dnes
Sobota - oblacno
22°C
zítra
Neděle - skorojasno
23°C
pozítří
Pondělí - zatazeno
23°C
Zástupci radnice Prahy 3 rozlévali rybí polévku, připravily ji kuchařky ze školní jídelny
Polévku tradičně připravily kuchařky ze základní školy. Foto: P3

Zástupci radnice Prahy 3 rozlévali rybí polévku, připravily ji kuchařky ze školní jídelny

Dnes hodinu před polednem rozdávali zájemcům zástupci žižkovské radnice na náměstí Jiřího z Poděbrad 450 porcí rybí polévky. Tradičně teplý pokrm rozlévali radní třetí městské části, letos si to poprvé vyzkoušel nový starosta Jiří Ptáček (TOP 09).

„Tuhle skvělou polévku vařily kuchařky z místní školy. Vstávaly kvůli ní o několik hodin dříve než my, kteří jsme si nakonec stoupli k naběračkám. Příští rok bude rybí polévka znovu. Je to fajn akce. Ale paní kuchařky budou v našem čele,“ uvedl Ptáček.

Kuchařky ze ZŠ náměstí Jiřího z Poděbrad polévku vyrobily z několika desítek kaprů, kilogramů zeleniny, hlavně mrkve, celeru a petržele. Pokrm byl zahuštěn moukou a omaštěn máslem, podáván s krutony a sekanou petrželkou.

Kromě Prahy 3 polévku každoročně rozlévají také například zástupci Prahy 1, Prahy 9 či Prahy 10. Tradičně se zapojuje i pražský magistrát. Loni se na Staroměstském a Václavském náměstí rozdalo 3000 porcí tradičního vánočního pokrmu.

Recept na polévku na 6 porcí:

vývar: 500 g rybích kostí, hlavy, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, 5 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový lístek, sůl, 2 l vody

polévka: 300 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1,5 l rybího vývaru, 200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí, 1 svazek petrželky, špetka muškátového květu, pepř, sůl

krutony: 150 g veky, 30 g másla, sůl

Do studené vody vložíme rybí kosti a zeleninu, přivedeme k bodu varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu (necháme jen mírně pobublávat). Poté přes husté síto scedíme.

Cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme na jemné kostičky nebo nudličky, orestujeme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme trochou zchladlého vývaru, zavaříme jíšku, krátce provaříme, dolijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené maso, jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě, dochutíme solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem.

Veku nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle, nakonec přidáme sůl. Hotovou polévku podáváme s krutony a sekanou petrželkou.

(zdroj receptu: Praha 3)


Zvířecí útulky v Troji a Dolních Měcholupech dočkají nového vybavení

Dnes v 15:07

Na modernizaci a nákup nového potřebného vybavení útulků pro opuštěná zvířata, které provozuje pražská městská policie, budou využity finanční dary a dědictví uložené ve speciálním fondu. Po necelých dvou letech se v tomto fondu sešlo přes 1 800 tisíc korun od...

Botič 2019 a Rokytka 2019. Cvičení prověřila připravenost Prahy na povodně

Dnes v 07:21

Jako správci malých vodních toků na území hlavního města zorganizovaly Lesy hl. m. Prahy v polovině května dvě povodňová cvičení. Během nich se prověřovala připravenost obcí a dalších odpovědných subjektů na povodně, které by mohly nastat na vodních tocích Botič a...

Další články
Nahoru