Dnes Pondělí - zatazeno 1°C
Zítra Úterý - snih 2°C
Pondělí 18. 1. 2021
Svátek má Vladislav
Koronavirus
Aktuální informace o šíření epidemie v Praze.
Veterináři zahájili kontrolu prodeje kaprů, letos se navíc bude hlídat i chování kvůli covidu
V ulicích budou i letos k vidění kádě s kapry. Foto: SVS

Veterináři zahájili kontrolu prodeje kaprů, letos se navíc bude hlídat i chování kvůli covidu

Veterináři dnes kontrolou na sádkách v pražských Lahovicích symbolicky zahájili kontroly prodeje vánočních kaprů. Prodejci zatím k včerejšku nahlásili v rámci celého Česka 2662 prodejních míst, což je mírně vyšší počet než loni.

Při kontrolách se inspektoři zaměří jak na zacházení s živými rybami, tak na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni. Kontrolovány budou jako tradičně také hygienické podmínky prodeje. Navíc inspektoři Státní veterinární správy (SVS) budou sledovat dodržování pravidel v souvislosti s aktuální epidemií covid-19.

Aby bylo možné ze strany SVS naplánovat kontroly prodejců, je třeba získat přehled, kolik stánků s kapry se na území Česka objeví. Proto mají prodejci povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje nahlásit příslušné krajské veterinární správě místo prodeje.

Letos by se nejvíce stánků s kapry mělo objevit v Jihomoravském kraji – 502, na druhém místě je Moravskoslezský kraj – 299 a třetí kraj Středočeský – 289.V hlavním městě nahlásili prodejci 215 míst, zde se počet stánků s kapry v posledních letech postupně mírně snižuje.

Loni před vánočními svátky prošla kontrolami veterinářů v celé zemi takřka tisícovka prodejních míst. Z toho alespoň jednu závadu zjistili ve čtyřech procentech případů.

Převažovaly administrativní prohřešky, závažnější porušení podmínek hygieny prodeje či dokonce týrání zvířat byly zjištěny v ojedinělých případech. Z dlouhodobého hlediska se v současnosti vyskytuje závažných prohřešků méně než v minulosti.

„Při kontrolách veterinární inspektoři standardně sledují, zda veškeré činnosti spojené s prodejem ryb probíhají v odpovídajících hygienických podmínkách. Kontrolována jsou také pravidla welfare, zejména, jestli mají ryby dostatek kyslíku a zda prodejci nepřeplňují kádě,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

„V souvislosti se současnou pandemií se inspektoři letos také mimořádně zaměří na používání ochranných prostředků a dodržování dalších protiepidemických pravidel, jako je například zachování dostatečných odstupů,“ uvedl Semerád.

Na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání.

Odpad ve formě vnitřností z kuchaných ryb musí být schraňován v určených a označených nádobách a následně předán osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady.

V posledních několika letech veterinární správa ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení a tím ke klamání spotřebitelů.


První jednání Komise pro životní prostředí RMČ Praha 11

Včera ve 12:14

Jednání komise pro životní prostředí je veřejné a bude se konat v pondělí dne 18. ledna od 17 hodin v zasedací místnosti Vidimova, na Úřadě MČ Praha 11, Vidimova 1324, Praha 4.

Další články
Nahoru