V Česku se zvyšuje počet lidí trpících nemocí chameleon. Čtyři pětiny pacientů o tom ani neví
20. listopadu 2019 10:24
Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu). Často se objeví již v dětství, projevit se ale může i v dospělosti. Velká část nemocných, kolem 80 procent, přitom o celiakii vůbec neví.
Může být zaměněna za jiné poruchy trávicího ústrojí nebo být sdružena s dalšími nemocemi, například s cukrovkou nebo s autoimunitním zánětem štítné žlázy. Proto se celiakii často přezdívá „nemoc chameleon“. Celiakii lze prokázat sérologickým vyšetřením u většiny pacientů z krve a odběrem vzorku sliznice tenkého střeva při gastroskopii.
Jediným lékem na toto onemocnění, při kterém dochází k chronickému zánětu tenkého střeva, je celoživotní přísná bezlepková dieta. Pacienti za svou nemoc nemohou, nákladnou dietu jim přesto zdravotní pojištění nehradí.
„Přispívají pouze určitým skupinám celiaků. Nejčastěji dětem a studentům. Je to jediná nemoc, která nemá úhradu jediné možné léčby ze zdravotního pojištění. Pacienti jsou odkázaní sami na sebe, i když za své onemocnění nemohou,“ říká doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., přednosta Interní kliniky 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze.
Právě na úhradu léčby pacientů s celiakií upozorňuje nově vzniklá Pracovní skupina pro celiakii při České gastroenterologické společnosti. Skupinu, která upozorňuje na důležitost včasné a správné diagnostiky celiakie, vede docent Kohout.
„Celiakii lékaři diagnostikují jen přibližně u dvaceti procent nemocných. Většina pacientů tak o své nemoci bohužel neví. Snažíme se proto nabádat lékaře, aby pacienty, kteří mají některé z příznaků, na nemoc vyšetřili. Nejprve jim odeberou krev. V případě, že výsledky odpovídají celiakii, podstoupí pacienti další vyšetření, při kterém jim lékaři odeberou vzorek z tenkého střeva, kde se zjistí poškození sliznice typické pro celiakii,“ uvedl Pavel Kohout.
Jakmile doktor celiakii potvrdí, začíná nemocným přísná dieta. Ze svého jídelníčku totiž musí vyřadit lepek obsažený v některých obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen nebo oves. Pacienti tak nesmí běžné pečivo, těstoviny, koláče ani pivo. Nedodržování bezlepkové diety může vést k závažným komplikacím, například ke zvýšení rizika některých nádorových onemocnění.