dnes
Úterý - oblacno
5°C
zítra
Středa - obcasny-dest
8°C
pozítří
Čtvrtek - zatazeno
7°C
Třicet Belonek otevřela za tři minuty. Překoná v centru Prahy někdo předloňskou šampionku?
Ilustrační foto: archiv

Třicet Belonek otevřela za tři minuty. Překoná v centru Prahy někdo předloňskou šampionku?

V sobotu 5. dubna se v rámci programu úvodního dne Velikonočních trhů na pražském Staroměstském náměstí uskuteční již 13. ročník Mistrovství ČR v otevírání ústřic. V pravé poledne se utkají profesionálové z celé republiky v otevírání 30 kusů ústřic typu Belon. Kromě rychlosti odborná porota zhodnotí také čistotu pracoviště a výslednou úpravu. Vítěz bude reprezentovat Česko na světovém šampionátu v irském Galway.

Novinkou letošního ročníku bude pokus o český rekord, který bude zapsán do České knihy rekordů. Loňský vítěz Tomáš Hladík zvládnul ústřice otevřít za čtyři minuty a jedenáct vteřin, předloňské šampionce Elišce Markové to trvalo ještě o minutu méně. Ta byla navíc první a doposud jedinou ženou, která se probojovala na mistrovství světa.

„Na každého soutěžícího budou čekat tři desítky ústřic typu Belon, které se podle mezinárodních pravidel používají i ve světových soutěžích,“ vysvětluje princip soutěže Petr Olbrich, ředitel divize HoReCa ve společnosti MAKRO Cash & Carry ČR.

„Důležitá je zejména rychlost, ale porota zhodnotí také úpravu a čistotu pracoviště. Podle pravidel nesmí otevřená ústřice obsahovat kousky škeble, musí být správně odříznutá a nepoškozená. Kuchař by se při otevírání neměl zranit,“ pokračuje Olbrich.

„Riziko poranění přitom není vůbec malé, soutěžící proto používají speciální drátěnou rukavici nebo rukavice gumové. Někteří si jen zalepují vybrané prsty a dlaň. Pokud kvalita otevřených ústřic není dostačující, k času se připočítají trestné sekundy,“ dodává.

Někomu svou chutí připomínají oříšky

Soutěžící otevírají ústřice typu Belon. „Belonky patří k nejchutnějším typům ústřic. Snoubí se v nich sladká chuť se slanou, protože se částečně rodí v říční vodě. Někomu svou chutí připomínají oříšky,“ uvádí Bernard Schaut, Belgičan, který patřil mezi průkopníky dovozu ústřic do České republiky.

Doposud je pro MAKRO pečlivě vybírá a na letošním Mistrovství bude členem poroty. „Je vidět, že i Češi si už na ústřice zvykli. Jejich prodeje každým rokem rostou a zákazníci vyhledávají různé druhy. I proto se snažíme náš sortiment neustále rozšiřovat,“ dodává Schaut.

otvirani-ustric-nahled

Mistrovství ČR v otevírání ústřic je součástí úvodního dne Velikonočních trhů na pražském Staroměstském náměstí. „Otevírání ústřic na Velikonočních trzích se stalo příjemnou tradicí. Letos s touto divácky zajímavou akcí navíc začínáme. Určitě krásně odstartuje bohatý program, který jsme letos pro návštěvníky trhů připravili,“ dodává Hana Tietze, tisková mluvčí Velikonočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí 2014.

RECEPTY (vždy na 4 porce)

 

VAJEČNÁ OMELETA S ČERSTVÝMI ÚSTŘICEMI

24 ks ústřice N1 Fin de Clare

800 g vajec (16 středních vajec)

90 g bílé cibule (1 středně velká)

80 g másla (6 lžic)

30 g hladkolisté petržele (hrst)

1 g mořské soli – šupiny či vločky

Ústřice otevřeme pomocí nože na ústřice. Odřízneme nožem od ulity a očistíme štětečkem veškeré nečistoty. Nejdou-li odstranit nečistoty štětečkem, propláchněte ústřici vodou. Pro omeletu použijeme pouze maso z celých, nepřekrájených ústřic. Oloupanou bílou cibuli si nakrájíme najemno. Na másle ji zpěníme doměkka. Přidáme čerstvé ústřice a společně je lehce 7 až 10 vteřin restujeme. Přidáme rozšlehaná vejce a na mírném teple necháme zatuhnout do omelety. Omeleta spolu s ústřicemi musí být šťavnatá a nevysušená. Ihned ji servírujeme na nahřátém talíři.

 

ÚSTŘICE PODÁVANÁ NA LEDU

4 ks ústřice Belon

4 ks ústřice Fine de claire

1 ks citron

1 ks limetka

Ústřice otevřeme, poklademe na led a podáváme s nakrájenými citrusy, jimiž ústřici před konzumací zakápneme.

 

ÚSTŘICE PODÁVANÁ S VINAIGRETTE

4 ks ústřice Fine de claire

2 ks rajče

1 ks zelená paprika

1 ks bílá cibule

1 dcl vinný ocet

1 dcl olivový olej extra panenský

sůl

Rajče, papriku a cibuli nakrájíme na malé kostičky a dochutíme dresinkem z oleje, octa, soli a limety. Takto připravenou Vinaigrette budeme servírovat přímo na otevřené ústřice, cca jednu lžíci na jednu ústřici.

 

ÚSTŘICE S BLOODY MARY

4 ks ústřice Fine de claire

0,5 l tomatový džus

1 dcl vodka

1 ks citron

pár kapek tabasco

sůl

pepř

led

V šejkru promícháme džus, vodku, citronovou šťávu, tabasco, sůl a pepř. Do servírovacích skleniček vložíme ústřici a zalijeme připraveným koktejlem. Na jednu ústřici nalijeme zhruba 0,05 l koktejlu.

 

ÚSTŘICE PODÁVANÁ SE SALÁTKEM

4 ks ústřice Belon

1 ks červená řepa

1 ks mrkev

1 ks ledový salát

1 ks křen

balzamikový ocet

olivový olej

med

sůl

Řepu, mrkev a salát nakrájíme na nudličky julien, přistrouháme křen a dochutíme balsamicovým dresinkem. Ten připravíme smícháním medu, soli, olivového oleje a balsamikového octa. Salát podáváme ve spodní části lastury a na něj položíme ústřici.

 

GRATINOVANÉ ÚSTŘICE

4 ks ústřice Fine de claire

50 g strouhanka

2 stroužky česnek

100 g máslo

100 g parmezán

petrželka

Ze strouhanky, bylinek, česneku a másla připravíme žmolenku, kterou posypeme otevřené ústřice, přidáme parmezán a dáme zprudka zapéct. Podáváme horké, takzvaně po Benátsku.


Autor: Renata Rákosová

Kongresový turismus pro rok 2018 podpořila Praha několika miliony korun

Dnes v 15:56

Rada hl. m. Prahy na dnešním zasedání podpořila 11 projektů v oblasti kongresového turismu v celkové výši 4 291 000 korun. Navržená podpora u 10 těchto projektů bude následně projednána na zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy. Mezi podpořené patří kongresy v různých oblastech medicíny, kongresy...

Další články
Nahoru