Dnes Středa - zatazeno 21°C
Zítra Čtvrtek - obcasny-dest 17°C
Středa 20. 10. 2021
Svátek má Vendelín
Koronavirus
Aktuální informace o epidemii.
Už od sedmdesátých let vypije průměrný Čech 300 piv ročně, nicméně nová doba znamená nové zvyky
Ilustrační foto: archiv

Už od sedmdesátých let vypije průměrný Čech 300 piv ročně, nicméně nová doba znamená nové zvyky

Jak vypadá česká pivní kultura převedená do čísel? Průměrný obyvatel Česka vypije každý týden pět a půl velkého piva. To však není zdaleka jediný údaj, který o zlatavém moku zveřejnili statistici.

V roce 1948 byla roční spotřeba piva u nás zhruba 70 litrů za rok. Pak průběžně stoupala, v sedmdesátých letech se dostala na 300 velkých piv ročně. Od té doby se drží na zhruba stejné úrovni, i když třeba v roce 2005 to bylo rekordních 327 piv ročně. Od té doby spotřeba poklesla, ale ne moc výrazně.

Od vzniku samostatného Česka se jen v letech 1999 až 2008 prodalo více piva v restauracích než v obchodech. Loni už byl poměr restaurace vs. obchody 3:7. Letos bude ještě výraznější, protože kvůli epidemii koronaviru si řadu týdnů nemohli lidé zajít „na jedno“ točené a tento stav trvá i nyní.

Nicméně nutno podotknout, že od roku 2009 se každým rokem množství prodaného piva v hospodách, barech, restauracích a dalších stravovacích zařízeních postupně snižuje.

V průběhu let se měnily i další návyky pivařů. Zatímco ještě před deseti lety se pilo nejvíce slabší pivo výčepní, klasická desítka, v poslední době dominují ležáky, kterých se prodá zhruba 60 procent.

Češi vyhledávají pivo z minipivovarů, jejichž počet posledních deset let strmě roste. Zatímco v roce 2010 bylo v Česku 100 minipivovarů, v roce 2015 se toto číslo již ztrojnásobilo a letos je v zemi zhruba pět stovek funkčních minipivovarů.

Výstav piva všech pivovarů v zemi každoročně stoupá, v posledních dvou letech překročil 20 milionů hektolitrů.

„V Evropě v pivu patříme ke špičce, ať už jde o produkci chmele či objem produkce. V produkci chmele je Česko na starém kontinentě hned za Německem, ve světě jsou před námi jen USA,“ uvádí Český statistický úřad.

Loni se ve Spojených státech amerických sklidilo 51 tisíc tun chmele, v Německu to bylo 48,5 tisíce tun. Jak dále uvedlo ve své statistice Mezinárodní sdružení pěstitelů chmele, loni se v Česku sklidilo 7 145 tun „zeleného zlata“, na paty nám šlapala ze čtvrté pozice Čína se 7 044 tunami chmele. Na pátém místě bylo Polsko s 2 900 tunami, dále pak Slovinsko, Anglie a Austrálie.

Více než polovina české produkce se vyveze, už přes sto let je náš chmel exportován například do Japonska. K tradičním exportním artiklům patří žatecký poloraný červeňák. První zmínky o pěstování chmele na našem území jsou už z osmého století.


Autor: Jan Puci
Další krátké zprávy
Nahoru