
Zbylé obědy mohou školní jídelny díky novému projektu darovat charitativním organizacím
25. února 2025 23:03
„Darování jídla ze školních jídelen jsme si ověřili v praxi. Viděli jsme, že to opravdu funguje školy snižují náklady na likvidaci gastroodpadu, jídlo dostávají ti, kdo ho potřebují, a zároveň chráníme životní prostředí,“ uvedla manažerka projektu Denisa Rybářová. Pilotní projekt podle ní ukázal, že darování jídla je nejen právně a hygienicky možné, ale také efektivní.
První jazyková základní škola v Praze 4 v Horáčkově ulici v tříměsíčním pilotním provozu úspěšně darovala přes 1500 zbylých jídel. Z toho bylo 668 porcí polévky, 614 porcí hlavního chodu, 155 porcí příloh a 85 svačin, které by jinak skončily jako odpad.
Pokrmy dostala nedaleko sídlící charitativní organizace Azylový dům pro rodiny s dětmi na Praze 4, která se stará o rodiny v nouzi. Ve školní jídelně obědy vyzvedávají zaměstnanci azylového domu a následně si je klienti přebírají ve společné kuchyni.
„Jsme velmi rádi za možnost být součástí projektu ,Zachraň oběd´, protože pro naše klienty, kteří se nacházejí v náročných životních situacích, je každý úsporný krok obrovskou pomocí a má pozitivní dopad nejen na jejich každodenní život, ale také na jejich psychickou pohodu,“ uvedla vedoucí azylového domu Dagmar Jelínková.
„Zprvu se zapojilo v průběhu prvního měsíce z 12 rodin sedm, po pár týdnech se nám povedlo zapojit všechny rodiny, které tuto podporu velice oceňovaly. Důležité je také zmínit, že všechny darované pokrmy se nám podařilo rozdat rodinám a matkám samoživitelkám," dodala.Cílem městské části podle místostarostky Michalcové je, aby se v budoucnu do záchrany jídla zapojily další školní jídelny.
Podle místostarostky zaměstnankyně jídelny ZŠ Horáčkova vše zvládly bez problémů a hned od začátku projevily zájem se do projektu zapojit. „Zapojení do projektu nám dává smysl, neboť snižujeme množství odpadu a zároveň pomáháme lidem, kteří to potřebují. Pilotní fáze nás přesvědčila, že jde o dlouhodobě udržitelný přístup, který bychom rádi rozšířili i do dalších škol v naší městské části,“ řekla.
K tomu, aby projekt začal ve škole fungovat, je nutné uzavřít trojstrannou smlouvu mezi zřizovatelem, školou a obdarovanou organizací.
„Je důležité, aby školní jídelny aktualizovaly postupy založené na zásadách HACCP, nastavily příslušné procesy darování a proškolily své zaměstnance. Hygienická stanice hl. m. Prahy je připravena školám na území Prahy v tomto ohledu pomoci nastavit příslušná opatření tak, aby darování probíhalo v souladu s platnými předpisy a obdarovaní obdrželi nejen chutné, nutričně vyvážené ale zejména zdravotně nezávadné pokrmy a potraviny,“ řekla Anna Fűleová, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Hygienické stanice hl. m. Prahy.
Pro rychlé darování jídla se využívá také mobilní aplikace Zachraň oběd, která slouží jako evidence darovaných jídel a kterou organizace Zachraň jídlo vytváří ve spolupráci se společností Etnetera Flow.Aplikace zajišťuje snadnou evidenci darovaných pokrmů, přehlednou komunikaci mezi školami a příjemci a umožňuje sledovat data o množství darovaného jídla.
„Aplikace je pro celý proces klíčová. Umožňuje dárcům i příjemcům snadno sledovat, kolik jídel bylo darováno, a evidovat všechny potřebné údaje, včetně času, dokdy je třeba pokrmy spotřebovat. Zajišťuje tak dodržování hygienických požadavků,“ sdělila Rybářová.
Projekt Zachraň oběd funguje od roku 2022 a od začátku se podařilo zachránit na 66 000 pokrmů z komerčních jídelen, které by se jinak vyhodily. Organizace Zachraň jídlo se od roku 2013 věnuje boji proti plýtvání jídlem.