dnes
Úterý - oblacno
16°C
zítra
Středa - jasno
23°C
pozítří
Čtvrtek - skorojasno
25°C
Lifestyle / Zdraví

Tipy na správné třídění odpadu po letním pikniku či zahradní grilovačce

Plastové obaly od olejových marinád, jednorázové kelímky, plynové kartuše nebo obaly opalovacích krémů patří k těm odpadům, které vznikají primárně během letního grilování, pikniků nebo při kempování. Pražské služby přináší sérii tipů, jak tyto odpadní komodity správně likvidovat. 

Stále více spotřebitelů se snaží omezit používání jednorázových obalů, kelímků či příborů, nicméně stále existují situace, kdy nelze sáhnout po alternativě. Pak je důležité, aby odpad skončil ve správné popelnici. Pražské služby i další svozové společnosti se v praxi potýkají se dvěma extrémy – na jedné straně jsou ti, kteří nic neřeší, na straně druhé jsou pak ti, kteří se snaží třídit za každou cenu i silně znečištěné obaly.

„Čím více lidí bude přemýšlet nad správnou likvidací odpadu, tím efektivněji může město nakládat s odpadem jako se surovinou, kterou lze opětovně využít a přetavit v další produkt. To je mnohonásobně užitečnější a dlouhodobě udržitelnější než pouhé energetické využití odpadu. Aktuálně testujeme i svoz gastroodpadu. Jsem přesvědčen, že jeho třídění bude v metropoli do pár let úplně stejně běžné jako je dnes separace skla, papíru, plastů nebo nejnověji bioodpadu,“ dodává náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček.

Grilování: olejové marinády 

Tradiční chybou je vyhazování plastových obalů od olejových marinád a v oleji naložených masných produktů určených ke grilování do žlutých kontejnerů na plast. „Olejem silně znečištěné obaly nejsou pro další recyklaci vhodné, proto by správně měly skončit v černé popelnici na směsný odpad. V Praze máme tu výhodu, že následně putují do ZEVO Malešice. Poslouží tak alespoň k výrobě energie a světla a neskončí zahrabány na skládce,“ říká mluvčí největší pražské svozové společnosti Radim Mana.

Kelímky a brčka: záleží na materiálu

Zatímco o vyhození tradičního plastového kelímku do žlutého kontejneru nikdo nepochybuje, u těch papírových už situace tak jednoznačná není.   Na kelímku by měl být uveden piktogram, nebo doporučený způsob likvidace. Absolutně nejhorší jsou ty kelímky, jejichž vnitřek je potažen vrstvou polyethylenu, plastu zajišťujícího voděodolnost ale znemožňující snadnou recyklaci.

„Do žlutých kontejnerů tak patří alespoň víčka, která jsou vyráběna z plastu,“ vysvětluje Radim Mana a dodává: “Ideálním řešením je sáhnout po opakovatelně použitelném kelímku. Nejenže se nemusíme rozmýšlet, kam ho po konzumaci nemilosrdně vyhodit, zejména pak předejdeme vzniku dalšího odpadu.“

Podobná situace panuje u brček. Těm plastovým téměř odzvonilo, přesto na ně stále můžeme narazit v restauracích a obsahují je i různé party sady hojně nabízené na internetu.

„Vhodné je popíjet nápoje pomocí těch opakovaně použitelných a omyvatelných jako jsou nerezová či skleněná. Zajímavou alternativou přestavují brčka bambusová či slámová. Ty lze vyhodit do bioodpadu,“ říká Mana a doplňuje: „Přesto se nabízí otázka, zda brčka vyjma několika specifických situací či zdravotních komplikací vůbec potřebujeme.“ Na trhu jsou dostupné alternativy k tradičním brčkům z různých inovativních materiálů, ale i o jejich skutečné recyklovatelnosti se vedou dohady. 

Deodoranty a repelenty v kovovém obalu

Nejen Praha, ale i další česká města investují do sběru plechovek, konzerv a železných tub a neustálé instalují další a další šedé nádoby určené pro tento odpad. Právě v letních parných měsících roste spotřeba antiperspirantů ve spreji nebo repelentů proti hmyzu, které jsou nedílnou součástí výletů do přírody. Ale odhazování odpadu do šedých kontejnerů má svá pravidla – především do nich nepatří tlakové nádoby, tedy ani ty od deodorantů nebo repelentů. 

Turistické vařiče

Na plynové kartuše se nevztahuje povinnost zpětného odběru, zároveň je nelze opětovně naplnit. A kvůli tomu, že jde o tlakové nádoby je nelze vyhodit ani do kontejnerů na kovový odpad.  Nejčastěji doporučovaným způsobem je vyhození prázdné plynové kartuše do popelnice na směsný odpad. 

„To je samozřejmě špatné doporučení. S prázdnými tlakovými láhvemi od turistických vařičů je potřeba nakládat jako s nebezpečným odpadem. Ten patří na sběrný dvůr nikoli do popelnice, nebo do kontejneru na tříděný odpad,” pozastavuje se nad jedním z nejčastějších doporučení na turistických fórech mluvčí Pražských služeb.

Kosmetika a plastové obaly od kosmetiky 

Kosmetika, mýdla ani opalovací krémy nejsou považovány za nebezpečný odpad, proto mohou prázdné obaly od těchto přípravků skončit v nádobách na tříděný odpad. Zbytky kosmetiky jako takové doporučujeme slít do jednoho sáčku či obalu a vyhodit do nádoby na směsný odpad,“ uzavírá seznam tipů tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.


Tipy na správné třídění odpadu po letním pikniku či zahradní grilovačce

2. srpna 2020 v 07:02

Plastové obaly od olejových marinád, jednorázové kelímky, plynové kartuše nebo obaly opalovacích krémů patří k těm odpadům, které vznikají primárně během letního grilování, pikniků nebo při kempování. Pražské služby přináší sérii tipů, jak tyto odpadní komodity správně...

Charitativní závod RUN for HELP zajistil rehabilitační pobyt pro lidi po amputaci

30. července 2020 v 11:38

I letos Rehabilitační klinika Malvazinky podpořila charitativní běžecký závod pro celou rodinu příhodně pojmenovaný RUN for HELP. Akce se uskutečnila v sobotu 25. července na Letné za podpory Prahy 7 .   

Praha 11 zve na lekce jógy zdarma

23. července 2020 v 18:52

Zacvičit si jógu v areálu Chodovské tvrze mohou zájemci každou středu. Městská část Praha 11 tu společně s Domem jógy pořádá lekce jógy zdarma. Probíhají jednou týdně a na své si tu přijdou jak začátečníci, tak i pokročilí.

Thomayerova nemocnice otevřela nový provoz moderní magnetické rezonance

23. července 2020 v 18:06

Thomayerova nemocnice otevřela nový provoz magnetické rezonance MAGNETOM Altea. 

Melounová polévka podle Jana Punčocháře

16. července 2020 v 15:30

Jan Punčochář patří k nejzkušenějším českým šéfkuchařům, deset let měl na starosti prestižní restauraci Le terroir, odkud přešel do nově otevřené restaurace Grand Cru a vlastní restauraci otevřel U Matěje na pražské Hanspaulce. Naprostou dominanci potvrdil v anketě Zlatý kuchař, když zvítězil...

Další články
Nahoru