Všimli jste si u sebe této chuťové změny? Jak se vypořádat s důsledky, radí Jarka Kučmášová
27. prosince 2015 09:11
Proč je dlouhodobé překyselování pro tělo nebezpečné? Organismus si začne brát prvky k vytvoření zásad z kostí, kloubů i odjinud z těla. Při překyselení vznikají z nepoměrů artrózy, osteoporózy a další nemoci.
Hlavními příčinami překyselení organismu jsou stres, špatné dýchání, nevhodná strava, ale třeba i spaní v přetopené místnosti. Nejvíce překyseluje ranní pití kávy s mlékem nalačno. „Zkuste si proto ranní cappuccino či latté odpustit,“ radí Kučmášová.
Ze stresu často povrchně dýcháme, čímž se organismus také překyselí. „Kdo cvičí jógu, organismus vyvažuje proti překyselení. Velké účinky má hot jóga, kdy se i vyplavují škodliviny,“ pokračuje. Na třetím místě je viníkem našeho překyselení náš jídelníček.
8 POTRAVIN, KTERÉ NEJVÍCE PŘEKYSELUJÍ
(jak a čím je vyvažovat)
1. Maso a uzeniny
Obsahují mnoho konzervantů, jsou zpracovávány a krmeny způsobem, který zvyšuje kyselost v organizmu.
Čím vyvažovat pH: K masu nejezte přílohu z obilovin či těstoviny, vždy jen rýži, rýžové nudle či brambory. Maso před konzumací na talíři si „ocitrónujte“, vždy k němu snězte kousek zeleniny syrové a kousek dušené
2. Čokoláda
Čím vyvažovat pH:Zapijte její konzumaci zásaditým nápojem
3. Všechna sladidla, nejen cukr, či ta umělá, ale i různá obilná sladidla
Čím vyvažovat pH: Sladké zapíjíme zásaditým čajem. Nyní v zimě je skvělý i zazvorový.
4. Káva
Čím vyvažovat pH: Nikdy ji nepijte s mlékem, ani se sojovým. Snažte se ji pít jen dopoledne, kdy jsme celkově více zásadití. Zapíjejte ji zásaditým nápojem, který si dopředu připravte. Pijte kávu jako obřad, dobrou a silnou.
5. Bublinkové nápoje, i ty bez cukru a konzervantů
Čím vyvažovat pH: Nepít tyto nápoje.
6. Mléko a mléčné výrobky
Čím více jich jíte, tím více si musí organismus odebírat z kostí vápník a další minerály. Vzniká paradox. Vy si myslíte, že si dodáváte vápník a on vám zatím z těla ubývá. Děje se demineralizace.
Čím vyvažovat vznikající špatné pH: stačí jednou týdně si dát zakysaný mléčný výrobek. Lze nahradit různými výrobky, jako jsou kozí sýry či kozí krémy (opět jen jednou týdně), ovčí sýry, kvalitními výrobky ze sóji.
7. Obiloviny, překyselují i ty takzvaně zdravé, celá zrna, luštěniny
Čím vyvažovat pH: Jíst vždy se zeleninou.
Zde je dobré uplatnit princip dělené stravy.
8. Ovoce
Čím vyvažovat pH: Ovoce jíst extra. Zase je ideální dopoledne. V zimě jíst místo ovoce jen sušené ovoce a kysané zelí. Je vhodné pít citrónovou vodu.