dnes
Pondělí - oblacno
7°C
zítra
Úterý - polojasno
6°C
pozítří
Středa - snih
3°C
Vypěstujte si kartáč na střeva. Na podzim vás potěší květy, v zimě zdravými hlízami
Topinambury po vykopání. Před přípravou je potřeba hlízy pořádně očistit, neloupají se. Foto: Kou07kou / Wikimedia Commons

Vypěstujte si kartáč na střeva. Na podzim vás potěší květy, v zimě zdravými hlízami

V obchodech se zeleninou občas narazíte na „podivné hranaté“ hlízy, zdánlivě vypadající jako brambory. Jsou to topinambury, které jsou velmi zdravé. Navíc, pokud máte na svém zahrádce nebo třeba i na balkoně trochu místa, zkuste si je vypěstovat. Jsou zcela nenáročné, stačí je prostě „píchnout“ do země a dál se o ně, krom občasného zalití v obdobích sucha, nemusíte starat.

Dalo by se říci, že není nic jednoduššího, než si vypěstovat topinambury. S trochou nadsázky se dá říci, že náročnější je spíše se topinamburů zbavit, když o ně ztratíte zájem. Ne nadarmo byla tato rostlina donedávna na sousedním Slovensku považována za invazivní druh, který byl zakázaný pěstovat. Nyní to už neplatí.

Nejdříve si tuto rostlinu představme. Současný název je slunečnice topinambur, starší označení bylo topinambur hlíznatý. Lidově se uchytil název židovské brambory, případně jeruzalémské artyčoky. Rostlina má původ v Severní Americe, do Evropy se dostala v 16. století. Na našem území jde tedy o nepůvodní druh, na který ale občas narazíte především na krajích polí nebo u cest. Kromě průmyslové pěstování se topinambury šíří v posledních letech i do zahrad. Důvodů je několik.

kvet-topinambur

Topinambury kvetou na konci léta nebo na podzim.        Foto: Paul Fenwick / Wikimedia Commons

Dobře rostou a nevyžadují žádnou péči. Jsou docela invazivní, rychle se množí a plevel v jejich sousedství nemá moc šanci. Ve výživnější půdě (ale tu nepotřebují) jsou klidně vysoké i přes dva metry, takže poslouží i jako živý plot. Podobné jsou klasickým slunečnicím, ale oproti nim nasazují žluté květy až v průběhu září nebo října. Tato nadzemní část je pro většinu lidí „jen“ pro okrasu, i když třeba chovatelé králíků ji při krmení svých ušáků spotřebují.

Ten pravý poklad se však skrývá pod zemí. Během růstu rostliny se vytvoří hlízy různé velikost. Princip je stejný jako u brambor, ale u topinamburu navíc platí, že můžete jednu hlízu rozříznout na několik částí a z každé vám vyroste rostlina. Takže počáteční investice je minimální, pro záhon topinamburů vám stačí pár hlíz. Navíc nemusíte sadbu shánět v žádné specializované prodejně, stačí si je koupit v zelinářství. Na druhou stranu je férové podotknout, že hlízy vyšlechtěných odrůd od specializovaných pěstitelů jsou výnosnější.

Nejlepší je sázet topinambury na jaře, ale klidně to můžete udělat i nyní v létě, topinambury se chytnou. Už letos nenarostou do velké výšky, ale i tak z nich „něco bude“. A příští rok na jaře se už o sadbu starat nemusíte, stačí vždy pár kusů v zemi ponechat, případně jen nařezané kousky.

Sklizeň hlíz můžete provádět klidně od léta (hlízy budou menší) do jara příštího roku. Na podzim sklidíte a zkompostujete nadzemní část (nechte nad zemí třeba dvacet centimetrů stonku, abyste poznali, kde máte sklízet). Hlízy necháte pod zemí a vykopáváte si je podél potřeby. Z jedné rostliny lze v závislosti na době vysazení a na dalších faktorech sklidit až 1,5 kilogramu hlíz.

Ani mrazy je nepoškodí, naopak, jsou ještě chutnější a při sběru v zimě mají v sobě více zdravých látek. Oproti bramborám nemají rády dlouhé skladování, při něm vysychají. Vždy si vykopejte ze země jen tolik hlíz, kolik spotřebujete.

Topinambury jsou vhodné pro diabetiky, protože oproti klasickým bramborám neobsahují škrob. Mají v sobě diabeticky vhodný polysacharid inulín, dále křemík, železo, vitamín C a draslík.

Při zdravotních účincích je nutno zmínit ještě jednu přezdívku, který topinambury mají. Říká se jim kartáč na střeva. Z toho je patrné, že urychlují peristaltiku. Je to individuální a každý by měl při prvním setkání s topinambury začít konzumací malých dávek, aby si ozkoušel, jak na něj působí. Pokud jich hned spořádáte celý talíř, můžete pak mít křeče a bolesti. V souvislosti s těmito účinky lze o topinamburech také říci, že „vysušují“, proto se nedivte, když po jejich konzumaci budete mít žízeň. I přes tyto průvodní jevy stojí za to topinambury vyzkoušet a případně si je vypěstovat.

Co se užití v kuchyni týče, způsobů a receptů je spousta, od salátů přes klasické přílohy až po kaši. Topinambury můžete zapékat, vařit i dusit. Fantazii se meze nekladou.


Dilema: Je lepší horkovzdušná, nebo klasická fritéza?

28. listopadu 2019 ve 20:48

Smažená jídla jsou pro mnohé lidi provinilým potěšením. Zevnitř jsou jemné a zvenku úžasně křupavé. Kdo by je nemiloval?! Pokud zvažujete koupi nové fritézy, pravděpodobně jste v dilematu zda je lepší investovat do horkovzdušné nebo klasické fritézy. Oba mají své klady a zápory a každý typ nabízí...

Proč je kolagen důležitý a v jakém jídle ho najdeme

26. listopadu 2019 v 15:30

Pravděpodobně přemýšlíte o kolagenu v spojitosti s pokožkou, protože toto slovo se objeví vždy, když někdo mluví o stárnutí kůže. Je pravda, že hraje důležitou roli ve vnímané mladosti vaší pokožky, ale je toho ještě mnohem více. Kolagen je protein, který naleznete v naší pojivové tkáni,...

Stand-up komička Adéla Elbel radí, jak se stát charitativním typem

23. listopadu 2019 ve 14:10

Známá stand-up komička a členka hudebního uskupení Čokovoko Adéla Elbel se letos rozhodla zapojit do Národní potravinové sbírky, která patří v Česku k vůbec nejrozšířenějším charitativním aktivitám, na které se každoročně podílí čím dál více Čechů. Těm, kteří neví „jak na věc“ nebo ještě lépe, jak...

Další články
Nahoru