dnes
Sobota - zatazeno
8°C
zítra
Neděle - obcasny-dest
5°C
pozítří
Pondělí - skorojasno
4°C
Přijde vyhnáním klobás z náměstí Praha o miliony?
Klobásy přestal prodávat i stánek na rohu Václavského náměstí a Vodičkovy ulice. Foto: archiv

Přijde vyhnáním klobás z náměstí Praha o miliony?

Důvodů, k ukončení prodeje klobás na Václavském náměstí, měla Praha několik. Zvýšenou kriminalitou v okolí stánků počínaje, stížnostmi místních obyvatel i podnikatelů konče. Co říká na argumenty města podnikatel Milan Janeček, který do konce loňského roku provozoval se svou rodinou na „Václaváku“devět stánků a nyní už má otevřené jen dva? „Město se unáhleným rozhodnutím připravuje o miliony korun,“ tvrdí.

Proč jste po Novém roce stále neodstranil z Václavského náměstí stánky, když vám denně nabíhá za jedno místo pokuta deset tisíc korun?
Stánek na rohu Václavského náměstí a Vodičkovy ulice odstranit nemůžeme. Pod ním je totiž vstup do kolektoru. Když ho dáme pryč, vznikne zde jáma a chodci budou v ohrožení. Podobné je to na můstku u Bati. Zde je stánek napojen na vzduchotechniku metra a plní funkci jejího opláštění.

Zatímco skoro všechny stánky s občerstvením z náměstí zmizely, v provozu zůstaly jen dva, instalace těch nových je v nedohlednu. Nabízeli jste metropoli možnost, že byste prozatím na náměstí zůstali?
Ano, ale bylo to bez odezvy. Nabízeli jsme i finanční záruky, že pokud měsíc před instalací stánky neodmontujeme, propadnou peníze městu. Za jeden metr a den jsme platili sto korun městu a radnici Prahy 1 stejnou částku. Dohromady to měsíčně činilo přes 108 tisíc korun za stánek. Mohli jsme dál z našich devíti stánků odvádět každý měsíc přes milion korun na nájmu.

Město však očekává, že pronájem zvedne na 150 000 korun měsíčně. Akceptovali byste tuto částku?
Ano, ale nikdo z magistrátu nám zvýšení nájmu nenabídnul. My bychom na to přistoupili, město přitom by ušetřilo za předčasnou výměnu stánků. Jsme připravení platit tržní nájemné. Takhle ale přijde Praha o miliony. Navíc plánovaná cena milion a půl za nový stánek nám přijde směšná. My bychom je dokázali vyrobit třikrát levněji.

Přihlásíte se do výběrového řízení?
Ano, ale mám dojem, že soutěž je v nedohlednu. Zdálo se mi, že Praha chce nové stánky instalovat co nejdříve, zatím to však tak nevypadá. Veřejná soutěž má své termíny a lhůty, které prostě neurychlíte. Vítěz následně musí zhotovit dokumentaci, zajistit výrobu. Je nutné provést výkopové práce a napojení inženýrských sítí. Navíc může neúspěšný účastník výsledky zpochybnit. Kvůli tomu se třeba výběrko natáhne klidně i o rok, či déle.

Pokud neuspějete, napadnete soutěž?
Když získáme dojem, že vyhrála horší nabídka, než ta naše, tak ano.

Vašim stánkům bylo vytýkáno, že jsou důvodem zvýšené kriminality.
To je absurdní obvinění. Vždyť prostranství kolem nich je pod stálým dohledem kamer. Kdyby se tu něco dělo, policie zasáhne. Ale u nás žádné zásahy policie nebyli. A výtky k špíně? To mne uráží. Dvakrát týdne jsme okolní dlažbu myli speciálním přípravky a denně tu neustále zametali. Okolí našich stánků bylo vždy čisté.

Souhlasíte s názorem, že když bude mít Praha stánky ve svém vlastnictví, může si lépe ohlídat strukturu prodávaného sortimentu?
Na první pohled to vypadá jako logický argument, ale zdání klame. Museli jsme se striktně řídit tržním řádem, které vydalo město. Jinými slovy: bez vědomí a proti vůli města jsme tu neprodali ani žvýkačky.

Nemáte pocit, že vaše hranaté stánky vypadají hůře než modernější návrhy?
Proč bych ho měl mít? Vyvinuli jsme je na základě konsensu s radnicí, památkáři a dalšími odborníky, design stánku navrhoval architekt pověřený městem. Splňují veškeré hygienické předpisy. Za 22 let, co jsme na Václavském náměstí, byla jejich podoba již třikrát inovována. Úspěšně je vyvážíme do zahraničí. Je do nich, a skrze ně, dobře vidět. Odpovídají tedy trendu, že zákazník chce dnes vidět „do kuchyně“. A se dobře udržují. Nic takového se o navrhovaných stáncích říci nedá. Navíc v nich nebude dost místa pro uskladnění potravin a jejich prodej, přitom budou minimálně o pět metrů čtverečních větší.

Bude možné pro nové stánky využít přípojky na inženýrské sítě, které jste vybudovali?
Ne, musí se udělat nové. A navíc obnovení přípojek bude muset město znovu dělat při přestavbě náměstí. Je to neekonomické, bude se zbytečně dělat dvakrát ta samá práce a vydávat ta samá investice.

Kolik lidí už podepsalo petici za zachování vašeho prodeje klobás na náměstí?
Letos už deset tisíc. Loni jsme získali dvaceti tisíc podpisů. Petiční archy jsme již odevzdali na magistrátu, ale bez odezvy. Sbíráme další podpisy, nevzdáváme se. Věříme, že město se začne chovat jako správný hospodář. Jsme připraveni jednat a dohodnout se o navýšení nájmu, podobě stánků a dalších záležitostech. Podporujeme připravovanou rekonstrukci náměstí. Ale město nestanovilo ještě ani termín jejího začátku, tak nevidíme důvod pro to, už nyní rušit prodej zaběhnutého občerstvení.

janecek-nahled

Milan Janeček

 

Dokážete si představit prodávat klobásy na jiném místě v Praze?
Moc ne, vždyť už z názvu Václavská klobása je patrné, že patří sem a nikam jinam. Ve spolupráci s vynikajícími uzenáři jsme vyvinuly, na základě staročeských receptur, klobásové speciality určené pro Václavské náměstí, kupř. Václavská klobása, Pražská klobása, Staropražská klobása. Jejich tajná receptura je naším vlastnictvím.

 


Autor: Mojmír Kadeřábek
Další články
Nahoru