dnes
Úterý - jasno
6°C
zítra
Středa - prehanky-snih
3°C
pozítří
Čtvrtek - obcasny-dest
6°C
Zapomeňte na prosecco, v létě frčí drinky z cavy
Španělská cava vinařství Codorníu svoji chutí potěší. Ilustrační foto: archiv

Zapomeňte na prosecco, v létě frčí drinky z cavy

V letních vedrech se člově nejspolehlivěji osvěží vychlazeným koktejlem plným ledu. Ideální volbou jsou oblíbené Spritze, které jsou u nás k dostání jen ve velmi omezeném výběru, ale brand ambasadoři a baroví specialisti z distribuční společnosti Premier Wines & Spirits připravili několik tipů na osvěžující letní drinky, jejichž hlavní ingrediencí je kvalitní šumivé víno, cava. 

Koktejl známý pod označením Spritz patří k nejpopulárnějším alkoholickým drinkům v Itálii či Španělsku. Základem bývá kvalitní likér a šumivé víno. A právě na šumivém víně záleží. Nenechte si nalévat levná prosecca, která restaurace často vydávají za luxusní vína. Dbejte na kvalitu, ať místo šumivého vína nedostanete jen to perlivé, tedy víno, do kterého se perlení pouze dodává.

Matylda Spritz

10 cl Cava Mediterrania

3 cl Joseph Cartron Double Créme de Cassis

5 cl soda

Podmanivě sladký Matylda Spritz v sobě spojuje chutě vína a černého rybízu. Vinnou či vysokou sklenici naplňte kostkami ledu a vlijte do ni 3cl panáka francouzského likéru Joseph Cartron Double Créme de Cassis, který se vyrábí z černého rybízů ze svahů oblasti Nuits-Saint-Georges. Doplňte ho 10 cl svěží Cavy Mediterrania od jednoho z nejstarších španělských vinařství Codorníu a nakonec 5 cl sody. Drink důkladně promíchejte a můžete ozdobit trsem máty.

Alfonso Spritz

10 cl Cava Mediterrania

3 cl Joseph Cartron Curacao Rubis

5 cl soda

Šumivá Cava ve své chuti nabízí tóny citrusů, dobře k ní proto pasuje například pomerančový likér. Do sklenice naplněné ledem proto nalijte panáka Josepha Catrona Curacao Rubis, jenž vzniká z éterických olejů z kůry pomerančů vypěstovaných na Floridě a v Brazílii. Dodejte k němu 10 cl Cavy Mediterrania od Codorníu, sodu a zamíchejte. Tentokrát do koktejlu přihoďte i plátek pomeranče, další plátek či kůra poslouží jako ozdoba sklenky.

Hugo Spritz

10 cl Cava Mediterrania

3 cl Joseph Cartron Sureau

5 cl soda

Takzvaný Hugo Spritz se opět skládá z Cavy a sladkého likéru z produkce společnosti Joseph Catron, tentokrát s příchutí bezu. Ve vinné sklenici smíchejte ledové kostky a bezinkový Joseph Catron Sureau, který má jemné aroma po květech černého bezu. Přilijte 10 cl elegantní katalánské Cavy a o polovinu menší množství sody. Po řádném promíchání přidejte plátek citronu nebo okurky a skleničku ozdobte trsem máty.

Paloma Spritz

10 cl Cava Mediterrania

3 cl Joseph Cartron Pampelemousse Rose

2 cl Belvoir Mango & Peach Cordial

5 cl soda

Čím více ovoce, tím lépe. Jeho sladká chuť v létě osvěží každého. Mezinárodmí Paloma Spritz v sobě spojuje několik ovocí z různých koutů Evropy. Vysokou sklenku s ledem nejdřív doplňte o 2 cl přírodního ovocného sirupu neboli cordialu s příchutí manga a broskve. Tuto zajímavou kombinací vyrábí anglická ovocná farma Belvoir. Poté přilejte 3 cl francouzského likéru Joseph Cartron Pampelemousse Rose, který vzniká z růžových grapefruitů ze sadů až z Izraele a dokonce Floridy. Ani tento Spritz se neobejde bez šumivého vína, opět doporučujeme 10 cl španělské Cavy Mediterrania. Zakončíme 5 cl sody, plátkem grapefruitu nebo lístkem máty.

