Dnes Úterý - polojasno 25°C
Zítra Středa - polojasno 28°C
Středa 18. 6. 2025
Svátek má Milan
Zpravodajství
Co se v metropoli děje aneb Buďte v Praze v obraze
Pražský patriot na Seznamu
Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Pražský patriot
Vyšší cholesterol má v Česku většina lidí. Tipy k vhodnému stravování dávají kardiologové
Kardioložka MUDr. Eva Kociánová, Ph.D. Zdroj foto: FN Olomouc

Vyšší cholesterol má v Česku většina lidí. Tipy k vhodnému stravování dávají kardiologové

Vyšší cholesterol má u nás podle kardiologů více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Zvýšený cholesterol je „vstupní branou“ k závažným kardiovaskulárním onemocněním, kterými jsou infarkt či mrtvice. Informují o tom odborní garanti projektu Srdce v hlavě Michal Vrablík a Eva Kociánová.  

„Zvýšenou hladinu LDL-cholesterolu považujeme za hlavní rizikový faktor aterosklerózy a jejích hlavních komplikací, jako jsou ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda nebo ischemická choroba dolních končetin. Ročně u nás na oběhová onemocnění zemře asi 45 000 lidí, což představuje téměř jednu polovinu celkové úmrtnosti,“ říká místopředseda České asociace preventivní kardiologie České kardiologické společnosti Michal Vrablík.

„Jakákoliv dlouhodobá nevyrovnanost ve stravovacím režimu s sebou přináší riziko takzvaných civilizačních onemocnění. Velká část dospělé české populace si nadbytečným příjmem kalorií, cukrů, nasycených tuků a soli způsobuje vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu a vyčerpává schopnost slinivky břišní regulovat hladinu cukru v krvi. Z toho pak pramení obezita, cukrovka 2. typu a aterosklerotické kardiovaskulární nemoci, jako je infarkt myokardu a cévní mozkové příhody,“ říká kardioložka Eva Kociánová z I. interní kliniky – kardiologické FN Olomouc.

Samozřejmě člověk „nedostane infarkt“ po tom, co si dá „smažák“ nebo grilovanou klobásu. Důležité je podle ní se obecně zamyslet nad složením stravy, kterou jíme pravidelně a myslet přitom na naše zdraví na pár let dopředu. Pokud již patříte k jedincům s vysokým cholesterolem, je dobré zamyslet se nad tipy k vhodnému stravování.

„V našem jídelníčku bychom měli omezit především tuky živočišného původu jako je máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné vepřové nebo hovězí maso. Nevhodná je většina uzenin. Kupujete-li masové konzervy a uzeniny, pak si hlídejte složení masa. Pokud obsahují pod 70 procent masa, hladině cholesterolu neprospějí. Milujete-li sýry, vyhněte se produktům s obsahem tuku nad 40 procent. Jogurty jsou vhodné ty, které jsou tučné do 3 procent. Všechny tučné potraviny obsahují velký podíl nasycených a trans mastných kyselin, jež zvyšují hladinu cholesterolu v krvi,“ popsala Kociánová.

Nekonzumovat žádné tuky by pro organismus ale také nebylo dobré. Nezdravé živočišné tuky je podle oslovených kardiologů vhodné nahradit tuky rostlinného původu. Těmi jsou například kvalitní rostlinné oleje, chia či lněná semínka nebo ořechy.

Obsahují velký podíl omega 6 a omega 3 vícenenasycených mastných kyselin. Ty působí příznivě na náš srdečně cévní systém a pomáhají snižovat hladinu LDL (zlého) cholesterolu v krvi.

Prospěšné Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou ve velkém množství obsaženy v tučných rybách, jako je například losos. Na našem talíři by se měly objevovat nejlépe dvakrát týdně.

Příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi má dále vláknina. Proto bychom měli dávat přednost celozrnnému pečivu a těstovinám či neloupané rýži. Významným zdrojem vlákniny jsou i luštěniny, a také ovoce a zelenina.

„Denní příjem by měl tvořit 500 gramů. Ovoce a zelenina navíc obsahují vitamíny, minerální a další látky, které mají dobrý vliv na náš organismus, jako jsou antioxidanty a rostlinné steroly. To jsou přírodní látky, které se svou strukturou podobají cholesterolu. Proto zabraňují vstřebávání části cholesterolu ze střeva do krve. Rostlinné steroly se v malém množství přirozeně vyskytují v naší stravě, například v rostlinných olejích, obilovinách či ve zmiňovaném ovoci nebo zelenině,“ pokračuje Kociánová.

