Dnes Čtvrtek - oblacno 10°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 8°C
Čtvrtek 18. 4. 2024
Svátek má Valérie
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
V Česku se zvyšuje počet lidí trpících nemocí chameleon. Čtyři pětiny pacientů o tom ani neví
Lidé s celiakií musí hlídat, co si dají do lednice, protože jediným lékem je celoživotní přísná bezlepková dieta. Ilustrační foto: archiv

V Česku se zvyšuje počet lidí trpících nemocí chameleon. Čtyři pětiny pacientů o tom ani neví

V Česku se zvyšuje množství lidí, trpících celiakií, která se projevuje například bolestmi břicha, nadýmáním ale i anemií či neplodností. V současnosti je počet pacientů odhadován na zhruba 60 000 pacientů, což je dvojnásobek než před dvaceti lety.

Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu). Často se objeví již v dětství, projevit se ale může i v dospělosti. Velká část nemocných, kolem 80 procent, přitom o celiakii vůbec neví.

Může být zaměněna za jiné poruchy trávicího ústrojí nebo být sdružena s dalšími nemocemi, například s cukrovkou nebo s autoimunitním zánětem štítné žlázy. Proto se celiakii často přezdívá „nemoc chameleon“. Celiakii lze prokázat sérologickým vyšetřením u většiny pacientů z krve a odběrem vzorku sliznice tenkého střeva při gastroskopii.

Jediným lékem na toto onemocnění, při kterém dochází k chronickému zánětu tenkého střeva, je celoživotní přísná bezlepková dieta. Pacienti za svou nemoc nemohou, nákladnou dietu jim přesto zdravotní pojištění nehradí. 

„Přispívají pouze určitým skupinám celiaků. Nejčastěji dětem a studentům. Je to jediná nemoc, která nemá úhradu jediné možné léčby ze zdravotního pojištění. Pacienti jsou odkázaní sami na sebe, i když za své onemocnění nemohou,“ říká doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., přednosta Interní kliniky 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze.

Právě na úhradu léčby pacientů s celiakií upozorňuje nově vzniklá Pracovní skupina pro celiakii při České gastroenterologické společnosti. Skupinu, která upozorňuje na důležitost včasné a správné diagnostiky celiakie, vede docent Kohout. 

„Celiakii lékaři diagnostikují jen přibližně u dvaceti procent nemocných. Většina pacientů tak o své nemoci bohužel neví. Snažíme se proto nabádat lékaře, aby pacienty, kteří mají některé z příznaků, na nemoc vyšetřili. Nejprve jim odeberou krev. V případě, že výsledky odpovídají celiakii, podstoupí pacienti další vyšetření, při kterém jim lékaři odeberou vzorek z tenkého střeva, kde se zjistí poškození sliznice typické pro celiakii,“ uvedl Pavel Kohout.

Jakmile doktor celiakii potvrdí, začíná nemocným přísná dieta. Ze svého jídelníčku totiž musí vyřadit lepek obsažený v některých obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen nebo oves. Pacienti tak nesmí běžné pečivo, těstoviny, koláče ani pivo. Nedodržování bezlepkové diety může vést k závažným komplikacím, například ke zvýšení rizika některých nádorových onemocnění.


Autor: TZ, red

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru