dnes
Sobota - oblacno
3°C
zítra
Neděle - zatazeno
3°C
pozítří
Pondělí - snih
1°C
Těmto kombinacím potravin na talíři se raději vyhněte, radí odborníci
Některým lidem syrová zelenina vyhovuje, jiným dělá problémy. Ilustrační foto: Karelj / Wikimedia Commons

Těmto kombinacím potravin na talíři se raději vyhněte, radí odborníci

Podle odborných rad se k sobě příliš nehodí syrová zelenina se syrovým ovocem, omaštěná hrachová kaše s uzeným masem nebo mléčný tuk s bílou mouku, z čehož vznikají na chuť lahodné smetanové omáčky. Co naopak vhodné je?

„Není příliš dobré kombinovat zeleninu s ovocem v syrovém stavu,“ říká výživová poradkyně a modelka Regina Gabajová. Pak také maso s ovocem v tepelně zpracovaném stavu – tedy různé „módní“ řízky s broskvemi nebo třeba kachna s jablky.

Dobré podle ní není dát si oblíbenou českou pochoutku: omaštěnou hrachovou kaši s uzeným masem. „To je najednou moc bílkovin do těla: rostlinné a živočišné. Je jich pak nadbytek. Český člověk to ale jinak nezná, než si dát hrachovou kaši nebo čočku s uzeným,“ upřesňuje.

Nešvary v podobě jíšky a omáček

Vhodnou kombinací není podle ní ani mouka s tukem, tedy „zlatá česká jíška, základy českých omáček“. Těžkým obědem je podle jejích slov také kombinace smetany, respektive mléčného tuku, s bílou moukou – tedy smetanové omáčky, které z této kombinace vznikají. „To také není úplně zdravé a pro tělo prospěšné,“ uvádí Gabajová.

Diskutabilní podle ní je, zda je vhodné kombinovat mléčné výrobky s čerstvým ovocem. „Tam to je sporné, názory se různí, podle některých může taková kombinace v těle kvasit,“ uvádí. Dogma podle ní ale není žádné doporučení, co se k čemu nehodí. „Někdo to zase může vidět jinak,“ říká.

Nevhodný je cukr s „kyselým“ ovocem

Plno rad, co se k čemu hodí a co ne, je možné najít i na internetu. Z rad vyplývá přibližně následující: Jídlo se má hodně dusit a pařit. Nevhodnými kombinacemi jsou cukr s bílkovinou či cukr s „kyselým“ ovocem. Vhodnými naopak bílkovina s tukem a cukr s tukem.

Poměrně benevolentní je průvodkyně zdravím a výživou Margit Slimáková. „Když si člověk chystá jídla z čerstvých surovin, nikoli z polotovarů, tak většinou přirozeně zkombinuje, co mu nemůže uškodit,“ říká.

Zdravý talíř – všehochuť

„Když si ale dáme typický český nešvar – půl talíře řízku a půl talíře bramborového salátu, bude nám strašně těžko,“ dodává. Dobré je podle ní jíst podle zdravého talíře, který vytvořila.

Zdravý talíř by měla podle ní ze čtvrtiny tvořit zelenina, ze čtvrtiny ovoce (kdo ho nechce, může ho také nahradit zeleninou), ze čtvrtiny polysacharidy (nehodnotná je bílá mouka), ze čtvrtiny bílkoviny (z ryb, luštěnin, ořechů, semínek, zakysaných mléčných výrobků, vajec či masa).

Nevhodná jsou jídla z polotovarů

Tekutiny nejlépe z vody a neslazených čajů, oleje nejlépe z ořechů, ryb, avokáda nebo kvalitního másla či za studena lisované rostlinné oleje. Důležité je podle Slimákové nepoužívat či výrazně omezit polotovary.

Někdo má prostě rád tepelně upravenou zeleninu, někdo samotný zeleninový salát, jiný si na něj rád nakrájí hrušku či nasype vlašské ořechy. Někdo nemůže zeleninu vůbec – je pro něj těžká. Někomu vadí v kombinaci s čímkoli ovoce a dává si ho jen samostatně ke svačině, některé dítě má rádo trochu ovoce na obilnou kaši.

„Stres může ublížit víc, než jak se co zkombinuje, při stresu se vylučují hormony, které podporují ukládání tuku. Jídlo má být o pohodě, o prožitku,“ říká průvodkyně zdravím a výživou. Navíc to je i o kulturních zvyklostech. „Některá jídla můžeme považovat za šílenost, ale v zahraničí jsou zcela normální,“ uzavírá.

Čtěte také: Nadýmání – rady Římanové, díky kterým vaše tělo ubere plyn a vrátí se z oblaků na zem


Autor: Anna Skálová

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru