dnes
Pátek - jasno
2°C
zítra
Sobota - prehanky-snih
2°C
pozítří
Neděle - snih
1°C
Zima bude ještě dlouhá. Aby ji naše tělo zvládlo co nejlépe, radí kinezioložka Jana Tamchynová
Ilustrační foto: archiv

Zima bude ještě dlouhá. Aby ji naše tělo zvládlo co nejlépe, radí kinezioložka Jana Tamchynová

Podle našich vnitřních biologických hodin pro tělo už nastala zima. Organismus je v přechodném období, kdy se snaží z potravy do sebe naakumulovat živiny a látky, které mají vytvořit dostatek zásob. Přichází doba, kdy tělo energií šetří. Listopad a prosinec jsou obdobím, v němž je vhodné upřednostnit takové potraviny, které tělu dodají, co potřebuje.

V jídelníčku by měly postupně ubývat saláty a studená jídla. Více bychom měli vařit, péct a smažit. Listové saláty, rajčata, okurky apod. (které vlastně „studí“, protože jsou plné vody a mají v sobě lehkou energii plodů léta) by měla pomalu vytlačovat tepelně opracovaná zelenina, zejména kořenová (má v sobě nahromaděnu energii léta a celé nadzemní části rostliny zkoncentrovanou do kořene), či plodová typu dýně (skrývá v sobě slunce a to i barvou), a konečně i semena (kde je ukryta obrovská síla pro výživu nového života) např. luštěniny, obiloviny, z nichž je pro svůj obsah vitamínů a minerálů asi nejužitečnější rýže (nejlepší je natural).   

Zásadní pro přechod těla do zimy je také ochucení pokrmů. Právě v období listopadu a prosince vzrůstá chuť na pikantně okořeněná jídla. Vhodná je zejména kvalitní sójová omáčka. Neměli bychom se bát česneku, zázvoru, řeřichy, pažitky, celerové natě, cibule. Z klasického koření bychom měli upřednostnit aromatické listové koření typické pro naši oblast jako je tymián, majoránka, saturejka, dobromysl, yzop, další pak bobkový list, kmín, nové koření a již výše zmíněný zázvor.

Ten je jedno z nejvíc prohřívajících koření a tak se hodí i pro přípravu čaje na zahřátí. Nejvhodnější je syrový zázvor, nakrájený na plátky, zalitý vroucí vodou a oslazený medem (neslaďte, dokud teplota výluhu neklesne na nižší teplotu). Zázvor je ale možné použít i zevně. Jestliže se do vás dá „zimnice“, stačí mít doma připravený pytlíček sušeného mletého zázvoru, ten přelijete litrem horké vody, necháte chvíli vyluhovat, pak ochladíte na teplotu snesitelnou pro to, abyste si do vody mohli vložit buď nohy (pro dobré prohřátí potřebujete mít ponořeny nohy až nad kotníky), nebo ruce (vložte je až nad lokty), případně si udělejte koupel a namočte se do zázvorového výluhu celí.

Jinak bychom se ale v tomto období neměli příliš často napařovat a ztrácet energii dlouhou koupelí, vhodnější je pouhé sprchování (to neplatí pro saunování a otužovací aktivity vůbec).

Z pohledu klasické čínské medicíny je nejohroženějším orgánem měsíce prosince tlusté střevo. Ovlivňuje ho nejen nastupující zima, ale také doslova zatěžkávací zkouška v podobě zimních svátků. Problémy tlustého střeva se projevují především zažívacími potížemi, bolestmi bederní části páteře, také na sliznicích (např. zduření nosní mandle), na pokožce (alergie, opary na dolním rtu) nebo zvýšenou kazivostí zubů.

S prosincem je svázán čich, tedy i sliznice nosu jsou velmi citlivé. Barevnost podzimu se vytrácí a vše začíná být symbolizováno bílou, šedou nebo černou barvou. To také může mít vliv na psychiku. Mohou se u vnímavějších jedinců objevit sklony k úzkostlivým stavům. Ty se projevují jako negace, rezignace, oslabení vůle, pasivní přístup k realitě.

