dnes
Úterý - zatazeno
6°C
zítra
Středa - zatazeno
4°C
pozítří
Čtvrtek - zatazeno
7°C
Uspořádejte pro své hosty bezlepkové hody
Žampiony plněné chorizem. Foto: nebespan

Uspořádejte pro své hosty bezlepkové hody

Připravte svým přátelům nezapomenutelný gastronomický zážitek a vyhněte se přitom lepku, bílkovině obsažené v obilí, která mnoha lidem nedělá dobře. Naše recepty vás snadno přesvědčí, jak může být bezlepková strava pestrá a nápaditá.

Žampiony plněné klobáskou chorizo
„Tohle jídlo je lehké, a přitom překvapivě výživné. Ve spojení se salátem představuje ideální letní oběd. Pro večerní posezení s přáteli vybírejte menší hlavičky žampionů a pikantní chorizo,“ doporučuje Sabina Kmecová z kavárny a bistra Nebespán v Kašperských Horách, kde nabízejí také jídla bez lepku. „V posledních letech sledujeme zájem lidí o pokrmy bez lepku, a tomu uzpůsobujeme i naši nabídku zákusků, bezlepkových dortů a dalších jídel. V budoucnu předpokládáme, že bude tento trend ještě sílit, a proto se na něj chceme více zaměřit.”

Suroviny (pro 4 osoby): 8 větších pevných žampionů, 150 g kvalitní chorizo klobásky, 3 oloupaná cherry rajčata (můžou být i z konzervy), 2 malé šalotky, olivový olej, 100 g sýra (např. gouda), čerstvá plocholistá petržel

Postup:
1. Omyjte žampiony, odřízněte jim nožičky a ty nakrájejte na malé kousky. Chorizo klobásky oloupejte a také jemně pokrájejte (případně můžete obojí společně rozmixovat nahrubo).
2. Na pánvi na olivovém oleji nechte lehce zezlátnout najemno nakrájenou šalotku, přidejte směs chorizo klobásek a nožiček žampionů. Přidejte pokrájená rajčata a krátce orestujte.
3. Klobouky naplňte připravenou směsí a rozložte je náplní nahoru do zapékací misky. Vložte je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 10–15 minut.
4. Nastrouhejte najemno sýr a žampiony jím posypte. Zapečte dalších 5 až 10 minut do zlatova. 5. Při servírování posypte čerstvě nasekanou petrželí.
Náš tip: Delikátní chuť plněných žampionů skvěle doplní variace zelených salátů s dipem vymíchaným z 1 lžíce kvalitní majonézy, 1 lžíce zakysané smetany a 1 lžičky hrubozrnné hořčice.

Bazalkové pesto
„Jako milovnice italské kuchyně si už roky hrajeme s domácími pestíčky. Bazalkové pesto je lekce číslo jedna, a když si jednou uděláte své vlastní doma, na to z obchodu už nikdy nepomyslíte. Trik je přidat více oleje, pesto se vám tak vytvoří bleskově a je prostě božské,“ říká známá moderátorka Jana Havrdová, která spolu se svými kamarádkami založila Ourlovelycooking.com, web plný originálních, zdravých a chutných receptů.

Suroviny: 2 velké hrsti bazalkových lístků, 50 g strouhaného parmazánu, 50 g pinií, 2 stroužky česneku, olivový olej dle potřeby, sůl, pepř, případně chilli papričky

Postup:
1. Opláchněte bazalkové lístky a otřepte z nich vodu. Nastrouhejte parmazán a na suché pánvi zlehka opečte pinie.
2. Všechny ingredience dejte do mixéru a zalijte je pořádnou dávkou olivového oleje.
3. Několikrát zkuste pulsně stisknout. Dle potřeby dolijte olej, osolte a opepřete.
Pesto dejte do skleniček a zavařte je. Takto vám vydrží celé měsíce. Je ale třeba ho vždy zalít dalším olejem, který pomáhá konzervovat!
Náš tip: Pesto můžete podávat s krekry plnými semínek, po kterých se doslova zapráší, sotva je položíte na stůl. Jednoduchý recept najdete na www.Ourlovelycooking.com

Ourlovelycooking.com je web plný skvělých zdravých receptů party mlsných holek, které o sobě říkají: „Nejsme profesionální kuchařky, jen mámy od rodin, a vaříme s velkou vášní. Navíc chceme být štíhlé, takže nás baví zdravé recepty, které perfektně vypadají a ještě lépe chutnají.“

Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i typické šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v nových romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce nebo v komfortních apartmá. Snídani s luxusní kávou od místních baristů si vychutnáte přímo v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem. Více www.nebespan.cz.


Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

Včera ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru