dnes
Úterý - zatazeno
16°C
zítra
Středa - skorojasno
12°C
pozítří
Čtvrtek - zatazeno
11°C
Vanilkové rohlíčky, které se rozplývají na jazyku
Foto: lanterna.cz

Vanilkové rohlíčky, které se rozplývají na jazyku

Vanilkové rohlíčky patří k Vánocům stejně jako kapr s bramborovým salátem. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se a chutnaly opravdu skvěle? Poradí vám cukrářka a pekařka Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Pavla Stoklasová.

„Vanilkové rohlíčky jsou pečivem trvanlivějšího charakteru, takže se klidně dají péct ve větším předstihu před vánočními svátky. Naopak, po upečení si stejně musí chvíli takzvaně odpočinout, chutné jsou až zhruba po pěti dnech,“ říká Pavla Stoklasová, která se svými kolegyněmi každý rok v prosinci napeče stovky rohlíčků, na nichž si pak pochutnávají hosté při vánočních pobytech v místních hotelech Lanterna a Horal.

Na másle ani jeho kvalitě nešetřete
Při přípravě těsta doporučuje nešetřit. Nejčastější chybou je podle ní volba nevhodného, levného tuku. „Doporučuji používat jedině máslo, které je sice drahé, ale s levnějšími tuky je těsto jakoby gumové, daleko hůř se s ním pracuje. Po různých zkušenostech už také používám jen Babiččinu mouku. Je sice nejdražší, ale pro tento typ pečení nejlepší.”

vanilkove-rohicky-nahled Mouku před pečením ještě prosívá, aby byla nadýchaná. „S těstem se pak lépe pracuje, lépe se uvnitř propeče a nehrozí, že by sedlo,“ vysvětluje pekařka. Velkou roli hraje i kvalita ořechů. „Měly by být opravdu dobře usušené, ideálně když je skladujete klasicky doma zavěšené v textilním pytlíku. Určitě nedoporučuji skladovat je namleté v mrazáku. Při pečení jsou pak žmolkovaté,“ dodává pekařka.

Připravené těsto nechává minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků se snaží postupovat co nejrychleji. „Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení jeho nízké teploty. Když v něm máslo zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku. Navíc vám máslo zůstává na rukách a vlastně ho z těsta nepozorovaně odebíráte. A když k tomu ještě moc moučíte podložku, můžete výrazně změnit kvalitu těsta,“ upozorňuje Pavla Stoklasová.

Kdy rohlíčky obalovat? Ještě horké z trouby
vanilkove-rohicky2-nahled Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 180 až 200 °C. „Hned po vytažení z trouby je ještě horké máčíme ve směsi mletého cukru a vanilkového cukru a pak rovnou ukládáme do krabičky. Čím víckrát se totiž na čerstvě upečené rohlíčky sahá, tím spíš z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou opravdu nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí pekařka.

Recept na vanilkové rohlíčky od Pavly Stoklasové a cukrářek Resortu Valachy:
Potřebujeme: 410 g Babiččiny hladké mouky, 140 g cukru moučka, 240 g másla, 140 g rozemletých ořechů, 1 žloutek (nejlépe z domácího vejce), 20 g vanilkového cukru

Postup: Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme ho ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujeme. Aby se těsto nezahřívalo, pracujeme s ním po částech. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200 °C. Hned po vytažení ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládáme do papírových krabic, skladujeme v chladnu.

Nejčastější chyby při přípravě vanilkových rohlíčků:
 – Nevhodný výběr surovin – levné tuky, špatně zvolený druh mouky, malá vejce
 – Málo vysušené ořechy
 – Příliš dlouhé míchání těsta

Vanilkové rohlíčky, ale i další cukroví nebo také pravé valašské frgály peče Pavla Stoklasová pro hosty Spa hotelu Lanterna. Ten je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a zejména díky moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku masáží. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny. Sportovci mohou využít golfové hřiště, tenisové kurty či půjčovnu segwayů, v zimě pak skvělé lyžování v blízkém Ski areálu Razula. Více na www.lanterna.cz




Lékaři hledají v Česku 300 000 lidí, kteří mají tuto závažnou nemoc a neví o tom. V počátečních stadiích ji totiž lidé zaměňují nebo její projevy ignorují

Včera ve 22:41

„Hledá se 300 000“, takto by zněl titulek pomyslného inzerátu plicních lékařů, kteří se snaží najít ty, jež mají závažnou plicní nemoc a neví o tom. Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) v ČR ročně „zabije“ 3 500 lidí, fatálním následkům choroby se lze přitom vyhnout včasným zahájením léčby a...

