Zástupci radnice Prahy 3 rozlévali rybí polévku, připravily ji kuchařky ze školní jídelny
15. prosince 2018 13:08
„Tuhle skvělou polévku vařily kuchařky z místní školy. Vstávaly kvůli ní o několik hodin dříve než my, kteří jsme si nakonec stoupli k naběračkám. Příští rok bude rybí polévka znovu. Je to fajn akce. Ale paní kuchařky budou v našem čele,“ uvedl Ptáček.
Kuchařky ze ZŠ náměstí Jiřího z Poděbrad polévku vyrobily z několika desítek kaprů, kilogramů zeleniny, hlavně mrkve, celeru a petržele. Pokrm byl zahuštěn moukou a omaštěn máslem, podáván s krutony a sekanou petrželkou.
Kromě Prahy 3 polévku každoročně rozlévají také například zástupci Prahy 1, Prahy 9 či Prahy 10. Tradičně se zapojuje i pražský magistrát. Loni se na Staroměstském a Václavském náměstí rozdalo 3000 porcí tradičního vánočního pokrmu.
Recept na polévku na 6 porcí:
vývar: 500 g rybích kostí, hlavy, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, 5 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový lístek, sůl, 2 l vody
polévka: 300 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1,5 l rybího vývaru, 200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí, 1 svazek petrželky, špetka muškátového květu, pepř, sůl
krutony: 150 g veky, 30 g másla, sůl
Do studené vody vložíme rybí kosti a zeleninu, přivedeme k bodu varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu (necháme jen mírně pobublávat). Poté přes husté síto scedíme.
Cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme na jemné kostičky nebo nudličky, orestujeme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme trochou zchladlého vývaru, zavaříme jíšku, krátce provaříme, dolijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené maso, jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě, dochutíme solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem.
Veku nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle, nakonec přidáme sůl. Hotovou polévku podáváme s krutony a sekanou petrželkou.
(zdroj receptu: Praha 3)