
Vánoční požáry v bytech vznikají nejen od svíček, prskavek, řetězů, ale i při vaření. Letošek je klidnější
23. prosince 2019 19:53 | Aktualizováno 25. prosince 2019, 10:35
Statistiky hasičů potvrzují, že každý rok vznikají v období svátků požáry od nazdobených vánočních stromků. Řada z nich vypukne právě na Štědrý den.
Loňský rok
Ani loňské Vánoce nebyly v tomto ohledu výjimkou. Při požáru v bytě na Černém Mostě muselo být z panelového domu evakuováno 19 lidí, polovinu museli na místě prohlédnout záchranáři. Zachráněny byly čtyři kočky. Požár poškodil vybavení bytu a způsobil škodu 200 000 korun. Příčinou byla nedbalost při používání otevřeného ohně.
To požár o Štědrém dni v Praze na Vinohradech skončil tragédií. Od prskavky začal hořet stromek a následně vybavení bytu. Konečný účet? Škoda 400 tisíc korun, tři zranění a jeden mrtvý člověk. Ve stejný den hořel vánoční stromek i v Praze 6, požár byl naštěstí rychle uhašen a obešel se bez zranění.
Letošek
Letos během Štědrého pražští hasiči zasahovali celkem u 25 událostí, z toho hasili 11 požárů většinou menšího rozsahu na volném prostranství. Hořel například kontejner, zbytky svíček na hrobě, reklamní cedule nebo osobní auto.
V jednom případě hořel adventní věnec na stole v bytě. „Byl to tak jediný požár, který souvisel s Vánocemi. Případ se stal v půl osmé večer v Dejvické ulici v Praze 6 a byl rychle zlikvidován,“ popsal mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.
„Během letošního adventu tak evidujeme v Praze zatím tři požáry, které souvisí s Vánocemi. Ve dvou případech se jednalo o adventní věnce, jednou to bylo spálené cukroví v troubě,“ dodal.
Nejčastější příčinou vzniku požárů o Vánocích je bohužel lidská nedbalost. Kouření, používání otevřeného ohně, nesprávná obsluha. Typickými vánočními požáry jsou ty způsobené neopatrnou manipulací se svíčkami nebo prskavkami, při nichž často hoří vánoční stromky, adventní věnce, ubrusy, koberce nebo záclony.Každý rok se také množí v období Vánoc i případy vznícení potravin při vaření svátečních pokrmů. Není dobré nechávat bez dozoru otevřený plamen plynového sporáku. Pamatujte, že horký olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou, jinak může snadno dojít k popálení.
Pokud se na pánvi vznítí potraviny, tak je nejlepší pánev zakrýt pokličkou a oheň tak udusit. Než se začnete požár hasit, nejdříve je potřeba vypnout přívod energie.