Zelenou polévku vaří Jan Punčochář
29. dubna 2022 09:37
Suroviny:
60 g čerstvý medvědí česnek
80 g čerstvý špenát
500 ml kuřecí vývar
100 ml bílé víno
60 g cibule
80 g máslo
200 ml smetana
80 g hladká mouka
Špetka mletého muškátového oříšku
Špetka soli
30 ml slunečnicový olej
Postup:
Cibulku oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Do hrnce dáme olej a 1/3 másla a orestujeme cibulku do sklovata. Zaprášíme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme víno a vaříme 20 minut, než se mouka řádně provaří.
Vložíme špenát, medvědí česnek, vše dáme do mixeru a řádně rozmixujeme. Přecedíme přes cedník, osolíme, přidáme muškátový oříšek, smetanu a zašleháme máslo. Dále již polévku nevaříme, aby nezešedla. Můžeme přidat housku opečenou na másle.
Na přípravu polévky se podívejte zde.
Jan Punčochář patří k nejzkušenějším českým šéfkuchařům. Deset let měl na starosti prestižní restauraci Le terroir, odkud přešel do nově otevřené restaurace Grand Cru a vlastní restauraci si otevřel U Matěje na Hanspaulce. Naprostou dominanci potvrdil v anketě Zlatý kuchař, když zvítězil potřetí v řadě. V roce 2019 se stal také ambasadorem skupiny Veolia.
„Bez vody z kohoutku si svůj život nedokážu představit, celá moje kariéra je s kohoutkovou propojena. Když vařím pro své hosty v restauraci nebo pro rodinu doma, používám jen kvalitní suroviny a stejné nároky mám i na vodu. V kuchyni je nepostradatelná i pro výrobu ledu pro správné a bezpečné zachlazení surovin. V restauraci ji nabízím hostům, neovlivní chuť jídla, dá ji naopak vyniknout,“ řekl Jan Punčochář.