Dnes Pátek - zatazeno 8°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 7°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Vaše tělo se v létě zaneslo  toxiny, které způsobují podzimní únavu. Jak se probrat z této letargie, radí známý lektor ájurvédy
Hladová zeď na Petříně. Až se o vás bude pokoušet podzimní únava, vyrazte na procházku do podzimní Prahy. Ilustrační foto: Aktron / Wikimedia Commons

Vaše tělo se v létě zaneslo toxiny, které způsobují podzimní únavu. Jak se probrat z této letargie, radí známý lektor ájurvédy

Máte pocit, že vás už vyprchává sluneční energie tohoto léta? Podobně jako na jaře cítíte únavu a ospalost během dne? Pražský patriot požádal lektora ájurvédy Martina Prokšu, aby poradil, jak se z takové letargie dostat. Stejně jako na jaře se pusťte především do detoxikace organismu, říká.

Naše tělo je po létě zanesené škodlivinami, které jsme do sebe nasáli. A právě tyto toxiny způsobují, že se cítíme unaveně a někdy až trpíme depresemi. „Výborná je v tomto případě vedle bylinkových čajů také zelená káva, která přírodní cestou docílí očištění našeho organismu,“ sděluje Martin Prokša.

foto-martin-proksa-1-nahled

Martin Prokša

Zelená káva

Vyzkoušet můžeme například pití zelené kávy, tedy kávy ze zrn kávovníku, která nebyla pražena ani jinak upravena, a jsou tak bohatá na antioxidanty. Takováto detoxikace těla je vhodná hlavně na začátku podzimu, aby se všechny škodliviny vyplavily z těla pryč. Detoxikace je důležitá i pro zdárné hubnutí, které můžeme také podpořit instantní zelenou kávou s kokosem, který navíc vaše tělo přivede na vzpomínky na léto.

Správné stravování

To je věčné téma. Teoreticky víme, jak bychom se měli stravovat, ale prakticky to neděláme. Takže znovu: důležitá je pravidelně rozvržená strava do 4 až 6 menších porcí, o polovinu menší večeře než oběd, menší přísun sladkostí zejména odpoledne a večer a především vydatná snídaně. Zkuste tyto tipy dodržovat, přidejte do jídelníčku lehčí jídla, zeleninu, ovoce, ryby nebo kuřecí maso, a uvidíte, jak svěže se začnete cítit.

Pitný režim

Také poměrně známá věc – při detoxikaci velmi důležitá. Pít, pít a zase pít! Kdo zapomíná, toho bolí hlava a má problémy s únavou. Dospělý člověk, jak známo, by během dne měl vypít 2,5 až 3 litry tekutin. Nejvhodnější je pochopitelně voda, nejlépe čistá, minerálky, ale i ovocné nebo zeleninové šťávy či zelené čaje bez cukru. Naopak bychom se měli vyhnout slazeným chemickým nápojům a šťávám.

Zdravý vzduch

Je neděle. Možná jste se podívali z okna, venku je šedivo a vypadá to na déšť. Nezůstávejte doma u televize. „ Procházky na čerstvém vzduchu a v přírodě osvěží, dodají energii a hned se nám lépe myslí i pracuje. Navíc podzimní příroda představuje tolik důvodů, proč ji vidět. Pouštění draků, procházky se psem nebo s dětmi a pečení brambor nebo jablek je jen několik málo z nich….“ Říká odborník na ajurvédu, tedy přírodní léčbu našich neduhů.


Autor: Zuzana Pšenicová

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru