Jak se kdysi vařilo a svítilo. Vánoční výstava v Betlémské kapli má letos atraktivní téma
29. listopadu 2017 08:16
Již v dobách předkřesťanských, kdy lidé koncem roku slavili zimní slunovrat, bylo samozřejmou součástí těchto oslav pořádání hostin. I dnes patří Vánoce a „hodování“ neodmyslitelně k sobě.
Od kumháru po sporák
Letošní Vánoční výstava chce ukázat, jak se příprava jídla postupně vyvíjela. Od opékání masa na otevřeném ohni, přes vaření pomocí takvaného kumháru (hák, který sloužil k zavěšení kotle), dýmnou jizbu, černou kuchyň a pec až ke kachlovým sporákům. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i vývoj vybavení kuchyní – nádoby na vaření i pomůcky, z nichž některé dnes působí bizarně, až záhadně. O to více jsou ale přitažlivé.
Znovuobjevená jídla
V dnešní době, kdy se řada lidí snaží stravovat zdravěji a vrací se k tradičním pokrmům, bude jistě lákavá i přehlídka klasických vánočních pokrmů, jako byly například černý kuba, muzika, hubník, peřinky, jahelník, pučálka, kapr načerno, kapr namodro…
Přípravu některých z nich budou moct návštěvníci spatřit na vlastní oči – a třeba i malinko ochutnat? A samozřejmě nebude chybět historie našeho nejtradičnějšího štědrovečerního chodu – smaženého kapra a bramborového salátu.
Křesadlo i lojové lampy
Návštěvníci se rovněž dozvědí o velmi rozmanité věštební symbolice různých potravin, která se částečně dochovala až do dnešní doby. S touto tématikou souvisí i vývoj rozdělávání ohně třením a křesáním. Výstava představí nejrůznější pomůcky, jako bylo křesadlo, práchno, troud, tulejka, troudník, orobinec, zápalky a další, a také ukáže vývoj umělých zdrojů světla – otevřený oheň,
Ke kuchyním neodmyslitelně patří také pálení vonných látek, vykuřování bylinkami, dnes purpura a vánoční františky.
Kuličkopád pro děti
Svůj prostor na výstavě dostanou také bylinky, které vždy byly nedílnou součástí starých kuchyní, ovšem tentokrát zde budou prezentovány tak, jak je dnes lidé většinou neznají.
Pozornost si jistě zaslouží i vystavené perníky, ať už to budou perníky určené k jídlu, dekorativní nebo na hraní (tzv. drůbežky). S tím souvisí i různé druhy perníkového koření a perníkových forem. A samozřejmě nesmí chybět vánoční cukroví, jehož příprava je i v současnosti jedním z dominantních vánočních zvyků.
Stejně jako v minulých letech bude na výstavě spousta lákadel a zábavných prvků pro děti. Vedle velmi oblíbeného pískoviště si užijí například kostkoviště, kuličkopád a další překvapení.
Betlémy z chleba i bílků
Na tradiční Vánoční výstavě samozřejmě nesmí chybět betlémy. Návštěvníky jistě překvapí, z kolika druhů materiálů je možné figurky vytvořit. Kromě klasických dřevěných, slaměných, háčkovaných, voskových a dalších betlémů budou letos na výstavě exponáty betlémů z různých druhů těst – například slaného, vizovického, perníkového, kynutého, chlebového (tzv. příbramští chlebáčci) apod. Nezapomeneme ani na betlémy z bílkového sněhu, marcipánu nebo sušených plodů.
Na výstavě budou předvádět svá řemesla nejrůznější lidoví tvůrci – řezbáři, krajkářky, dráteníci, košíkáři apod. Počítá se i s ukázkami zdobení perníků, tvorbou marcipánových figurek a sněhových řetězů.
Autorem obrázků a perokreseb je J. V. Scheybal, Muzeum Českého ráje v Turnově.
Vernisáž výstavy se uskuteční 24. listopadu v 16:30 v Betlémské kapli na Betlémském náměstí v Praze 1. Výstava probíhá od 25. listopadu do 2. ledna 2018. Více informací najdete na www.vanocnivystava.cz.