
Tip na gastronomický zážitek
14. února 2025 08:46
Šéfkuchařka Miluše Makó se kromě vynikajících pokrmů stará o to, aby v kuchyni nepřišlo nic nazmar. Je významnou postavou v současné české gastronomii a její odvážný přístup k vegetariánské a veganské kuchyni přinesl nový impulz do tradičního jídelníčku. Pochází z rodiny, kde bylo vaření a jídlo vždy v centru pozornosti. Už od dětství měla pozitivní vztah k zelenině, a to díky svému dědovi, který byl zelinářem. Jako malá si hrála s pestrobarevnými rajčaty a různými druhy salátů, což byl první krok na její cestě k vášni pro vaření. Nezapře v sobě maďarské kořeny a temperament.
Kromě vynikajících pokrmů se stará o to, aby v kuchyni nepřišlo nic nazmar.
V bistru najdete udržitelná řešení
Společným jmenovatelem vegetariánského bistra a celého prostoru Green Table, za kterým stojí společnost Veolia, je udržitelnost — květiny jsou zavlažovány vyčištěnou vodou z provozu bistra, vzduch je čištěn ekologickými filtry, biodynamické osvětlení reaguje na aktuální venkovní prostředí a zajišťuje tak konstantní příjemné podmínky.
Nábytek je z recyklovaných materiálů – možná se posadíte na židli z lednice nebo křesílko z PET lahví. Bistro je ojedinělé v pěstování vlastních bylinek pomocí hydroponie, zavlažování okrasných rostlin vyčištěnou vodou z kuchyně.
Na místě se pěstují saláty a bylinky ve velké hydroponické farmě, která zajišťuje celoroční produkci čerstvé zeleniny bez postřiků. Zeleň se zde přirozeně integruje do celého designového prostoru díky důmyslnému návrhu od architektonického studia Perspektiv, které prostor vytvořilo primárně z odolných, ekologických či recyklovaných materiálů.
Bistro vzniklo s cílem ukázat, že i gastronomie může být udržitelná. Zároveň se stalo místem, kde se konají nejrůznější akce včetně veřejných diskuzí Green Apéro, které Veolia pořádá.
Green Table najdete Na Florenci 15 v Praze 1.