Vánoční rybí polévka letos v Praze 9 nebude, uvařit ji můžete podle receptu
10. prosince 2020 08:41
Letos si ji můžete podle šéfkuchařova receptu uvařit sami:
Postup:
Do studené vody vložte rybí hlavu, ořez s kostmi a zeleninu, přiveďte k bodu varu, stáhněte teplotu, seberte pěnu, přidejte koření a asi hodinu pozvolna vařte. Pak přes husté síto sceďte. Tak získáte rybí fond – silný vývar.
Kořenovou zeleninu nakrájejte na jemné kostičky, orestujte na másle, zaprašte moukou, zalijte trochou zchladlého vývaru, zahustěte krupičkou, krátce provařte, dolijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené rybí maso, popřípadě jikry a mlíčí, které jste si uvařili zvlášť v osolené vodě, dochuťte solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem.
Na kostičky nakrájejte housku a orestujte na másle. Hotovou polévku podávejte s těmito krutónky.
Recept /na čtyři až šest porcí/:
100 g jiker
1 hlavu z kapra
200 g ořezu z kapra, popřípadě tresky
150 g mrkve
50 g celeru
50 g petržele
50 g másla
50 g krupice
sůl
pepř celý – 5 kuliček
nové koření – 5 kuliček
1 cibule
špetka muškátového oříšku
trochu mouky a krupičky