
Zlatá vařečka Prahy 6: Vařily školy a školky, hodnotil Lukáš Hejlík
17. května 2022 17:06
Do soutěže se přihlásilo 18 mateřských škol, jejichž tématem byly zdravé svačiny pro děti, a osm škol základních, které připravovaly jarní nádivky a zeleninový salát.
„Cílem je hlavně umožnit kuchařkám a hospodářkám, aby se vzájemně potkaly, aby se motivovaly, aby si třeba vyměnily zkušenosti a skvělé recepty. A také, abychom jim za radnici poděkovali za to, jak těžkou práci dělají," řekla radní Prahy 6 pro školství Marie Kubíková, která zasedla v porotě spolu s odborníky na stravování a gastronomii.
Jednotlivé pokrmy v odborné porotě posuzoval Jiří Král, viceprezident Asociace hotelů a restaurací ČR, držitel řady michelinských ocenění a také titulů Kuchař roku ČR 1996 a Restauratér roku ČR 2018. V gastronomii školek a škol vidí velký význam. „Všichni se stravujeme, a když se odmalička budeme stravovat dobře, hezky a zdravě, tak je to paráda,“ vysvětlil Král.
Hodnocení soutěžních jídel se ujal rovněž herec a gastro influencer Lukáš Hejlík. „K hodnocení jsem přistupoval podle toho, co mi chutnalo, jak to vypadalo, což si myslím, že je pro děti strašně důležitá a opomíjená věc. A pak šlo o to, jakou má dané jídlo logiku: jednak nutričně, ale i kombinací chutí a celkovou atraktivitou,“ vysvětluje Lukáš Hejlík, který také stojí za populárním kulinářským cestopisem „Gastromapa Lukáše Hejlíka“.
Oceněno bylo dohromady osm receptů, mezi nimi například pomazánka z pečené ryby, falešná škvarková pomazánka z pohanky nebo zeleninový salát s červenou řepou, kuřecím masem a čočkou.
Dárky si také odneslo 12 školek a jedna základní škola za dosavadní úspěšnou spolupráci s nutriční terapeutkou Evou Kalembovou, jež v rámci Zlaté vařečky rovněž usedla v porotě.