V létě je nejen pro lidi s vysokým cholesterolem podle Vrablíka důležitý pitný režim. „Dejte přednost obyčejné vodě před slazenými nápoji a limonádami. Zapíjet letní grilování sladkou limonádou je pořádná kalorická nálož pro vaše tělo. Těchto nápojů se snažte během roku vyvarovat. Stejně tak většímu množství černé kávy, silného černého čaje a alkoholu. Pokud také před každým jídlem vypijete sklenici vody, tak si více zaplníte žaludek a nebudete mít potřebu se tolik přejídat,“ sděluje kardiolog.  

Důležité je podle něj také jíst pravidelně každé 3 až 4 hodiny. „Pravidelnost zaručí, že nebudete mít záchvaty hladu, se kterým přichází zbytečné přejídání,“ podotýká.

Sladkostí se podle kardiologů vzdávat nemusíte, zařaďte však ty zdravé. „Pár buchet či koláčů jistě nevadí, ale pokud máte rádi sladké, je dobré ho již připravovat ve zdravější formě. Místo cukru slaďte ovocem, používejte celozrnnou mouku. Kupujte pouze čokoládu s vysokým obsahem kvalitního kakaa. Bílý rafinovaný cukr nahraďte zdravějšími alternativami, jako je například kokosový cukr nebo již zmíněné ovoce,“ dodává Kociánová.


Autor: Lucie Rychlá

Den zdraví na Karláku: Nechte se vyšetřit zdarma

12. června 2025 v 19:34 | Aktualizováno v 23:08

Ve středu 18. června se od 13 do 16:30 hodin na Karlově náměstí v Praze 2 koná Den zdraví. 

Den zdraví 2025 před radnicí Prahy 13

10. června 2025 v 07:42

Praha 13 prostřednictvím místní Agendy 21 zve na 10. ročník akce Den zdraví 2025. Akce je zaměřena na podporu zdraví a zdravého životního stylu a koná se ve středu 18. června od 10 do 17 hodin.

Praha hostí první dětský revma den

6. června 2025 ve 14:34

V Česku žije přibližně čtyři tisíce dětí s juvenilní idiopatickou artritidou (JIA), chronickým zánětlivým onemocněním, které výrazně omezuje jejich každodenní život. První ročník Dětského revma dne s názvem „Úsměvy navzdory bolesti“, který se uskuteční 7. června v pražském Divadle Kašpar, chce...

Každá plechovka se počítá: Na náměstí Míru vznikne šestimetrový velkoformátový obraz

3. června 2025 v 16:05

Oslavy Světového dne životního prostředí se konají ve čtvrtek 5. června od 8:30 na náměstí Míru před kostelem sv. Ludmily. Umělecký happening v podobě tvorby PixelCan – z více než 1900 hliníkových plechovek vznikne šestimetrový velkoformátový obraz ohroženého zvířete. Výsledný motiv je...

Bezpečnost dětí na internetu. Online Kavárna pro rodiče

2. června 2025 v 10:32

Rodiče dětí školního věku zve Praha 1 na další setkání v rámci oblíbeného cyklu Kavárna pro rodiče online, tentokrát na aktuální téma Bezpečnost dětí na internetu.

Den pěstounství s Prahou 4

1. června 2025 v 15:30

Praha 4 zve na již tradiční Den pěstounství nazvaný v letošním roce Děti na prvním místě aneb Den pěstounství s MČ Praha 4 a Dětským centrem Krč.

Praha 9 slaví Den životního prostředí

1. června 2025 v 11:45

Draví ptáci, pozorování slunce, jízdní policie, turistický pochod nebo Klub lodních modelářů. Praha 9 zve do Parku Přátelství 5. června od 9 hodin.

Týden pro klima 2025 v Praze 10

31. května 2025 ve 22:18

Týden pro klima 2025 začíná v pondělí 2. června. V návaznosti na aktivity místních organizátorek a organizátorů se jednotlivé akce uskuteční v různých regionech a obcích napříč celou republikou. V Praze 10 se od 4. do 7. června konají přednášky, seminář a...

Charitativní bazárek Pro duši pomohl onkologickým pacientkám

30. května 2025 v 15:25

Charitativní bazárek Pro duši, který ve středu 28. května uspořádal spolek Pokoj v hlavě i na hlavě, přilákal řadu známých osobností v čele s Felixem Slováčkem, jenž hostům zahrál na saxofon, Evou Toulovou, Lucií Otovou, Kateřinou Bláhovou či Natálií Grossovou se Šárkou Grossovou, a získal...

Další články
Nahoru