dnes
Středa - polojasno
10°C
zítra
Čtvrtek - zatazeno
10°C
pozítří
Pátek - zatazeno
12°C
V šesti restauracích na území Prahy 2 se mohou bezdomovci najíst zdarma
Bezdomovec Jiří před hospůdkou U Voraře v Podskalí, která je zapojena do projektu. Jiří se stravuje v restauraci U dobré myšlenky, která je jen pár ulic odtud. Foto: JP

V šesti restauracích na území Prahy 2 se mohou bezdomovci najíst zdarma

Na území Prahy 2 od prosince loňského roku běží pilotní projekt, ve kterém se vybraní lidé bez přístřeší mohou zdarma najíst v restauraci. Zatím se zapojilo šest stravovacích zařízení. Na projektu, podporovaném radnicí druhé městské části, spolupracuje organizace Naděje, která bezdomovce oslovuje. Projekt je zaměřen na lidi přímo z ulice, tedy nikoliv ty, který si už s pomocí sociálních pracovníků našli bydlení například v ubytovně.

Od prosince 2016 do současnosti bylo lidem bez domova rozdáno 1176 porcí teplého jídla. „Když před časem oslovila městskou část Dominika Farkasová, že provozuje bistro a napadlo ji, zda by se jídlo vyhazované v gastronomických provozovnách nějak nemohlo dostat k lidem bez domova, byla jsem okamžitě pro. Problematika bezdomovectví je nám dobře známa, humanitní odbor úřadu ji aktivně řeší právě ve spolupráci s charitativními organizacemi,“ uvedla místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS), v jejíž gesci je sociální oblast.

Nezisková organizace Naděje vidí hlavní smysl v projektu Stůl pro jednoho v adresné pomoci a zároveň motivaci provozoven k postoji, že jídlem se nemá plýtvat. Předpokládá, že do konce roku 2018 zapojí do projektu minimálně 50 provozoven a rozšíří jej i do dalších městských částí a měst.

Majitel jedné ze zapojených restaurací U Voraře (Na Výtoni 1259/12, Praha 2) Tomáš Marounek podotkl, že při první návštěvě ani nepoznal, že jde o bezdomovce. Do programu se zapojil poté, co ho autoři oslovili. „Myslím si, že mě nijak nezatíží, když budu dávat jedno, dvě, tři jídla denně člověku, který má hlad," uvedl. 

Jak Stůl pro jednoho funguje

Projekt byl spuštěn v prosinci 2016. Klienty vybírají pracovníci Naděje. Vybaví je průkazem pro výdej jídla, kterým se klient v provozovně prokáže. Každý měsíc je vyhodnocena prospěšnost této formy pomoci a na základě toho se platnost průkazu prodlužuje. Provozovna je oprávněna nevpustit klienta dovnitř v případě zanedbaného hygienického stavu (z deseti klientů byl vyřazen na základě žádosti majitele provozovny jeden). Množství poskytnutých porcí a termín i čas výdeje stravy určují sami provozovatelé. Při první návštěvě doprovodí klienta do provozovny pracovník Naděje. Do projektu se mohou provozovatelé přihlásit prostřednictvím formuláře na webu stulprojednoho.cz.


Další články
Nahoru