Dnes Sobota - obcasny-dest 7°C
Zítra Neděle - polojasno 8°C
Sobota 20. 4. 2024
Svátek má Marcela
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Vyplatí se používat živiny a doplňky stravy?
Ilustrační foto: allnutrition.cz_

Vyplatí se používat živiny a doplňky stravy?

Trh s výživovými doplňky a doplňky stravy rok od roku roste, což je způsobeno mimo jiné tím, že stále více lidí se věnuje sportovním aktivitám. V současné době drtivá většina lidí, kteří například začínají cvičit v posilovně, se zároveň rozhodne pro výběr výživových doplňků, které pomohou dosáhnout tréninkových cílů a zlepšit celkovou pohodu, například při regeneraci po tréninku. Výživové doplňky a doplňky stravy mají v současné době různé vlastnosti a formy aplikace, a proto stojí za to se na ně podívat blíže.  

Proč vůbec používat živiny a doplňky stravy?

Lidé, kteří nejsou s touto problematikou zcela obeznámeni, si mohou klást otázku, proč vůbec užívat doplňky a výživové doplňky všeho druhu. Faktem je, že nejsou k dispozici zdarma, ale jsou velmi důležitou součástí vašeho tréninku – zejména pokud jste velmi aktivní nebo dokonce profesionální sportovec. To vše díky tomu, že ještě důležitější než samotný trénink je strava.

Prostřednictvím jídla se do těla dostávají různé živiny, které například pomáhají hubnout nebo přibírat na váze, zvyšovat svalovou hmotu, minimalizovat množství tuku atd. Ani při sebelepší vyvážené stravě však člověk není schopen zajistit správné množství živin, které se doporučuje pro splnění konkrétního tréninkového cíle. Zde přicházejí ke slovu různé druhy živin a doplňků stravy.

Pokud jsou vhodné kvality a bohatého složení, doplňují stravu o ty složky, které v potravinách chybí. Právě to umožňuje maximalizovat účinky tréninku a co nejrychleji je zaznamenat. V obchodě allnutrition.cz najdete nejrůznější produkty, které již mnoho let pomáhají sportovcům dosahovat jejich různých tréninkových cílů.

Kdy začít s doplňky stravy a jaké doplňky stravy zvolit?

Na úvod je třeba znovu zdůraznit, že výživové a dietní doplňky mají být pouze doplňkem správné stravy. Nahrazování zdravých jídel tímto způsobem postrádá smysl a nákupem dokonce všech druhů doplňků stravy jednoduše nedosáhnete správných výsledků a může dokonce vést ke zdravotním komplikacím. Při výběru doplňků stravy se proto vyplatí řídit se několika osvědčenými zásadami, jako jsou:

  • Zdravotní stav,

  • Délka školení,

  • Věk,

  • Tréninkový cíl.

To jsou jen některé příklady faktorů, kterými se můžete řídit. Nejdůležitější však je, zda to náš zdravotní stav dovoluje. Existují sice doplňky stravy, které se vyplatí užívat například po celý rok bez ohledu na výkonnost – například vitamin D. V naprosté většině případů by však o zahájení suplementace měla rozhodovat především skutečná potřeba, tj. stav, kdy nejste v kondici.


Autor: TZ

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru