dnes
Sobota - bourky
26°C
zítra
Neděle - bourky
27°C
pozítří
Pondělí - prehanky-dest
28°C
Tip na výlet: Karlovy Vary lákají i na gurmánské zážitky
Foto: Karlovy Vary

Tip na výlet: Karlovy Vary lákají i na gurmánské zážitky

Do Karlových Varů se jezdí zejména pro léčebnou sílu zdejších minerálních pramenů, avšak i gurmáni si zde přijdou na své. Ne náhodou tady vznikla spousta vyhlášených výrobků.

Kdo by neznal Becherovku?
Tento jedinečných bylinný likér se zrodil právě ve Varech, kdy ho v 19. století vyrobil lékárník Josef Becher. Původně měl s ním jiné plány. Užíval se jako žaludeční kapky a nesl název Bylinná hořká. Jako likér Becherovka se začal prodávat později v typických zelených lahvích. Někdy se Becherovce přezdívá jako třináctý léčebný pramen, ve Varech jich napočítáte celkem dvanáct, což je nejvíce v celé České republice. Vývoji tohoto moku bylo zasvěceno také Muzeum Jan Becher.

Lázeňské oplatky
Další proslavenou lahůdkou se staly Karlovarské lázeňské oplatky, které se zde vyráběly už v roce 1856. Kulaté, voňavé, teplé, sladké s některou z lahodných náplní si můžete koupit doslova na každém rohu. V krásných krabičkách si je ale můžete dovézt i jako suvenýr pro své známé.

vary-oplatky

Vyhlášené restaurace
Karlovarský kraj má stejně jako každý kout České republiky své gastronomické speciality, které můžete ochutnat v některé z místních restaurací.

V restauraci Le Marché ručí za kvalitu jídel známý český šéfkuchař Jan Krajč, kterého můžete znát z pořadu Škola vaření s Janem Krajčem. Podává se zde dvouchodové menu k obědu (350 Kč) a tříchodové k večeři (790 Kč), avšak nikdy není stejné. Jeho složení se řídí sezónou. V červnu jsme tady našli například kynutý jahodový knedlíček s tvarohem a máslem.

Smíchovský pavilon zase podává konfitovanou čtvrtku kachny s vinným zelím a karlovarským knedlíkem, jako dezert typický mrkvový dort.

Z rozhledny Diana se vám naskytne krásný výhled na Karlovy Vary a ve stejnojmenné restauraci ochutnáte jelení hřbet s pravými hříbky, kančí hřbet na šípkové omáčce nebo zvěřinové ragú v křupavé bramboře. Pro 4 osoby zde mají dokonce specialitu Královské zvěřinovo-masové hody císaře Karla IV. Zvěřina totiž k Varům neodmyslitelně patří.

Krajové speciality
Mezi další typické pochoutky, jejich recepty se předávají z generace na generaci, patří vřídelní polévka, zaječí hřbet po karlovarsku, bramborová paštika, tvarohové knedlíky s perníkovou omáčkou, karlovarská bublanina nebo jáhlové škubánky. Tak dobrou chuť!


Nápojové plechovky, kelímky, krabice od pizzy. Odpadový průvodce do města i na cesty

5. srpna 2019 v 08:13

K letním měsícům neodmyslitelně patří dovolené a venkovní aktivity. Dlouhé letní večery přímo lákají k piknikům nebo objednávání jídla prostřednictvím rozvážkových společností. V domácnostech se tak nad rámec běžné produkce hromadí i specifické odpady jako například jídelní obaly, staré...

Další články
Nahoru