Dnes Neděle - polojasno 11°C
Zítra Pondělí - obcasny-dest 7°C
Neděle 16. 11. 2025
Svátek má Otmar
Zpravodajství
Co se v metropoli děje aneb Buďte v Praze v obraze
Pražský patriot na Seznamu
Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Pražský patriot
Výčepní 2025: Pivo Pivovarů Staropramen nejlépe čepuje Štěpán Velký
Výčepní roku Štěpán Velký při čepování piva. Foto: Pivovary Staropramen

Výčepní 2025: Pivo Pivovarů Staropramen nejlépe čepuje Štěpán Velký

V pražském Mánesu se nedávno uskutečnil druhý ročník úspěšné soutěže Výčepní 2025, kterou pořádá společnost Pivovary Staropramen. Po loňské premiéře se soutěž vrátila a opět přilákala desítky talentovaných výčepních napříč celým Českem. Do finálového klání postoupilo 18 nejlepších, z nichž rovnou tři byli z pražských provozoven  – svým umem na porotu nakonec nejvíce zapůsobil Štěpán Velký.

Soutěž je součástí programu Certifikace kvality čepovaného piva Pivovarů Staropramen, který oceňuje restaurace, hospody a bary splňující náročné standardy. Od svého spuštění se těší stále většímu zájmu.

„Druhý ročník soutěže potvrzuje, že certifikované provozovny sdílejí náš závazek a dbají na to, aby zákazníci vždy dostali nejlépe načepované pivo. Vidíme nadšení ze strany výčepních i hostů a jsme rádi, že můžeme tento projekt rozvíjet dál. Letošní účastíci předčili naše očekávání,“ komentuje druhý ročník soutěže Michaela Kučerová, Customer Marketing On Trade Manažerka společnosti Pivovary Staropramen.

Prestižní finále o hodnotné ceny

Každá certifikovaná provozovna mohla do soutěže nominovat jednoho svého nejlepšího výčepního. Ti v první fázi zaslali videa dokumentující svůj um, následně je na provozovnách navštívili obchodní sládci Pivovarů Staropramen, aby osobně prověřili jejich kvality.

vycepni-roku-2025-a Do finálového klání, které se uskutečnilo 13. října v Mánesu, postoupilo 18 nejlepších výčepních z celého Česka. Mezi nimi byli hned tři finalisté z pražských provozoven. Za nejlépe čepovaným pivem z portfolia Pivovarů Staropramen tak mohou zájemci v hlavním městě zavítat do restaurací Čapadlo, Smíchovna a Hostinec U Váhy.

„Úroveň letošních přihlášek je ještě vyšší než loni. Je vidět, že výčepní se na soutěž připravovali a berou ji vážně. Výběr finalistů byl pro porotu opravdu velká výzva,“ popisuje letošní ročník Vojtěch Slivoň, obchodní sládek Pivovarů Staropramen a člen odborné poroty.

V těžké konkurenci nakonec nejlepší pivo načepoval a titul Výčepní roku si odnesl Štěpán Velký, který loni skončil těsně na druhém místě. „Celé finále jsem si maximálně užil. Nejtěžší pro mě bylo mluvit do mikrofonu a k čepování se ještě prezentovat, ale stálo to za to. Mám ohromnou radost, protože konkurence byla velká a obstát v ní náročné,“ popisuje první pocity po vyhlášení výsledků Štěpán Velký, výčepní z Hasičárny Blesk v Ostravě.

Kromě titulu a putovní trofeje si vítěz domů odnesl také poukaz na 30 000 korun na Amazing Places, poukaz na PR podporu podniku v hodnotě 30 000 korun a zásobu piva. Poukazy na Amazing Places a PR podporu v menší hodnotě získali i jeho kolegové na stupních vítězů. 

Součástí slavnostního finálového dne bylo také stand-up vystoupení Nastyho na téma piva a hudební vsuvky DJ Akvamena. Celou akci uváděli moderátoři Evropy 2 Ondřej Urban a Petr Říbal, kteří se postarali i o zábavu po skončení oficiální soutěže jako profesionální DJs. Po celý den byl hostům k dispozici 360° fotokoutek a fotografie na památku z retro Instaxu. 

Souboj o nejčistší sklo i nejkrémovější pěnu

Hodnotící kritéria byla letos stejně přísná jako vloni. „Dokonalé pivo začíná už před samotným čepováním – důležitá je příprava čistého, chlazeného a mokrého skla. Během čepování pak sledujeme celou sérii detailů: od úvodního odčepu, přes čepování pod pěnou, až po finální hutnou pěnu bez bublin a dokonce i styl servírování. Každý detail má svůj význam,“ vysvětluje Vojtěch Slivoň.

vycepni-roku-2025-b Spolu s ním o vítězi rozhodoval manažer výroby a sládek pivovaru Staropramen Jan Řehůřek, obchodní sládci Pivovarů Staropramen Rudolf Schaffer, Marek Hrdlička a Michal Meduna.

