Dnes Sobota - zatazeno 18°C
Zítra Neděle - skorojasno 18°C
Sobota 23. 9. 2023
Svátek má Berta
Newsletter Pražský patriot
Pro odběr ranního přehledu článků za posledních 24 hodin se přihlaste zde.
Veterináři začali kontrolovat prodejce kaprů, v Praze loni zjistili 17 prohřešků
Při kontrolách je posuzováno i zacházení s rybami. Zdroj foto: Státní veterinární správa ČR

Veterináři začali kontrolovat prodejce kaprů, v Praze loni zjistili 17 prohřešků

Státní veterinární správa (SVS) začala v těchto dnech kontrolovat prodejce vánočních kaprů. Ti letos nahlásili v rámci celého Česka přes 3000 prodejních míst, což je mírně více než v loňském roce. Při kontrolách se inspektoři zaměří jak na hygienické podmínky prodeje, tak na welfare živých ryb a dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni. Informoval o tom mluvčí SVS mluvčí SVS Petr Vorlíček..

Letos by se nejvíce stánků s kapry mělo objevit v Jihomoravském kraji, na který připadá hruba třetina ze všech prodejních míst v ČR. Specifikem tohoto regionu je několik pojízdných prodejců, kteří nahlásili zastávky na více než 850 místech v kraji. Po jejich odečtení zbývá 260 „klasických“ prodejních míst. 

Na pomyslném druhém místě je letos Středočeský kraj s obdobným počtem stánků a na třetím místě Moravskoslezský kraj, kde prodejci nahlásili přes 250 míst. V hlavním městě SVS eviduje přes 200 míst, což je srovnatelný počet jako loni. Pro naplánování kontrol prodejců, je nutné mít přehled, kolik stánků s kapry se na území ČR objeví. Proto mají prodejci povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje nahlásit příslušné krajské veterinární správě místo prodeje.

Před loňskými Vánoci veterinární inspektoři zkontrolovali téměř 900 prodejních míst. Zhruba ve třech procentech kontrol zjistili i nějakou závadu (v roce 2020 to byly dvě procenta kontrol, pozn. aut.).

Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě (19), následovala pochybení v hygieně prodeje (16) a objevilo se několik případů problémů s welfare (4).

Jak dopadlo při loňských kontrolách hlavní město? Kontrol prodejců kaprů bylo v Praze před Vánoci uskutečněno 80, závad bylo zjištěno podle Vorlíčka celkem sedmnáct při sedmi kontrolách. V jednom případě nebyl zajištěn dostatečný přísun kyslíku k rybám. Dále veterináři evidují v Praze čtyři pozdě nahlášené prodeje a 12 závad v oblasti hygieny.

„Jednalo se o znečištěné prodejní místo či neudržované vybavení, odtok vody do odpadu nebyl v dosahu, případně probíhal prodej hlav dovezených zvlášť,“ upřesnil serveru Pražský patriot Vorlíček.

Dále podle něj veterináři řešili čtyři podněty od občanů, ale nedostatky při následných kontrolách nebyly prokázány.

Kontroly stánků s kapry se zaměřují na dvě hlavní oblasti, za prvé jde o to, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách. Mimo to se soustřeďují také na welfare ryb, zejména zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku. V souladu s příslušnou legislativou musí probíhat i usmrcování ryb.

„Z tohoto pohledu jednoznačně doporučujeme nechat si rybu usmrtit v místě prodeje. Nejen proto, že usmrcení provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Na každém prodejním stánku musí být k dispozici povinná výbava, do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání.

Odpad ve formě vnitřností z kuchaných ryb musí být schraňován v určených a označených nádobách a následně předán osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady. V posledních několika letech SVS ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení a tím ke klamání spotřebitelů. 


Autor: Jan Puci

Jak bude vypadat nové centrum Hostivaře? Určí to urbanistická soutěž

21. září 2023 ve 14:49

Společnost Zelená Hostivař patřící do skupiny JRD Group ve spolupráci s Prahou 15 a magistrátem vyhlašuje urbanistickou soutěž „Nové centrum Hostivař“, realizovanou Českou komorou architektů (ČKA), která určí podobu rozvoje okolí tramvajové smyčky na křížení ulic Průmyslová a Plukovníka...

Hořelo na střeše Lidlu v Praze 5

20. září 2023 ve 21:34 | Aktualizováno v 22:04

Tři jednotky pražských profesionálních hasičů zasahovaly ve středu 20. září před 15. hodinou v ulici K Barrandovu v Praze 5 u požáru na střeše prodejny Lidl. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Další články
Nahoru