
Veterináři kontrolují prodejce vánočních kaprů, loni zjistili pět prohřešků
23. prosince 2023 15:18
V Praze v roce 2022 provedla veterinární správa 82 kontrol na celkem 210 evidovaných prodejních místech kaprů, což je 39 procent zkontrolovaných prodejních míst. „Závady byly zjištěny při čtyřech kontrolách, tedy v 4,8 procentech provedených kontrol. Bylo zjištěno pět závad,“ sdělil Vorlíček.
Ve dvou případech šlo o neudržované prodejní místo a neudržované vybavení s nebezpečím kontaminace prodávaných produktů, dále byl zjištěn nedostatečný odtok odpadní vody do kanalizace spojen se znečištěním okolí prodejního místa. „Oproti předešlému roku jsme nezaznamenali prodej bez ohlášení,“ podotkl mluvčí.
Z celorepublikového pohledu před loňskými Vánoci veterinární inspektoři zkontrolovali téměř 760 prodejních míst. Zhruba ve dvou procentech kontrol zjistili i nějakou závadu, v roce 2021 to byla tři procenta kontrol.
Nejčastějším nedostatkem byla pochybení v hygieně prodeje, která zjistili veterinární inspektoři v jedenácti případech. V deseti případech se prodejci provinili proti zásadám welfare při prodeji a manipulaci s rybami. V šesti případech bylo zjištěno, že kontrolovaný prodejce nenahlásil v zákonné lhůtě, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat.Prodejci mají povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje nahlásit příslušné krajské veterinární správě místo prodeje. Kontroly stánků s kapry se zaměřují na tři hlavní oblasti, za prvé jde o to, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách. Mimo to se soustřeďují také na welfare ryb, zejména zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku. V souladu s příslušnou legislativou musí probíhat i usmrcování ryb. Zatřetí je kontrolováno také to, zda nedochází ke klamání spotřebitelů.
„Z výsledků kontrol vyplývá, že se úroveň prodeje vánočních kaprů zlepšuje. Je to díky osvětě i každoročním pečlivým kontrolám inspektorů Státní veterinární správy. Jejich zjištění dokládají, že k výraznému porušování zákona v souvislosti s tímto prodejem nedochází,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL),“ který se ve čtvrtek zúčastnil v centru Prahy jedné z kontrol.„Státní veterinární správa jednoznačně doporučuje nechat si rybu usmrtit v místě prodeje. Nejen proto, že usmrcení provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres ryb způsobený přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.