dnes
Úterý - jasno
10°C
zítra
Středa - zatazeno
12°C
pozítří
Čtvrtek - zatazeno
12°C
Zástupci radnice Prahy 3 rozlévali rybí polévku, připravily ji kuchařky ze školní jídelny
Polévku tradičně připravily kuchařky ze základní školy. Foto: P3

Zástupci radnice Prahy 3 rozlévali rybí polévku, připravily ji kuchařky ze školní jídelny

Dnes hodinu před polednem rozdávali zájemcům zástupci žižkovské radnice na náměstí Jiřího z Poděbrad 450 porcí rybí polévky. Tradičně teplý pokrm rozlévali radní třetí městské části, letos si to poprvé vyzkoušel nový starosta Jiří Ptáček (TOP 09).

„Tuhle skvělou polévku vařily kuchařky z místní školy. Vstávaly kvůli ní o několik hodin dříve než my, kteří jsme si nakonec stoupli k naběračkám. Příští rok bude rybí polévka znovu. Je to fajn akce. Ale paní kuchařky budou v našem čele,“ uvedl Ptáček.

Kuchařky ze ZŠ náměstí Jiřího z Poděbrad polévku vyrobily z několika desítek kaprů, kilogramů zeleniny, hlavně mrkve, celeru a petržele. Pokrm byl zahuštěn moukou a omaštěn máslem, podáván s krutony a sekanou petrželkou.

Kromě Prahy 3 polévku každoročně rozlévají také například zástupci Prahy 1, Prahy 9 či Prahy 10. Tradičně se zapojuje i pražský magistrát. Loni se na Staroměstském a Václavském náměstí rozdalo 3000 porcí tradičního vánočního pokrmu.

Recept na polévku na 6 porcí:

vývar: 500 g rybích kostí, hlavy, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, 5 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový lístek, sůl, 2 l vody

polévka: 300 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1,5 l rybího vývaru, 200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí, 1 svazek petrželky, špetka muškátového květu, pepř, sůl

krutony: 150 g veky, 30 g másla, sůl

Do studené vody vložíme rybí kosti a zeleninu, přivedeme k bodu varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu (necháme jen mírně pobublávat). Poté přes husté síto scedíme.

Cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme na jemné kostičky nebo nudličky, orestujeme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme trochou zchladlého vývaru, zavaříme jíšku, krátce provaříme, dolijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené maso, jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě, dochutíme solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem.

Veku nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle, nakonec přidáme sůl. Hotovou polévku podáváme s krutony a sekanou petrželkou.

(zdroj receptu: Praha 3)


Moje stopa: Praha 10 zná vítězné projekty v rámci participativního rozpočtu

Včera v 19:27

Výsledky hlasování čtvrtého ročníku projektu participativního rozpočtu „Moje Stopa“ byly vyhlášeny na dnešním jednání zastupitelstva Prahy 10, kam byli také pozváni navrhovatelé jednotlivých projektů. O přízeň hlasů se ucházelo celkem 11 návrhů na zvelebení veřejných prostor po celém území desáté...

Vousatá krasavice se procházela po pražském sídlišti, podívejte se na ni

Včera v 11:42

V neděli odpoledne přijalo operační středisko městské policie hlášení o agamě vousaté, která se proháněla v Pavlíkově ulici v Praze 4. Strážníci zvíře odchytli a předali kolegům z odchytové služby, kteří ji převezli do útulku v Dolních Měcholupech. Agama vousatá žije v Austráli, zároveň je...

Praha 5 zveřejnila 10 důvodů, proč jít na její reprezentační ples

24. března 2019 v 17:29

2. Reprezentační ples Prahy 5 se bude v pátek 12. dubna konat v Národním domě na Smíchově. Polovina výtěžku z prodeje vstupenek bude věnována humanitární neziskové organizaci „Lékaři bez hranic“.

Další články
Nahoru