dnes
Čtvrtek - zatazeno
0°C
zítra
Pátek - jasno
2°C
pozítří
Sobota - obcasny-dest
8°C
Tradiční vyprošťováky po prohýřené noci nezabírají? Pomozte si letničkou, která navíc rozzáří zahradu
Aksamitník mexický kvete postupně. Drobné květy se sbírají v plném rozvinutí, pomohou malé nůžky. Foto: PP

Tradiční vyprošťováky po prohýřené noci nezabírají? Pomozte si letničkou, která navíc rozzáří zahradu

Receptů na kocovinu je spousta, prášky počínaje, různými babskými radami konče. V boji proti bolehlavu a dalším nepříjemným následkům zvýšené konzumace alkoholu lze vyzkoušet netradiční letničku. Jedná se o aksamitník mexický, který si můžete sami vypěstovat. V červenci je poslední možnost na vysazení. 
aksamitnik-mexicky-clanek

Kromě květů lze sbírat a sušit i listy

Kdo by neznal aksamitník, v našich končinách je užívané spíše označení afrikán. Letní záhon si bez něj dokáže představit málokdo. Existuje řada různě barevných druhů a kultivarů. Tato letnička potěší mnoha zlatožlutými květy, které postupně odkvétají, jedna rostlina dokáže zářit na záhonu od jara, kdy jsou jejími největšími nepříteli slimáci a přízemní mrazíky, až do podzimu. Společně třeba s měsíčkem totiž může aksamitník vydržet na záhonu i v říjnu. Rostlina vytváří poměrně hustá květenství.

Stran zájmu pěstitelů stojí aksamitník mexický. Setkat se také můžete s označením mexický tarragon nebo mexický afrikán. Atypicky aromatická letnička je však opomíjena neprávem. Z drobných oranžových květů si můžete udělat čaj. Na jeden hrnek vám postačí pět květů. Tento čaj lze doporučit pro celkové uvolnění a zklidnění žaludku a jako rychlá pomoc pro prohýřené noci.

Odvar z tohoto druhu aksamitníku pomůže také při nespavosti. Je však dobré to nepřehánět s množstvím, méně je v tomto případě vždy lépe. Květy se dají dobře sušit, podobně jako u většiny bylinek je to dobré dělat ve stínu, kde alespoň trochu přirozeně cirkuluje vzduch.

Tento neobyčejný afrikán je nejen léčivkou, ale i kořením zároveň. Má nasládlou chuť podobnou anýzu. Zkuste pár květů přidat při pečení sladkostí. Nejen květy, ale i listy lze také dochucovat omáčky, polévky či saláty. Fantazii se meze nekladou, jen je nutné počítat se specifickým nasládlým aroma, které se neztratí ani při použiti v kuchyni.

Zajímavostí je, že tento druh afrikánu se v Mexiku používá k šamanským rituálům. To však platí o další řadě bylinek, které jsou známé i u nás. Například o bílé šalvěji. U aksamitníku Aztékové kouřili sušené lisy.


Dilema: Je lepší horkovzdušná, nebo klasická fritéza?

28. listopadu 2019 ve 20:48

Smažená jídla jsou pro mnohé lidi provinilým potěšením. Zevnitř jsou jemné a zvenku úžasně křupavé. Kdo by je nemiloval?! Pokud zvažujete koupi nové fritézy, pravděpodobně jste v dilematu zda je lepší investovat do horkovzdušné nebo klasické fritézy. Oba mají své klady a zápory a každý typ nabízí...

Proč je kolagen důležitý a v jakém jídle ho najdeme

26. listopadu 2019 v 15:30

Pravděpodobně přemýšlíte o kolagenu v spojitosti s pokožkou, protože toto slovo se objeví vždy, když někdo mluví o stárnutí kůže. Je pravda, že hraje důležitou roli ve vnímané mladosti vaší pokožky, ale je toho ještě mnohem více. Kolagen je protein, který naleznete v naší pojivové tkáni,...

Stand-up komička Adéla Elbel radí, jak se stát charitativním typem

23. listopadu 2019 ve 14:10

Známá stand-up komička a členka hudebního uskupení Čokovoko Adéla Elbel se letos rozhodla zapojit do Národní potravinové sbírky, která patří v Česku k vůbec nejrozšířenějším charitativním aktivitám, na které se každoročně podílí čím dál více Čechů. Těm, kteří neví „jak na věc“ nebo ještě lépe, jak...

Další články
Nahoru