Zelená polévka podle Jana Punčocháře
7. dubna 2021 20:33
Suroviny:
60 g čerstvý medvědí česnek
80 g čerstvý špenát
500 ml kuřecí vývar
100 ml bílé víno
60 g cibule
80 g máslo
200 ml smetana
80 g hladká mouka
Špetka mletého muškátového oříšku
Špetka soli
30 ml slunečnicový olej
Postup:
Cibulku oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Do hrnce dáme olej a 1/3 másla a orestujeme cibulku do sklovata. Zaprášíme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme víno a vaříme 20 minut, než se mouka řádně provaří.
Vložíme špenát, medvědí česnek, vše dáme do mixeru a řádně rozmixujeme. Přecedíme přes cedník, osolíme, přidáme muškátový oříšek, smetanu a zašleháme máslo. Dále již polévku nevaříme, aby nezešedla. Můžeme přidat housku opečenou na másle.