dnes
Pátek - obcasny-dest
13°C
zítra
Sobota - obcasny-dest
9°C
pozítří
Neděle - skorojasno
5°C
Zbytečné plýtvání potravinami se týká nás všech, říká organizátor Hostiny pro tisíc
Naplněná lednička. Co z jejího obsahu nakonec skončí v koši? Ilustrační foto: archiv

Zbytečné plýtvání potravinami se týká nás všech, říká organizátor Hostiny pro tisíc

V úterý 10. září se začne v pravé poledne ve spodní části Václavského náměstí servírovat zdarma tisíc porcí jídla připravených ze surovin určených k likvidaci. Nejen k akci „Hostinu pro tisíc“, která má upozornit na zbytečné plýtvání potravinami, se vyjadřuje v rozhovoru Adam Podhola z pořádající skupiny Zachraň jídlo. „Plýtvání jídlem se týká výrobců, dodavatelů i spotřebitelů,“ sděluje.

Jak se zrodila iniciativa Zachraň jídlo a jak jste se dostali k tématu plýtvání potravinami?
Nápad vznikl naprosto spontánně po promítání filmu „Taste the Waste“, což je vítězný dokument z festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, který mapuje problém plýtvání jídlem a investigativní formou poodkrývá, co se děje v zákulisí supermarketů, výrobců či farmářů. Při sledování scén, v kterých stovky tun nezávadných potravin končí na skládkách, jsme s hrůzou zjišťovali, jak velký problém to ve skutečnosti v současném vyspělém světě představuje. Po skončení filmu jsme všichni přítomní měli neutuchající potřebu s touto tristní situací něco udělat.

Jaká je situace s plýtváním potravin v České republice? Přibližujeme se spíše statistikám západních zemí či je zde situace o něco lepší?
Statistický úřad si evidence ohledně vyhazovaných potravin nevede a zatím jsme nenašli žádná relevatní data, ze kterých bychom mohli zjistit, zda-li zde dochází k tak vehementnímu plýtvání, jako u našich sousedů na západě. EU odhaduje, že je ročně vyhazováno na 89 miliónů tun potravin ročně, což představuje u domácností, které jsou EU označovány jako zdroj, kde dochází k největšímu plýtvání kolem 95 až 115 kilogramů potravin ročně.

Hostina pro tisíc je váš nápad nebo jste se inspirovali v zahraničí?

adam-podhola-nahled

Adam Podhola

Inspirovali jsme se v zahraničí u britské organizace Feeding 5000, která přišla s konceptem uspořádat obří hostinu na Trafalgarském náměstí v Londýně a použít tuto hostinu jako prostředek, jak poukázat na gigantický problém, jaký plýtvání jídlem představuje. Tristram Stuart, zakladatel této organizace a myšlenkový guru naší iniciativy, dokázal touto hostinou přivést téma plýtvání k široké britské veřejnosti a rozhoupat i na půdě britského parlamentu diskuzi nad tím, jestli se dá legislativně něco změnit, aby nedocházelo k takto horentnímu plýtvání. Tento koncept, uspořádat oslavu jídla v centru města, začali postupně přejímat další iniciativy ze zahraničí a jenom tento rok se hostina pro pět tisíc lidí konala v Amsterodamu, Barceloně, Dublinu či Manchesteru.  

Jaké jsou tedy hlavní problémy, proč dochází ke zbytečnému plýtvání?
Plýtvání jídlem je komplexní problém, protože se týká mnoha aktérů, od výrobců, dodavatelů po spotřebitele. Proto tento problém dle mého názoru vyžaduje také komplexní řešení. Iniciativa Zachraň jídlo bude primárně apelovat na spotřebitele, protože ti jsou k nám nejblíže. Součastí našich aktivit bude také snaha představit spotřebitelům jednoduchá řešení, jak můžeme v rámci našich domácností ušetřit jídlem a zamezit tak zbytečnému plýtvání. Držíme se také zásady, že je často efektivnější převzít fungující model ze zahraničí než stále vymýšlet nové nápady, jak přistoupit k nějakému problému. Tak je to třeba i s organizací Hostiny pro tisíc.

Jaký je váš postoj k takzvaným freeganům, kteří vybírají jídlo z kontejnerů u supermarketů?
Je to jedna z možností, jak proti současnému stavu protestovat a my jsme rádi za každou iniciativu upozorňující na tento problém. Nicméně my jdeme jinou cestou – chceme diskuzi o problematice plýtvání převést do médií a mezi širokou veřejnost. Chceme motivovat podniky v potravinářském sektoru k odpovědnějšímu přístupu a informovat spotřebitele o možnostech, jak předejít plýtvání doma. Další metou pak bude, díky získané podpoře veřejnosti, tlačit na příslušné politické orgány, aby vyšly legislativně vstříct všem, kteří se na snižování plýtvání chtějí podílet.

Plánujete nějaké projekty po Hostině pro tisíc?
zachrannykruh-1-nahled Možností, jak uchopit téma plýtvání, existuje celá řada. Co jsem se začal tímto tématem více zabývat, zjistil jsem, jak kreativně se s ním dá pracovat. Inspirací je na internetu v podobných či dalších projektech nespočet. Může jim být „foodhsharing“ ze sousední metropole Berlína, kde můžete na internetovou stránku tohoto projektu napsat v případě, že máte plnou ledničku, odjíždíte na víkend pryč a nechcete, aby přišlo jídlo nazmar, a zdarma ho věnujete tomu, kdo si pro něj první přijede. Možností je doopravdy celá řada, bude to na každém z nás, jak s tím naložíme. Doufáme, že toto téma osloví více lidí a zhostí se právě podobných nápadů a zrealizují je i v jiných regionech České republiky.

Říkali jste, že se Vám začíná ozývat stále více lidí, kteří by Vám chtěli pomoci či jen volají o radu, jak „zachránit jídlo?“
Za krátké setrvání této iniciativy se nám podařilo nashromáždit velmi pozitivní reakce a ohlasy lidí. Ti se nám začínají ve větším počtu ozývat  a nabízí nám svoji pomoc a to jednak při organizaci dalších aktivit nebo volají o radu, jako nedávno jedna paní z restaurace, kterou vlastní, co má dělat s velkým množstvím jídla, které jim zbylo a nechce ho vyhodit. Pozitivní reakce veřejnosti a narůstajícího zájmu o naši inicativu si nesmírně vážíme a bereme to pro nás také jako výzvu a závazek v tomto tématu nadále pokračovat.


Další články
Nahoru