V restauraci na Malé Straně mají nejdražší koňak na světě
23. října 2013 09:20
Jde víceméně o sběratelský kousek, protože v restauraci nepočítají s tím, že by si tu někdo dával tak drahého panáka. Cenná je na něm už lahev, která pojme tři litry této vzácné tekutiny. Je z pěti kilogramů křišťálu a vyrobili ji sklářští mistři ve francouzském Sèvres. Hrdlo lahve je navíc doplněno ornamenty z 24 karátového zlata.
Samotný koňak je skvostem mezi ostatními – jeho zrání probíhá v rozmezí 40 až 100 let v sudech limousinského dubu. Toto rozmezí je dané přidáváním jeho složek do staletého základu. Pokud byste ho chtěli a mohli ochutnat, vězte, že byste zažili neopakovatelnou chuť harmonie květin, voce a koření, s příměsí jasmínu a mučenky.
Filtrací získal i jemné aroma zázvoru a muškátového oříšku. Znalci tvrdí, že v něm najdeme i vůni růží a fialek, kterou podtrhuje santalové dřevo a med.
Značka Louis XIII. Byla založena v roce 1724 a byla původně určena pro francouzský královský dvůr. Tento dokonalý koňak připravuje už čtvrtá generace „cellar masterů“ z 1200 prvotřídních eaux de vie (živých vod – základů koňaků, které jsou archivovány). Nejstarší jsou až stoleté.
Majitel restaurace na něm jistě neprodělá, protože jeho cena každým rokem stoupá, takže příští rok už by mohl stát o pár desítek tisíc víc.