Vybudí náš mozek více pohled na sex nebo na jídlo? Navštivte Food Film Fest
19. září 2016 08:56
Akce, která se koná pod hlavičkou renomovaného festivalu dokumentárních filmů o živé vědě Life Science Film Festival, posouvá dnes tolik oblíbené pouliční akce věnované jídlu ještě o několik kroků dále.
Uvidíte filmy, které se v roce 2015 a 2016 natočily o jídle, výživě, o ekologických, zdravotních nebo i sociálních souvislostech a uslyšíte názory těch nejpovolanějších – expertů a vědců z prestižních univerzit a výzkumných ústavů, ale i známých postav z gastro a foodies scény.
Festival nezůstane pouze u teorie. Chybět nebudou ani pečlivě vybrané stánky se zajímavými jídly a potravinami, takže když diváci vyjdou z kina vyzbrojeni novými informacemi, budou moci hned některé z nich otestovat vlastními chuťovými buňkami.
Food Film Fest proběhne od 21. do 23. října v Národní technické knihovně v Praze a Kampusu Dejvice. Podrobné informace naleznete na stránkách www.lsff.cz a na facebookové stránce www.facebook.com/foodfilmfest.prague.
Raději maso než sex
Jedním z témat letošního Film Food Festu je „Potřeba masa“. Holandská režisérka Marijn Franková má maso ráda a když neurovědci porovnali reakci její amygdaly při pohledu na medium-rare hovězí svíčkovou s reakcí na pohled na jisté, ehm, raw masité části mužského těla, dospěli k závěru, že Marijn má maso mnohem raději než sex. Těžko budete hledat jiný seriózní dokumentární film, kde by se autor přiznával k podobným „švankmajerovským“ fantaziím. Ve snímku hovoří s mluvčím masokombinátu, s chovatelem ohroženého plemena skotu a jeho šéfkuchařem v jedné osobě, několika postaršími vegetariánskými hipíky, a nakonec projde šestitýdenním výcvikem na rodinných bio-jatkách. Teprve pak Marijn vezme do ruky nabitou jateční pistoli, podívá se do mírných očí krávy, kterou má v příštím okamžiku zabít a… Dokázali byste to? Ne? A koupit si půl kila svíčkové v supermarketu dokážete?
Kde se berou toxiny a kdo na nich vydělává
Dalším tématem Food Film Festu budou toxiny v potravinách. Léky a čisticí prostředky ukládáme mimo dosah dětí, aby se neotrávily. Je to skoro zbytečné: každý den se do totiž do jejich organismu dostane 130 chemikálií, o jejichž škodlivosti pro lidské zdraví není pochyb. Francouzský dokument „Toxické chemikálie: Děti v nebezpečí“ se ptá, kde se tyto látky berou a kdo na nich vydělává. Obvyklým podezřelým, pokud jde o toxiny, jsou pesticidy. Vyrábí je tzv. velká šestka firem a ročně se v nich prožene 50 miliard eur. Nedá se jim vyhnout – pesticidy obsahuje 97 % potravin. Když filmaři odebrali dvaceti francouzským dětem vzorky vlasů a nechali je analyzovat, našli v nich pozůstatky 40 pesticidů. Jejich organismem prošel glyfosát, folpet, fenoxycarb, chlorpyrifos a další látky. Podle vědců z Endokrinní společnosti existuje přímá souvislost mezi pesticidy a pandemií autismu. Zatímco v roce 1975 se v USA narodilo jako autistické 1 dítě z 5 000, dnes je to 1 z 68 novorozenců. Tento počet je vyšší než počet nových diagnóz rakoviny, cukrovky a AIDS dohromady…
Programová nabídka letošního 6. ročníku Life Science Film Festivalu se ovšem neomezuje pouze na jídlo. Od 17. října je pro návštěvníky v Aule České zemědělské univerzity v Praze připraveno na 50 dokumentárních filmů, včetně diskusí a prezentací, které se z nejrůznějších úhlů pohledu zabývají otázkami vlivu člověka na přírodu, produkcí potravin či udržitelného rozvoje. Vstup na všechny filmy a doprovodné akce je pro studenty, pedagogy i veřejnost zdarma.