dnes
Úterý - polojasno
21°C
zítra
Středa - zatazeno
24°C
pozítří
Čtvrtek - bourky
22°C
Tip na výlet: Karlovy Vary lákají i na gurmánské zážitky
Foto: Karlovy Vary

Tip na výlet: Karlovy Vary lákají i na gurmánské zážitky

Do Karlových Varů se jezdí zejména pro léčebnou sílu zdejších minerálních pramenů, avšak i gurmáni si zde přijdou na své. Ne náhodou tady vznikla spousta vyhlášených výrobků.

Kdo by neznal Becherovku?
Tento jedinečných bylinný likér se zrodil právě ve Varech, kdy ho v 19. století vyrobil lékárník Josef Becher. Původně měl s ním jiné plány. Užíval se jako žaludeční kapky a nesl název Bylinná hořká. Jako likér Becherovka se začal prodávat později v typických zelených lahvích. Někdy se Becherovce přezdívá jako třináctý léčebný pramen, ve Varech jich napočítáte celkem dvanáct, což je nejvíce v celé České republice. Vývoji tohoto moku bylo zasvěceno také Muzeum Jan Becher.

Lázeňské oplatky
Další proslavenou lahůdkou se staly Karlovarské lázeňské oplatky, které se zde vyráběly už v roce 1856. Kulaté, voňavé, teplé, sladké s některou z lahodných náplní si můžete koupit doslova na každém rohu. V krásných krabičkách si je ale můžete dovézt i jako suvenýr pro své známé.

vary-oplatky

Vyhlášené restaurace
Karlovarský kraj má stejně jako každý kout České republiky své gastronomické speciality, které můžete ochutnat v některé z místních restaurací.

V restauraci Le Marché ručí za kvalitu jídel známý český šéfkuchař Jan Krajč, kterého můžete znát z pořadu Škola vaření s Janem Krajčem. Podává se zde dvouchodové menu k obědu (350 Kč) a tříchodové k večeři (790 Kč), avšak nikdy není stejné. Jeho složení se řídí sezónou. V červnu jsme tady našli například kynutý jahodový knedlíček s tvarohem a máslem.

Smíchovský pavilon zase podává konfitovanou čtvrtku kachny s vinným zelím a karlovarským knedlíkem, jako dezert typický mrkvový dort.

Z rozhledny Diana se vám naskytne krásný výhled na Karlovy Vary a ve stejnojmenné restauraci ochutnáte jelení hřbet s pravými hříbky, kančí hřbet na šípkové omáčce nebo zvěřinové ragú v křupavé bramboře. Pro 4 osoby zde mají dokonce specialitu Královské zvěřinovo-masové hody císaře Karla IV. Zvěřina totiž k Varům neodmyslitelně patří.

Krajové speciality
Mezi další typické pochoutky, jejich recepty se předávají z generace na generaci, patří vřídelní polévka, zaječí hřbet po karlovarsku, bramborová paštika, tvarohové knedlíky s perníkovou omáčkou, karlovarská bublanina nebo jáhlové škubánky. Tak dobrou chuť!


Porodnici U Apolináře čeká modernizace za dvě miliardy

23. května 2020 v 11:48

Jako součást koncepce Modernizace a centralizace Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) vznikne v prostorách porodnice U Apolináře moderní centrum porodní asistence a nové neonatologie s vysoce specializovanou péčí o předčasně narozené děti. Projekt s názvem „Porodnictví 21. století“, který...

Hrady a zámky zahajují návštěvnickou sezonu

21. května 2020 v 08:26

Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu zahajují s téměř dvouměsíčním zpožděním hlavní návštěvnickou sezonu. Od 25. května návštěvníci mohou zavítat i do vnitřních prostor památek, do odvolání je ovšem nutné dodržovat přísná opatření proti šíření koronaviru. Doprovodný...

Další články
Nahoru