
Vypěstujte si na zahradě statnou bylinu, která se do našich hor dostala za první republiky kvůli alkoholu
6. května 2020 08:50

Hořec žlutý na přirozeném stanovišti. Foto: Bernd Haynold – Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5
Než rostlina doroste do více než metrové velikosti, sice bude trvat pár let, ale péče a trpělivost se určitě vyplatí, hořec se může stát zářivě žlutou ozdobou bylinkového záhonu vaší zahrady.
Hořec žlutý sice není původem z České republiky, avšak v období první republiky byl Hrubém Jeseníku, Krkonoších, Krušných a Orlických horách a na Šumavě vysazován za účelem výroby likérů. Vydržel zde již sto let.
Pokud zvažujete hořec žlutý pěstovat, musíte být schopni poskytnout mu vhodné podmínky k růstu. Vyžaduje propustnou zahradní zeminu, i když klidně s jílovitým podložím, a slunečné stanoviště. Snese i polostín. Zde se názory pěstitelů různí, jedni hovoří o tom, že hořec vyžaduje přímé slunce, jiní zase doporučují spíše mírné zastínění. Každopádně v úplném stínu rostlina prospívat nebude. Stanoviště pro hořec by nemělo být příliš větrné. Myslet také musíte na dostatek vláhy.
Dále je hořci potřeba zajistit dostatečný životní prostor. Při růstu vytváří více než půlmetrové trsy listů, které při zemi tvoří růžici. Z ní v době květu vyrůstá až 120 centimetrů vysoký svol, na kterém rozkvétají zvláštní žluté květy. Ty jsou až tři centimetry velké a objevují se během července a srpna.
Výhodou hořce je, že má mrazuvzdornost až do minus čtyřiceti stupňů, takže ho nemusíte na zimu nijak přikrývat chvojím či jinou ochranou. Tento druh je v Česku chráněný.
Když víte, že hořci dokážete poskytnout vhodné prostředí k růstu, je potřeba se rozhodnout, zda si ho vypěstovat ze semen, nebo zda si pořídíte sazenici. Je to jedno, u sazenice získáte rok náskok, u semen zase budete mít pocit, že jste si hořec vypěstovali sami od semínka, což zvlášť u trvalých rostlin budí u zahrádkáře náležitý a zasloužený pocit hrdosti. Každopádně musíte počítat s tím, že hořci trvá zhruba tři roky, než se dostane do plného květu. Na jednom stanovišti pak vydrží mnoho let.
Kořen hořce obsahuje hořčiny, které jsou používaný v mnoha komerčně vyráběných léčivech a žaludečních likérech. Používá se v lékařství i farmacii. V homeopatii je hořec doporučován na žaludeční potíže a zlepšení činnosti jater. Kořen se sbírá až nejdříve šestým rokem. Lidé si z něj dělají odvar, který se pije půl hodiny před jídlem. O hořci se také hovoří jako o zpevňovači imunitního systému.
Pokud se bude hořci na vaší zahradě dařit, můžete si ho sami množit. Buď dělením trsů v březnu, nebo semeny, plodem je tobolka. Hořec po letním kvetení vytvoří semena na konci srpna a v září.