Veterináři zahájili kontrolu prodeje kaprů, letos se navíc bude hlídat i chování kvůli covidu
18. prosince 2020 12:44
Při kontrolách se inspektoři zaměří jak na zacházení s živými rybami, tak na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni. Kontrolovány budou jako tradičně také hygienické podmínky prodeje. Navíc inspektoři Státní veterinární správy (SVS) budou sledovat dodržování pravidel v souvislosti s aktuální epidemií covid-19.
Aby bylo možné ze strany SVS naplánovat kontroly prodejců, je třeba získat přehled, kolik stánků s kapry se na území Česka objeví. Proto mají prodejci povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje nahlásit příslušné krajské veterinární správě místo prodeje.
Letos by se nejvíce stánků s kapry mělo objevit v Jihomoravském kraji – 502, na druhém místě je Moravskoslezský kraj – 299 a třetí kraj Středočeský – 289.V hlavním městě nahlásili prodejci 215 míst, zde se počet stánků s kapry v posledních letech postupně mírně snižuje.Loni před vánočními svátky prošla kontrolami veterinářů v celé zemi takřka tisícovka prodejních míst. Z toho alespoň jednu závadu zjistili ve čtyřech procentech případů.
Převažovaly administrativní prohřešky, závažnější porušení podmínek hygieny prodeje či dokonce týrání zvířat byly zjištěny v ojedinělých případech. Z dlouhodobého hlediska se v současnosti vyskytuje závažných prohřešků méně než v minulosti.
„Při kontrolách veterinární inspektoři standardně sledují, zda veškeré činnosti spojené s prodejem ryb probíhají v odpovídajících hygienických podmínkách. Kontrolována jsou také pravidla welfare, zejména, jestli mají ryby dostatek kyslíku a zda prodejci nepřeplňují kádě,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání.
Odpad ve formě vnitřností z kuchaných ryb musí být schraňován v určených a označených nádobách a následně předán osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady.
V posledních několika letech veterinární správa ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení a tím ke klamání spotřebitelů.