dnes
Pátek - jasno
14°C
zítra
Sobota - obcasny-dest
9°C
pozítří
Neděle - zatazeno
5°C
V centru se bude rozdávat speciální polévka ze zeleniny, kterou byste si nikde nekoupili
Nemám sice ideální míry, ale úsměvů, těch mám na rozdávání. Foto: freeimages

V centru se bude rozdávat speciální polévka ze zeleniny, kterou byste si nikde nekoupili

„Zahnutá mrkev, malý brambor, žlutý květák. Rozeznáte je v naší křivé polévce od jejich perfektně rovných, velikých a barevně vyhovujících příbuzných? Pokrm, který pro vás 5. září společně připravíme, bude uvařený ze zeleniny, která je pro obchody málo lákavá a na stůl k lidem by se nikdy nedostala,“ zvou organizátoři iniciativy Zachraň jídlo na piazzetu Národního divadla, kde budou v sobotu rozdávat od 10 hodin zhruba 2000 porcí polévky vyrobené z 250 kilogramů „nechtěných” surovin.

Cílem happeningu Křivá polévka je ukázat, že s úrodou lze naložit smysluplněji. Například ji prodávat v obchodech za nižší cenu nebo ji prostřednictvím Potravinové banky darovat těm, kteří nemají na nákup jídla finance.

mrkev-nahled

Pár vad na kráse, chuť v pohodě

Jinak by se zaorala do pole nebo by skončila jako krmivo pro zvířata či na kompostu. „Jak se budete moci na vlastní kůži přesvědčit, chutná ovšem stejně dobře, jako ideální kusy ze supermarketu! Během projektu Paběrkování jsme zjistili, že se ohromné množství ovoce a zeleniny vůbec nesní. Proč? Protože svým tvarem, barvou nebo texturou neodpovídá ideální představě obchodníků. Nepravidelné tvary má příroda ráda a jídlo neroste v továrnách, proto nemůžeme čekat, že bude každý kus stejný. Plody, které si můžeme koupit ve velkých obchodech, ale vypadají jak přes kopírák,“ sděluje mluvčí Zachraň jídlo Adam Podhola.

brambora-na-zachode-nahled

Brambora šla na záchod

Velké množství zeleniny a ovoce podle něj končí kvůli své nedostatečné kráse na kompostu nebo se zaorává, přitom by se dala dál zpracovat. „Ztrácíme obrovské množství pohonných hmot, vody, hnojiva a lidské práce tím, že si vybíráme jen esteticky vyhovující kusy,“ dodává Podhola.

Rozdávání polévky uvařené z nechtěných surovin začne na piazzetě Národního divadla v sobotu 5. září v 10 hodin a skončí nejpozději v 15 hodin, nebo po rozdání všech dvou tisíc porcí.

Iniciativa Zachraň jídlo na stejném místě zorganizovala loni na podzim se zemědělci akci, na které se prodávala za „hubičku“ zelenina, kterou kvůli estetickým „vadám“ supermarkety nechtěly.

Anketa

Stává se vám často, že v obchodech narazíte na nahnilou zeleninu a ovoce?

88%
(88%)
12%
(12%)

Yelloween přiláká do Žlutých lázní pražská strašidla

25. října 2017 ve 13:26

Areál Žluté lázně se stane v neděli 29. října cílem všech strašidel. Malé i velké příšery čeká od 12 do 19 hodin zábavné odpoledne, kde nebude chybět strašidelná show, stezka odvahy, dlabání dýní, opékání špekáčků a mnoho dalších zajímavostí. Vstup do areálu je...

Kolčavka v Praze 9 zve na oslavy. Těšte se na zabijačku, koncert a veselici

23. října 2017 v 08:50

Pivovar Nad Kolčavkou v sobotu 28. října slaví. V 10 hodin začne pravá staročeská zabijačka. Sami si pod dozorem řeznického mistra můžete vyzkoušet, jak se dělají jitrnice.

Přivstaňte si na výlov rybníka mezi paneláky

22. října 2017 v 07:22

V sobotu 28. října se od 7 hodin koná již tradiční výlov Stodůleckého rybníka v Centrálním parku Prahy 13.

Na umisťovací výstavě ve Fénixu budou hledat nový domov kočky z ochranářských organizací

22. října 2017 v 07:00

Umisťovací výstava koček se bude konat v prostorách veterinární kliniky Fénix v sobotu 28. října od 11 do 17 hodin a v neděli 29. října také od 11 do 17 hodin.

Další články
Nahoru