dnes
Úterý - zatazeno
26°C
zítra
Středa - jasno
26°C
pozítří
Čtvrtek - skorojasno
29°C
Vyzkoušejte: Francouzský mandlový koláč s překvapením
Ten, kdo najde minci, má pak po celý zbytek dne různá privilegia. Foto: archiv

Vyzkoušejte: Francouzský mandlový koláč s překvapením

Skvělý dezert z listového těsta plněný rafinovanou mandlovou náplní a ukrývající malé překvapení. Ve Francii ho připravují na svátek Tří králů, ale dokonalou sladkou tečkou za vaším obědem se může stát kdykoli během roku. 

„Kromě mandlové náplně se do koláče ukryje také mince či fazolka jako symbol jarní plodnosti. Koláč se servíruje na stůl celý a vy ho můžete ozdobit zlatou papírovou korunou. Před očima všech se nakrájí a nejmladší člen rodiny určuje, komu připadne ten který kousek. Ten, kdo najde minci, má pak po celý zbytek dne různá privilegia, která si rodina předem určí. Podává se vlažný ke kávě nebo čaji a je vážně báječný! Upečte si ho a zažijete doma legraci,“ doporučuje šéfkuchař François Thuille, původem z francouzského Cognacu, který nově vede kuchyni restaurace Nebespán v Kašperských Horách.

Potřebujeme:

Žloutkový krém: 2 žloutky, 60 g moučkového cukru, 30 g hladké mouky, trochu vanilky, 250 ml polotučného mléka

Mandlová náplň: 80 g změklého másla, 4 vejce, 180 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle), 100 g moučkového cukru, malý panák rumu, pár kapek mandlové esence

– 2 listová těsta v roli (cca 250 g)

– 1 žloutek

– voda

– forma cca 28 cm na koláč/dort s vyšším okrajem

Postup:

1. Žloutkový krém:  Přiveďte k varu mléko s vanilkou. Vyšlehejte metlou žloutky s cukrem, přimíchejte postupně mouku a horké mléko. Vraťte vše do hrnce, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Hotový krém vlijte například do hranaté misky potažené potravinářskou folií a nechte přibližně 1 hodinu vychladnout.

2. Mandlová náplň: Vyšlehejte 4 vejce se 100 g cukru, přidejte mandlovou mouku, rum, mandlovou esenci, měkké máslo a vymíchejte.

3. Vymíchejte vychladlý žloutkový krém a postupně k němu přimíchejte mandlovou náplň. Směsí naplňte cukrářský sáček.

4. Z listového těsta vykrojte 2 kruhy o velikosti formy a jeden položte na dno. Vyšlehejte žloutek s vodou a pečlivě potřete okraje těsta. Pomocí cukrářského sáčku naplňte připravenou směsí (cca 1,5 cm výška) a nezapomeňte vložit fazolku nebo omytou malou minci. Navrch položte druhý kruh a dobře spojte okraje a přitlačte je hranou nože v obou směrech. Koláč potřete žloutkem a nechte aspoň půl hodiny odpočinout. Potřete ještě jednou a ozdobte hranou nože. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Koláč podávejte vlažný.

francois-thuille-nebespan-cz-websize-nahled Šéfkuchař François Thuille pochází z francouzského Cognacu. Původně se vyučil řezníkem a za gastronomií procestoval mnoho zemí. Vařil v Africe, Polsku, Moskvě, Mongolsku, Šanghaji a nyní velí restauraci Nebespán. Ten je ale také vůbec prvním boutique hotelem na Šumavě. Což znamená, že na večeři zaběhnete i v zimě jen tak ve střevíčkách, protože se tady můžete přímo nad restaurací ubytovat v komfortních apartmá nebo luxusních romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce. Více na www.nebespan.cz.

