Dnes Neděle - jasno 16°C
Zítra Pondělí - skorojasno 18°C
Neděle 26. 6. 2022
Svátek má Adriana
Zpravodajství
Aktuální zprávy z hlavního města
Lifestyle / Zdraví

Zelenou polévku vaří Jan Punčochář

Pokud plánujete o víkendu vyrazit na sběr jarních bylin, můžete vedle kopřiv sbírat i populární medvědí česnek. Známý šéfkuchař a také ambasador Veolie Jan Punčochář připravil recept na krémovou polévku z medvědího česneku a špenátu.

Suroviny:
60 g čerstvý medvědí česnek
80 g čerstvý špenát
500 ml kuřecí vývar
100 ml bílé víno
60 g cibule
80 g máslo
200 ml smetana
80 g hladká mouka
Špetka mletého muškátového oříšku
Špetka soli
30 ml slunečnicový olej

Postup:
Cibulku oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Do hrnce dáme olej a 1/3 másla a orestujeme cibulku do sklovata. Zaprášíme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme víno a vaříme 20 minut, než se mouka řádně provaří.

Vložíme špenát, medvědí česnek, vše dáme do mixeru a řádně rozmixujeme. Přecedíme přes cedník, osolíme, přidáme muškátový oříšek, smetanu a zašleháme máslo. Dále již polévku nevaříme, aby nezešedla. Můžeme přidat housku opečenou na másle.

Na přípravu polévky se podívejte zde.

Jan Punčochář patří k nejzkušenějším českým šéfkuchařům. Deset let měl na starosti prestižní restauraci Le terroir, odkud přešel do nově otevřené restaurace Grand Cru a vlastní restauraci si otevřel U Matěje na Hanspaulce. Naprostou dominanci potvrdil v anketě Zlatý kuchař, když zvítězil potřetí v řadě. V roce 2019 se stal také ambasadorem skupiny Veolia.

„Bez vody z kohoutku si svůj život nedokážu představit, celá moje kariéra je s kohoutkovou propojena. Když vařím pro své hosty v restauraci nebo pro rodinu doma, používám jen kvalitní suroviny a stejné nároky mám i na vodu. V kuchyni je nepostradatelná i pro výrobu ledu pro správné a bezpečné zachlazení surovin. V restauraci ji nabízím hostům, neovlivní chuť jídla, dá ji naopak vyniknout,“ řekl Jan Punčochář.


Autor: Cen

Vzácná nemoc lidem bere schopnost dýchat i polykat

20. června 2022 v 11:39

Dvojité vidění, neschopnost hýbat se, mluvit, polykat, nebo dokonce dýchat – to vše patří mezi projevy vzácného autoimunitního onemocnění myastenie gravis (MG), kterým v Česku trpí 2 500 až 3 000 lidí. Tělo při něm samo vytváří protilátky, které brání přenosu impulsů z nervů do svalu. Lidé, kteří...

Fest ArBest léto 2022

16. června 2022 v 15:46

Fest ArBest léto 2022 se koná s pátek a v sobotu 17. a 18. června od 10:30 do 21:30 na Arbesově náměstí v Praze 5.

Tip na výlet: Den otevřených dveří na Úpravně vody Želivka a Vodárenské nádrži Švihov

8. června 2022 ve 13:33

Příležitost k prohlídce největší úpravny vody u nás, hráze vodárenské nádrže Švihov a Vodního domu budete mít v sobotu 11. června.

Dny otevřených center pro léčbu migrény

7. června 2022 v 08:09

Lidé trpící migrénou, kterých je v Česku okolo milionu, mohou přijít zdarma konzultovat svůj stav se specialisty. Brány čtyř specializovaných center pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy se letos otevřou všem lidem trpícím tímto onemocněním. Do osvětové akce se v červnu zapojí Fakultní nemocnice...

Praha 2: Apetit piknik v Havlíčkových sadech

6. června 2022 v 17:36

Den plný delikates od špičkových českých výrobců v sobotu 18. června od 10 hodin nabídne kuchařskou show, tombolu, program pro děti, hudbu a tanec.

Nemocnice sv. Kříže Žižkov vyzývá pacienty k preventivním prohlídkám

1. června 2022 v 09:00

Nemocnice sv. Kříže Žižkov zahájila informační kampaň pro pacienty, ve které je motivuje navštívit specializovaná pracoviště k preventivním prohlídkám. Ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami Ambulantní centrum Nemocnice Žižkov nabízí pacientům kvalifikované lékaře i moderní diagnostické...

Slunečnice rozsvítí Kateřinskou zahradu

28. května 2022 v 07:13

Desítky slunečnic vysadí v pondělí 30. května v Kateřinské zahradě v Praze 2 pacienti s roztroušenou sklerózou (RS). Akce s názvem Rozsviťme Českou republiku se koná u příležitosti Světového dne RS a startuje půl hodiny před polednem. Pacienti chtějí upozornit na nemoc, kterou v Česku trpí přes...

Další články
Nahoru