Konzultace a pochod proti diabetu na Karlově náměstí

10. listopadu 2018 v 18:10

Karlovo náměstí nabídne ve středu 14. listopadu od 10 do 17 hodin při příležitosti Světového dne diabetu konzultace ke stravování, pohybu nebo k rizikům onemocnění srdce a cév ve stanu u vchodu do metra.

V České republice se aktuálně léčí přes 936 tisíc lidí s touto diagnózou. To ale není celkové číslo. Přibývá těch, u nichž zůstává skryta. Když se objeví tyto příznaky, je čas zajít k lékaři

9. listopadu 2018 ve 22:46

Polovina lidí s diabetem se obává zařadit do života nové aktivity bez konzultace s lékařem, potvrdil květnový průzkum mezi českými diabetiky.  Jakákoli „novinka“, například i jinak doporučovaný pohyb nebo dieta, totiž může ovlivnit hladinu cukru v krvi. Cílem léčby je přitom právě udržet tuto...

Voda pro Afriku má letos sílu lva

9. listopadu 2018 v 07:53

Začátkem listopadu spustil Nadační fond Veolia již devátý ročník benefičního prodeje dárkových předmětů, jehož 100% výtěžek přispěje k zajištění lepšího přístupu k pitné vodě v další lokalitě jižní Etiopie. Hlavním partnerem projektu a zároveň realizátorem všech prací v terénu je česká nezisková...

Toto onemocnění se objevuje stále u většího počtu lidí a také v nižším věku, než v minulosti. Rozchodit se nedá, léčit také ne, ale o to důležitější je podchycení v počáteční fázi

7. listopadu 2018 ve 20:08

Artróza je jedno z nejčastějších kloubních onemocnění, které se objevuje u stále většího počtu lidí ve stále nižším věku. Postihuje dokonce i třicátníky. Ve věkové kategorii 45 až 65 let pak trpí tímto onemocněním 40 % lidí. Charakteristickými příznaky artrózy jsou bolesti kloubů, začínající...

Café by Veolia bojuje s odpadem. Kávu prodává se slevou do vlastního hrnku

1. listopadu 2018 ve 21:23

Kavárna Café by Veolia na pražském Florentinu nově nabízí kávu nebo čaj do vlastního hrnku se slevou 10 procent. Bojuje tím za snížení množství odpadu, kterému se dá předejít. Především proti jednorázovým kelímkům. 

Tato bolest dokáže udeřit náhle a bez ohledu na věk, podle primářky Tomanové se těmto zdravotním problémům dá předejít

1. listopadu 2018 v 17:47

Bolesti kloubů umí udeřit náhle a bez ohledu na věk. K nejproblémovějším patří kolenní, hlezenní a kyčelní klouby. Chcete-li předcházet zdravotním problémům, vyvarujte se nadměrnému přetěžování kloubů, hlídejte si váhu, dbejte na výživu a zdravý životní styl.

Sladký život na Andělu

31. října 2018 v 08:08

Nechte si ve středu 14. listopadu na pěší zóně Anděl hýčkat své chuťové pohárky záplavou cukrovinek, dortů, sladkých pokrmů, nápojů a delikates. Bude připraveno přes 30 stánků s nepřeberným výběrem čokolád, francouzských makronek, sicilských cannoli, belgických pralinek, amerických donuts či...

Cílem není strašit, ale... jeho nebezpečí spočívá hlavně v tom, že se málokdy objevuje samostatně! Pozor, tito pacienti mají třikrát vyšší riziko infarktu myokardu a čtyřikrát vyšší riziko mrtvice

29. října 2018 ve 21:00

Kardiovaskulární onemocnění představují jednu z hlavních příčin úmrtí diabetiků. Pacienti s cukrovkou mají třikrát vyšší riziko infarktu myokardu a čtyřikrát vyšší riziko mrtvice. Většině kardiovaskulárních příhod však lze předcházet. Důležitá je životospráva – pozitivní ovlivnění klasických...

Další články
Nahoru