 

 

 


Závažné onemocnění s nenápadnými příznaky, ale fatálním dopadem na život. Výskyt bohužel přibývá, aktuálně se diagnóza týká 200 tisíc Čechů. Spousta lidí to mylně omlouvá věkem a přepracovaností

Včera ve 23:13

Závažné onemocnění s nenápadnými příznaky, ale fatálním dopadem na život. Aktuální diagnóza pro 200 tisíc Čechů.To je chronické srdeční selhání, které se rozvíjí postupně, aniž by si člověk připustil problém. Matoucí je, že příznaky nemusí na první pohled se srdcem vůbec souviset. Spousta Čechů je...

Zkracují život až o 10 let, trpí jimi mnoho lidí. Zde jsou příčiny, postihují všechny věkové kategorie, výjimkou nejsou děti. Včasná diagnóza je zásadní

Včera ve 20:39

V Evropě postihují revmatická onemocnění více než 120 miliónů lidí – více lidí než kterákoli jiná skupina onemocnění. Revmatická onemocnění se proto řadí na první příčky důvodů pracovní neschopnosti. Jejich příčinou mohou být metabolické či hormonální změny v organismu, degenerativní procesy nebo...

Prosekneme 2018 nabídne hudbu, workshopy a soutěže

12. srpna 2018 v 08:19

Prosekneme, akce Prahy 9, se koná v Parku Přátelství 30. srpna od 15 hodin. O hudební produkci se postarají Mc Gey, Kenny Sherwood a další. Připraveny budou workshopy jako bodypainting, žonglování nebo graffiti.

Praha ve spolupráci s pivovarem Lobkowicz bojuje pivem proti smogu. Plnou lednici může vyhrát i vaše firma

8. srpna 2018 v 11:53

S netradiční formou ochrany životního prostředí přichází projekt Čistou stopou Prahou ve spolupráci s pivovarem Lobkowicz. Pivo Pražský chodec je prvním pivem, které bojuje proti znečištění ovzduší. Pražský chodec totiž vyzývá řidiče, aby nechali alespoň jedno odpoledne auto v garáži, zašli...

Jak v létě na zahrádce šetřit vodou

1. srpna 2018 v 09:14

Říká se, že Česká republika je střechou Evropy a významnou pramennou oblastí. Jednoduše řečeno, voda od nás pouze odtéká, ale žádná k nám nepřitéká. V tomto ohledu jsme tedy odkázáni jen na srážkovou vodu. Opatření proti suchu je téma, které by Čechy mělo zajímat. Letošní teplé jaro a málo srážek...

Porodnice U Apolináře má první čerstvé absolventky bakalářského studia Porodní asistence

24. července 2018 v 19:23

Před třemi lety otevřela 1. LF UK na své Gynekologicko-porodnické klinice ve VFN jako první a jediná státní vysoká škola v Praze nový obor Porodní asistentka v bakalářském studijním programu. V těchto dnech toto studium absolvovalo prvních 17 porodních asistentek.

Výčet možných komplikací, počet pacientů i úmrtí v Praze a okolí budí respekt, přitom se lidé se tohoto onemocnění překvapivě nebojí. Může způsobit celoživotní následky a pětina případů končí smrtí

19. července 2018 ve 23:59

Invazivního pneumokokového onemocněním (IPO) se nebojí 8 z 10 dospělých, kteří se účastnili nedávného výzkumu PneuVue. Přitom pneumokok může vyvolat těžký zápal plic, meningitidu, otravu krve s možnými celoživotními následky. A zhruba pětina případů onemocnění končí smrtí.Bakterie Streptococcus...

V Saunii jsou přes léto středy zasvěceny metličkování

10. července 2018 v 09:26

Saunový svět Saunia zasvětil přes léto všechny středy metličkování. „Přijďte si odpočinout a vyzkoušet účinky speciálních ceremoniálů, které si pro vás na všech pobočkách připravili naši saunéři,“ zvou provozovatelé Saunie. Začíná se vždy v 16 hodin a ceremoniály jsou každých...

Další články
Nahoru