Soutěžící předvedli své dovednosti ve třech základních stylech čepování – hladinka, šnyt, mlíko. Hladinka vyžaduje nejprve vytvoření pěnového polštáře a následné dočepování piva pod něj, což zajišťuje maximální svěžest a říz. Šnyt pak musí respektovat tradiční poměr 2:3:1 – dva díly piva, tři díly pěny a jeden díl volného prostoru ve sklenici. Mlíko je půllitr plný husté pěny. 

Certifikát jako záruka špičkové kvality

Soutěž Výčepní 2025 vychází z úspěšného programu Certifikace kvality čepovaného piva, který funguje od roku 2023. Od té doby certifikát získalo již 72 provozoven a další průběžně přibývají. 

Certifikované provozovny musejí splňovat přísné standardy – od perfektně udržovaných rozvodů až po hluboké znalosti personálu o podávaném pivu a principech správného čepování. Personál absolvuje specializované školení a pravidelně obhajuje splnění všech kritérií.

„Pro hosty je certifikát jasným signálem, že dostanou pivo v té nejlepší možné kvalitě. Pro provozovny je to závazek, ale zároveň i ocenění jejich profesionality,“ uzavírá Vojtěch Slivoň.


Autor: TZ, red

Zastav se a tvoř: Geometrické obrazce /magické obrázky

Včera v 15:03

Dílna Prahy 9 Zastav se a tvoř v Galerii 9 je určena pro všechny, kdo rádi tvoří bez rozdílu věku. Kurzy probíhají přímo ve výstavních prostorách Galerie 9 vždy ve středu od 17 do 19 hodin.

Na pivo s Danou: Dobročinná oslava 17. listopadu

Včera v 11:27

Způsobů, jak oslavit sváteční 17. listopad a připomenout si události, které se  němu váží, je bezpočet. Originální formu zvolili ve vyhlášené restauraci Červený Jelen v centru Prahy. Každý, kdo si chce společně připít na svobodu, na sílu pravdy a rozumu, na Danu Drábovou – ženu, která celý život...

Krampus show Čerti z Krkonoš v Letňanech

13. listopadu 2025 v 11:17

Praha 18 zve všechny smrtelníky na jedinečnou krampus show Čerti z Krkonoš! Čeká vás večer plný ohně, strašení a pekelné zábavy, na který jen tak nezapomenete. Těšit se můžete na ohnivou show Lumatoal, velkolepé vystoupení Čertů z Krkonoš a také možnost vyfotit se...

Slavnostní vycházka po Vyšehradském hřbitově

13. listopadu 2025 v 10:36

Spolek Malostranský hřbitov ve spolupráci se spolkem Svatobor zvou na slavnostní vycházku po Vyšehradském hřbitově s prohlídkou Slavína, která se uskuteční v pondělí 17. listopadu od 10 hodin.

Knihovna Václava Havla: Oslavy 17. listopadu

13. listopadu 2025 v 10:11

K oslavě Dne boje za svobodu se připojí 17. listopadu i Knihovna Václava Havla. Pro veřejnost nabídne program ve svém klubu v Ostrovní 13 na Praze 1 i přímo v centru města.

JitrnicoBraník láká na jídlo, pití i hudbu

12. listopadu 2025 ve 14:33

Praha 4 zve na pátý ročník akce JitrnicoBraník, která se uskuteční v sobotu 15. listopadu. Na křižovatce Jiskrovy a Branické ulice čeká na příchozí dobré jídlo, pití, hudba a také soutěž v pojídání jitrnic. JitrnicoBraník začne v 11 a potrvá do 17 hodin. 

Sobota: Staročeská zabijačka na trzích na Kulaťáku

12. listopadu 2025 ve 12:55

Sobota 15. listopadu na Kulaťáku bude mít hodně výraznou vůni. A taky chuť, protože přímo uprostřed trhů proběhne poctivá staročeská zabijačka se vším, co k tomu patří.

Dům Na Poříčí 14 znovu ožívá

12. listopadu 2025 v 10:57

Místo, kde se potkává historie pražského developmentu s energií současného umění. Postavil ho vizionář František Buldra, muž, který stál i za Palácem Louvre. Po letech ticha se jeho dům znovu otevírá veřejnosti, a právě Pokoje jsou první, kdo mu vrací život, světlo...

Volným vstupem do stálých expozic se NGP připojí k oslavám 17. listopadu

12. listopadu 2025 v 10:41

Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva můžete v pondělí 17. listopadu oslavit i v Národní galerii Praha. U příležitosti státního svátku umožňuje NGP vstup zdarma do všech sbírkových expozic.

Další články
Nahoru