dnes
Pondělí - oblacno
15°C
zítra
Úterý - obcasny-dest
12°C
pozítří
Středa - prehanky-dest
14°C
Vše, co potřebujete vědět o jablkách
Lifestyle / ZdravíKomerční sdělení
Kvalitní zdravá jablka voní, nejsou potlučená, mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. Foto: archiv

Vše, co potřebujete vědět o jablkách

Jablko je snad nejtypičtějším českým ovocem. Každým rokem se jich u nás sklidí přibližně 230 000 tun. Ročně sníme průměrně kolem 22 kilogramů. Na co si dát ale pozor při jejich nákupu? Jak jablka uchovávat? Jsou lepší tuzemská, nebo zahraniční? 

Jablek u nás bylo vždycky hodně, proto mohou být pro někoho docela všední. Ale nepodceňujme je. Mají totiž poměrně málo kalorií a naopak obsahují mnoho cenných výživných látek a vitaminů. Nejbohatším zdrojem těchto látek je slupka, proto bychom měli jíst jablka pokud možno neloupaná.

Jak vypěstovat kvalitní a zdravé jablko?
V České republice se jablka pěstují převážně v systému tzv. integrované produkce. Jde o pěstitelský systém šetrný k životnímu prostředí, který zaručuje vysokou kvalitu jablek.

jablka-2-nahled „Preferuje se používání šetrných biologických postupů a metod. Chrání se tak přirozené organismy v sadech a okolí. Ovoce i půda jsou pravidelně kontrolovány rozbory. Český systém integrované produkce s ochrannou známkou SISPO byl dokonce v roce 2011 oceněn nominací společností Business Leaders Forum na evropskou Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí v kategorii managementu,“ informuje Ing. Martin Ludvík z Ovocnářské unie pro web akademiekvality.cz.

České jablko, nebo jablko ze zahraničí?
Náročnost pěstování stanovená českými normami a metodami, jak již bylo zmíněno výše, vyzdvihuje v mnohých aspektech české ovoce nad dovážené. Jablka jsou totiž pěstována s ohledem na přírodu a také za využití tradičních postupů. Ludvík ještě doplňuje: „Výběrem českých jablek přispíváme k rozvoji sadů, které utváří naši krajinu, a podporujeme tak venkovský prostor. Životní prostředí velmi zatěžuje kamionová doprava. Nákupem tuzemských jablek tak nepřímo chráníme životní prostředí.“

jablka-4-nahled

Jak si vybrat ta nejlepší jablka?
„Jablka vybíráme nejen očima, ale také čichem. Kvalitní zdravá jablka voní, nejsou potlučená, mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. V obchodě musí vždy být na obalu uvedena země původu ovoce a dobří obchodníci uvádějí i jméno konkrétního pěstitele,“ zmiňuje Martin Ludvík z Ovocnářské unie.

Mějte na paměti, že každá odrůda je chuťově nejlepší jen po určité období v roce. Takové období se nazývá konzumní zralost. Měli byste tedy preferovat odrůdy, které jsou v daný moment v optimální zralosti. Tyto informace naleznete na webu Ovocnářské unie: http://ovocnarska-unie.cz/index.php?page=92.

Nebalené (volně ložené) ovoce a zelenina se též v místě prodeje označí informací o zemi původu. Drobné povrchové vady slupky nejsou výraznou závadou. Jedná se totiž o čerstvý, dalo by se říci „přírodní produkt“, který není nijak posklizňově upravován ani zpracován a je s ním šetrně zacházeno. Každé jablko je originál – i proto se jablka jedné odrůdy mohou od sebe mírně lišit.

Jak uchovávat jablka?
„Jablka zůstanou nejdéle zachovaná v plné kvalitě při teplotách mezi 1 až 2 °C a vysoké relativní vlhkosti vzduchu. Pokud je sami vypěstujete nebo nakoupíte, zůstává ideálním místem pro uskladnění dobře větraný sklep, který je chráněný proti promrznutí. Vlhkost vzduchu můžeme zvýšit nádobami s vodou. Jablka klademe do bedýnek stopkou dolů,“ radí Ludvík.

