Vydala už přes 24 milionů obědů, polévkou by naplnila čtyři plavecké bazény
15. dubna 2024 11:47
Dále organizace připravila přes 4 miliony litrů polévky, což by naplnilo čtyři 25metrové plavecké bazény. Za dvě dekády také vydala dětem přes 2 tuny čerstvého ovoce a zeleniny. Organizace odhadla, že za více než dvacet let eviduje na 75 tisíc strávníků.
Školní jídelna Praha 10 dnes čítá 13 provozoven, kterými zabezpečuje v městské části stravování žákům 13 základních škol, 6 mateřských škol, a dalším subjektům včetně několika středních a vyšších odborných škol. „Denně obsloužíme kolem 8 tisíc strávníků, o které se stará 127 našich zaměstnanců,“ říká Jaroslav Vrtiška, ředitel organizace Školní jídelna Praha 10.
ŠJP 10 si dnes díky kvalitě obědů a využívání kvalifikace svých zaměstnanců úspěšně rozvíjí svoji doplňkovou činnost, kterou je schopna krýt zvýšené výdaje na svoji hlavní činnost a zvyšovat průměrné platy svých zaměstnanců.
Standardem se v jídelnách na Praze 10 dlouhodobě stal výběr ze dvou hlavních jídel, jejichž složení se řídí metodikou pro výpočet spotřebního koše dle platné legislativy a výživovými doporučeními ministerstva zdravotnictví.
„Dodržujeme všechna výživová, hygienická a bezpečnostní kritéria. Dlouhodobě spolupracujeme s nutriční terapeutkou, která kontroluje jídelní lístky, provádí ochutnávky stravy a proškoluje personál na přípravu diet a také řeší problematiku dietních receptur se zákonnými zástupci,“ upřesňuje ředitel organizace Jaroslav Vrtiška.
Po dobu docházky do mateřské školy a poté devítileté povinné školní docházce dítě může odebrat zhruba kolem 4 tisíc jídel. „Se školním stravováním máme zkušenosti všichni. A zkušenosti jsou to někdy dobré, jindy horší. Nicméně u nás na Desítce máme díky naší organizaci Školní jídelna Praha 10 moderní jídelny, které dbají na to, aby strava byla kvalitní, nutričně hodnotná a zároveň vhodná pro děti,“ říká Ondřej Počarovský (TOP 09), radní pro oblast školství a vzdělávání Prahy 10.
Inovativní aktivity organizace, významná ocenění
V průběhu více než 20 let zavedla organizace mnoho inovací, které inspirovaly další školní jídelny v ČR. Organizace byla jednou z prvních, která zavedla podávání čerstvé zeleniny a ovoce samoobslužně formou bufetu, dietní stravování (bezlepková, bezvaječná či bezmléčná).
Jako jedna z prvních získala cenu Zlaté vejce za odběr vajec z bezklecových chovů nebo se zapojila v roce 2014 do akce „Solme s rozumem“ vyhlášené hygienou dětí a mladistvých. ŠJP 10 získala pod vedením Vrtišky několik ocenění, například 2. místo na V. ročníku festivalu profesionální gastronomie Holiday World Gastro Tour, 2. místo na mezinárodní konferenci u příležitosti 70. výročí školního stravování ČR a SK – Nejlepší zřizovatel školní jídelny a školního stravování a další ocenění na mnoha kulinářských a gastronomických soutěžích kuchařů.