Bentianna Benne

10 cl Cava Mediterrania

5 cl Bentianna

5 cl soda

Lahodný osvěžující Spritz stvoříte i za použití středoevropských ingrediencí. Originální slovenský likér Bentianna se vyrábí dle receptury benediktinských mnichů z 15. století. V jeho chuti se propojuje med, tokajské víno a přes 13 ručně sbíraných bylin. Do sklenice na bílé víno nasypte hodně ledu a přilijte jednoho většího panáka jemné Bentianny. Dolejte k němu 10 cl energické Cavy a trochu sody. Výsledek zamíchejte a ochuťte plátkem pomeranče. Jako nezbytná ozdoba postačí pomerančová kůra.

Agua de Valencia

70 cl Cava Mediterrania

5 cl Ferdinand`s Gin

5 cl Stolichnaya Vodka

20 cl pomerančové šťávy

Pokud plánujete zahradní večírek nebo oslavu s přáteli, mohl by vás zaujmout proslulý typ Spritze jménem Agua de Valencia. Namícháte ho nejlépe přímo do většího džbánu. Nejprve do něj vymačkejte 200 ml pomerančové šťávy, popřípadě použijte kvalitní 100% džus. Přidejte větší množství Cavy Mediterrania nebo můžete od stejného vinařství vyzkoušet i luxusní Cavu Anna de Codorníu. Do džbánu poté nalejte většího panáka německého ginu Ferdinand`s a stejné množství legendární ruské vodky Stolichnaya. Dle vlastních preferencí koktejl dochuťte cukrem a nechejte pořádně vychladit v lednici. Výsledek můžete také vylepšit kousky ovoce, například broskvemi a jahodami.

Codorníu, Cava Mediterrania

Cava se dá označit za španělský ekvivalent populárního šampaňského. Toto osvěžující šumivé víno začalo jako první na světě produkovat katalánské vinařství Codorníu. Svěží víno Cava Mediterrania vás zaujme elegantní bílou lahví i chutí, v níž vám neuniknou vjemy středomořských chutí v čele s citrusovým ovocem, mandlemi a květinami s minerálními tóny. Hodí se k rybím pokrmům i jako ingredience do koktejlů. Cena: 249 Kč. www.1er.cz


Tato nemoc si nevybírá: Je často spojená se studem, zranitelností, pochybnostmi o sobě a negativními myšlenkami. Snadno se tak může stát, že člověk začne nenávidět své tělo jako zdroj depresí a překážku, která mu zabraňuje žít spokojeným životem

Dnes ve 14:01

Různým stupněm onemocní téměř každý druhý člověk starší padesáti let, většina lidí ale vůbec neví, že touto nemocí trpí. Podle Tomanové se dá rozvoji předcházet

29. prosince 2017 v 18:46

Primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová formou otázek a odpovědí bolest nohou u dětí, bezpečné lyžování u lidí nad 65 let a jak předcházet osteoporóze, která hrozí každému druhému člověku staršímu padesáti let.

Absurdní požadavek: Vraťte mi peníze, potkala jsem totiž arabské hosty, což mne šokovalo

25. prosince 2017 v 09:08

Na odlehčení mezi svátky si přečtěte kuriozity a vtipné příhody klientů ERV Evropské pojišťovny. Některé případy jen potvrzují, že jsme někdy národem skutečně vynalézavým.

Novoroční předsevzetí tentokrát vydrží

21. prosince 2017 v 10:42

Příchod nového roku je pro většinu z nás spjat s bilancováním roku předešlého. Co se nám podařilo, v čem jsme úspěšní či naopak, co nám v životě chybí a co nám na sobě samých vadí. Zkrátka co bychom mohli změnit v roce nadcházejícím. Není tedy divu, že právě milník mezi dvěma roky je příhodný...

Jeho doporučení mohou znít až strašidelně, ale je dobré o nich vědět. Nyní jsou totiž jedním z nejohroženějších orgánů, neodborné provedení může vést ke katastrofě, ne k úspěšnému vstupu do nového roku

20. prosince 2017 v 08:17

Oslavy vánočních svátků a příchodu nového roku jsou plné radosti a veselí, mnohdy ale bohužel i úrazů. Oči jsou v tomto období jedním z nejohroženějších orgánů. I když podle statistik vedou zranění rukou a prstů, poranění očí má častěji fatální následky. Největší hrozbou jsou amatérské ohňostroje....

innogy: Odhalte včas hrozbu požáru nebo otravy oxidem uhelnatým

19. prosince 2017 ve 14:58

Jedovatý plyn CO je jako tichý zabiják. Není vidět, ani cítit. Bez detektoru oxidu uhelnatého nemají lidé ani zvířata šanci zaznamenat jeho přítomnost. Většina případů proto končí otravou, a dokonce i smrtí.

Další články
Nahoru