dnes
Sobota - zatazeno
4°C
zítra
Neděle - prehanky-snih
3°C
pozítří
Pondělí - snih
2°C
Známý propagátor vaření bez soli: jaké jsou v kuchyni nejlepší náhražky
Ilustrační foto: Deramanus / Wikimedia Commons

Známý propagátor vaření bez soli: jaké jsou v kuchyni nejlepší náhražky

Sůl je i tam, kde bychom ji normálně nečekali. Například si koupíme krásný kus čerstvého masa a netušíme, že bylo obohaceno solným roztokem, aby vypadalo lépe a déle vydrželo.

Na pánvi takové maso poznáme, když ho opékáme a ono pustí velké množství vody, takže se v ní začne vařit. „Voda odejde, ale sůl bohužel zůstane,“ říká vysokoškolsky vzdělaný ekonom a autor knihy Vaříme bez soli Miroslav Légl.

Čím lze sůl nahradit?
Především je třeba si na málo slanou chuť zvyknout. Nahradit ji můžeme různým kořením, ale například i cibulí a česnekem. Jen si musíme dát pozor na koření, v nichž je už obsažena sůl.

Proto je třeba studovat sáčky, kde bývá uvedeno, kolik procent soli směsi obsahují. Výbornou náhražkou soli v jídle je například římský kmín, chili paprika, skořice (dá se použít i na nesladké pokrmy), muškát, libeček, estragon, šalvěj, pepř a další bylinky a koření.

Recept jako příklad:
Jehněčí kotlety dušené s hráškem
Suroviny: 600 g jehněčích kotlet, pepř bílý mletý, olej, 1 cibule, 150 g kořenové zeleniny, vývar ze zeleniny, 100 ml bílého vína, ½ citronu, 30 g másla, hrst zelené petrželky, špetka muškátového květu, pepř černý mletý, 150 g hrášku

Postup: Kotlety u kosti lehce nařízneme, jemně naklepeme, okořeníme bílým pepřem, koření vetřeme do masa. Připravené kotlety opečeme po obou stranách v rozehřátém oleji a vyjmeme. V tuku z opékání zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, osmahneme, podlijeme trochou horkého vývaru, přidáme víno, několik koleček citronu, opepříme, vložíme opečené maso, snížíme teplotu a přikryté dusíme doměkka. Když je maso měkké, vyjmeme kolečka citronu. Na pánvi rozehřejeme máslo, do něj vhodíme hrst petrželky, špetku muškátového květu, opepříme a nakonec přidáme hrášek. Asi minutu prohříváme a vše přidáme k dušeným kotletám.


Autor: Zuzana Pšenicová

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru