dnes
Neděle - jasno
17°C
zítra
Pondělí - jasno
23°C
pozítří
Úterý - skorojasno
24°C
V podnicích servírujících jídlo zjistili hygienici desítky prohřešků, někde se zákazníkům udělalo zle
Guláš je oblíbenou hotovkou v restauracích. Při přechovávání pokrmu musí být dodržována určitá pravidla. Ilustrační foto: Oliver Gruener / Freeimages. Fotografie uvnitř článku (2x): HSHMP

V podnicích servírujících jídlo zjistili hygienici desítky prohřešků, někde se zákazníkům udělalo zle

Pražští hygienici provedli v lednu celkem 201 kontrol v restauracích, stáncích a dalších místech, kde se podává jídlo. Byla odhalena řada nedostatků a uděleny čtyři desítky pokut.

„V průběhu ledna bylo provedeno celkem 201 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 43 finančních sankcí v celkové výši 300 000 korun,“ informovala Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP).

kontrola-hygiena1 Kontrolovány byly především restaurace, výčepy, vinotéky, stánky s rychlým občerstvením, ale také bufety, cukrárny a jídelny v podnicích i na vysokých školách. Zjištěny byly nedostatky nejčastěji v provozní hygieně, ve značení rozpracovaných pokrmů, ve skladování a v ochraně potravin i pokrmů před kontaminací. Někde měli lidé, kteří připravovali nebo servírovali jídlo, problém s osobní hygienou. Někde zase provozovatelé nedokázali udržovat potraviny při bezpečných teplotách.

V zázemí jedné provozovny se olupovala omítka, jinde byly na chodbě v hrncích bez poklic přechovávány guláše a další „hotovky“. „Přímo na základě podnětů se uskutečnilo 22 kontrol a na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 13 kontrol. Ve čtyřech případech se takový podnět na obtíže ukázal jako oprávněný,“ uvedla Zdeňka Shumová, ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání HSHMP.

Když obdobné kontroly prováděli pražští hygienici v prosinci, mezi devíti podněty na údajné zdravotní obtíže po požití pokrmu se ukázal jako oprávněný jeden. Celkově pražští hygienici provedli v prosinci celkem 124 kontrol v provozovnách stravovacích služeb a za zjištěné nedostatky uložili 60 korun v celkové výši 316 100 korun. Údaje za únor ještě nejsou k dispozici.

Jelikož se od loňska celosvětově rozšiřuje spektrum bakterií rodu Salmonella, které jsou nalézány jak u nemocných, tak v potravinách či pokrmech, od září do listopadu byla při kontrolách ověřována zdravotní bezpečnost surovin používaných při přípravě pokrmů v podnicích poskytujících stravovacích služby, tedy ve školních jídelnách, restauracích či závodních stravovnách. Inspekci bylo podrobeno čerstvé a mražené krůtí maso, sušená vejce, sezamová semena a výrobky ze sezamových semen typu pasta tahini.

kontrola-hygiena Bylo odebráno 23 vzorků mraženého či čerstvého krůtího masa, jeden vzorek pasty tahini a jeden vzorek obalovací směsi na kuřecí maso se sušenými vejci. U dvou vzorků mraženého krůtího masa laboratorní rozbory stanovily atypickou Salmonellu. V jednom případě se jednalo o kmen Salmonella Kentucky. V druhém šlo o kmen Salmonella Saintpaul.  V roce 2019 tyto kmeny způsobily na území Prahy sedm onemocnění.

Nedávno zveřejnili středočeští hygienici (KHS SK) statistiku kontrol v provozovnách stravovacích služeb během celého roku 2019. Bylo realizováno celkem 2 591 kontrol, především v restauracích, pevných i mobilních stáncích s občerstvením a závodních jídelnách.

V souvislosti se zjištěnými pochybeními bylo vydáno celkem 231 opatření, z toho 71 spočívalo v nařízení sanitace provozovny, 56 v nařízení vyřazení potravin ze stravovací služby, 36 v pozastavení výkonu činnosti a osmkrát byla nařízena také speciální ochranná desinsekce či deratizace. K okamžitému uzavření provozovny přistoupili hygienici ve čtyřech případech.

„Minulý rok jsme se zaměřili také na kontroly stánkového prodeje občerstvení na jednorázových akcích. Jen v době adventních trhů bylo zkontrolováno 62 stánků, přičemž závady jsme zjistili v 16 případech a uložili jsme 9 sankcí ve výši 13 500 korun,“ uvedla ředitelka KHS SK Jarmila Rážová.


Autoři: red, Jan Puci
Další články
Nahoru