Pro podpoření správné funkce tlustého střeva je vhodné posílit peristaltiku střev, abyste netrpěli na časté zácpy, které nepříznivě ovlivňují psychickou odolnost. Špatná funkce střev může mít za následek zdánlivě nesouvisející zdravotní potíže, jako jsou bolesti hlavy, migréna, bušení srdce, únava, spavost, vyrážka v obličeji nebo na zádech.

Dostatečně se hýbejte, dopřejte si masáž na odstranění bloků v oblasti žeber a obohaťte svou stravu vysokým obsahem balastních látek (müsli, celozrnné výrobky, zelenina a ovoce) a slizovitými semeny (len, psyllium). Hlídejte si pitný režim, do něhož by měly spadat zejména teplé nápoje včetně polévek (v tomto období se opět dostávají v jídelníčku ke slovu). Potíže se zácpou se snažte řešit hned v počátcích a nejprve přírodními prostředky, které jsou především šetrné – např. čajem ze zeměžluče, z kůry řešetláku počistivého nebo krušiny olšové, jezte lněná semínka.

Na co ale nezapomínejte v žádném období roku, je vnitřní úsměv. Každý den nezastavte, jakoby zadívejte do sebe, pochvalte své tělo za jeho snahu vám co nejlépe sloužit, a vnitřně se na sebe usmějte. Obzvlášť v období uspěchaného a přitom tak laskavého času jako je advent, bude úsměvů třeba!

Autorem textu je RNDr. Jana Tamchynová, poradce osobnostního rozvoje, kinezioliog, numerolog. Kontakt: jana@tamchynova.cz


Tato nemoc si nevybírá: Je často spojená se studem, zranitelností, pochybnostmi o sobě a negativními myšlenkami. Snadno se tak může stát, že člověk začne nenávidět své tělo jako zdroj depresí a překážku, která mu zabraňuje žít spokojeným životem

16. ledna 2018 ve 14:01

Různým stupněm onemocní téměř každý druhý člověk starší padesáti let, většina lidí ale vůbec neví, že touto nemocí trpí. Podle Tomanové se dá rozvoji předcházet

29. prosince 2017 v 18:46

Primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová formou otázek a odpovědí bolest nohou u dětí, bezpečné lyžování u lidí nad 65 let a jak předcházet osteoporóze, která hrozí každému druhému člověku staršímu padesáti let.

Absurdní požadavek: Vraťte mi peníze, potkala jsem totiž arabské hosty, což mne šokovalo

25. prosince 2017 v 09:08

Na odlehčení mezi svátky si přečtěte kuriozity a vtipné příhody klientů ERV Evropské pojišťovny. Některé případy jen potvrzují, že jsme někdy národem skutečně vynalézavým.

Novoroční předsevzetí tentokrát vydrží

21. prosince 2017 v 10:42

Příchod nového roku je pro většinu z nás spjat s bilancováním roku předešlého. Co se nám podařilo, v čem jsme úspěšní či naopak, co nám v životě chybí a co nám na sobě samých vadí. Zkrátka co bychom mohli změnit v roce nadcházejícím. Není tedy divu, že právě milník mezi dvěma roky je příhodný...

Jeho doporučení mohou znít až strašidelně, ale je dobré o nich vědět. Nyní jsou totiž jedním z nejohroženějších orgánů, neodborné provedení může vést ke katastrofě, ne k úspěšnému vstupu do nového roku

20. prosince 2017 v 08:17

Oslavy vánočních svátků a příchodu nového roku jsou plné radosti a veselí, mnohdy ale bohužel i úrazů. Oči jsou v tomto období jedním z nejohroženějších orgánů. I když podle statistik vedou zranění rukou a prstů, poranění očí má častěji fatální následky. Největší hrozbou jsou amatérské ohňostroje....

innogy: Odhalte včas hrozbu požáru nebo otravy oxidem uhelnatým

19. prosince 2017 ve 14:58

Jedovatý plyn CO je jako tichý zabiják. Není vidět, ani cítit. Bez detektoru oxidu uhelnatého nemají lidé ani zvířata šanci zaznamenat jeho přítomnost. Většina případů proto končí otravou, a dokonce i smrtí.

Další články
Nahoru