Každý měsíc je třeba provést prohlídku skladovaných plodů, aby se předešlo případnému rozšíření chorob. Jablka skladujeme zásadně odděleně od zeleniny a brambor, aby nenačichla a neztratila svou vůni. Správné podmínky skladování působí i proti ztrátě vitaminů a nutričních látek. Pokud nemáte sklep, můžete jablka krátkodobě skladovat v lednici, jenom pozor na nízkou vlhkost, která může způsobit jejich vysušování a scvrkávání.

„Skladovat jablka můžeme i na balkoně, ale je dobré je mít třeba v polystyrenové krabici, která je izolačně ochrání před případným mrazem nebo naopak teplým slunečním zářením. Nejlepší ovšem je koupit si jablka čerstvá a skladovat je jen krátkodobě,” doplňuje Ludvík.

Více zajímavých informací i receptů najdete na www.akademiekvality.cz.



Dvě třetiny Čechů se ani 3x za měsíc nepřimějí k jakékoli sportovní aktivitě

19. října 2018 v 08:21

Pravidelný pohyb je nejlepší prevence celé řady onemocnění. Logické by tedy bylo, hýbat se co nejčastěji. Jenže opak je pravdou. Jsme stále lenivější, a je jen otázkou času, která z civilizačních nemocí nás potká. Proto je i na státu, aby sportování veřejnosti podporoval – ušetří tak spoustu peněz...

Jak si stravou neublížit? Přednáší Jiří Hotzký

19. října 2018 v 07:41

Co bychom měli jíst, aby to našemu tělo co nejvíce prospělo, a čeho bychom se naopak měli vyvarovat?

Je možné mlsat zdravě a výživně?

17. října 2018 v 10:00

Sto lidí, sto chutí. Jistě toto české rčení znáte. Každý člověk může mít rád jinou chuť – někdo preferuje chuť slanou, jiný pálivou a někdo má rád chuť sladkou. Mlsat je třeba, nejen kvůli tomu, že se nám tím často podaří uklidnit své emoce a uděláme si čas sami pro sebe. Mlsat lze i zdravě a...

Touto ztrátou jsou v Česku ohroženy tisíce lidí, a to i kvůli nemocem, které přes pokroky v medicíně zatím nelze vyléčit

13. října 2018 ve 22:34

Ztrátou zraku jsou v České republice ohroženy tisíce lidí, a to kvůli nemocem, které i přes pokroky v medicíně zatím nelze vyléčit. Oproti minulosti je velkým problémem, že velká část lidí se slepotou ztrácí i přístup k počítači, na který byli celý život zvyklí. Přestože řada pacientů o tom, že...

V Česku je postiženo touto nemocí až 300 000 lidí. Řada jich trpí zbytečně v důsledku nesprávné nebo opožděné diagnózy

11. října 2018 v 18:56

Lupénka je chronické, zánětlivé onemocnění kůže, kterým je ve světě postiženo nejméně 100 milionů lidí. V České republice je to 200 až 300 tisíc osob. Není to ale jen nemoc kůže, s lupénkou souvisí i jiné závažné nemoci, k nimž patří zánětlivé onemocnění kloubů (psoriatická artritida),...

Banalita, který může ohrozit váš život. Podle chirurga Fraška mohou lidé riziko problémů sami některými kroky snížit

9. října 2018 ve 23:01

Kdo z nás nikdy nezkoumal svoje břicho, které většinou vidíme jako příliš velké? Neplatí ale, že za všechno, co v této partii přebývá, může tloušťka. Vyklenutí v oblasti břicha, pupku, ale i třísla nebo stehna bývá často příznakem kýly. A ta, když ji zanedbáme, může ohrozit i náš život. Kýla, ať...

Revmatici v pohybu. Startuje akce, jejímž cílem je rozhýbat nemocné

8. října 2018 v 10:26

Nejméně o kilometr navíc k současným třem si hodlá sedmdesátiletá Marie Stařičná navýšit svou denní dávku chůze. A to od 12. října. Důvod? Zapojila se do nové výzvy Revma v pohybu, kterou vyhlašuje pacientská organizace Revma Liga ČR ve Světový den artritidy. Revmatici si sami určí, kolik by daný...

Další články
Nahoru