dnes
Sobota - zatazeno
6°C
zítra
Neděle - obcasny-dest
5°C
pozítří
Pondělí - obcasny-dest
6°C
Lifestyle / Zdraví

Tato nesnášenlivost organismu je často neprávem považována za příčinu zdravotních obtíží, tvrdí profesor Krejsek

Pro podstatnou část lidstva z rozvojových zemí stále platí to, co bylo běžné zhruba před třemi generacemi i u nás – jejich strava je energeticky chudá. Základem jsou složky rostlinného původu, potraviny jsou většinou místní a s vysokým obsahem mikroorganismů. To se ale netýká našeho stravování, které je energeticky nepřiměřeně bohaté. Převažuje v něm maso, nasycené tuky a prázdné sacharidy na úkor rostlinné složky. Je programově zbavováno prospěšných mikroorganismů a naopak obsahuje mnoho nepřirozených chemických součástí.

Je zcela běžné, že i základní složky naší potravy jsou dopravovány z velkých vzdáleností. Máme možnost zakoupit si jakékoliv ingredience z kteréhokoliv místa planety. Nejíme pro přežití, jíme pro potěšení. S tím souvisí mimořádný zájem o stravování a výživu.

Odborníci přes výživu leckdy klamou

Výživové poradenství je dobrým způsobem obživy a nikdo neověřuje, jaké informace jsou šířeny. Mnohé z nich jsou velmi zavádějící, některé lživé, a proto škodlivé. Mezi ně patří velmi oblíbené zařazování mléka a mléčných výrobků jako příčiny nespecifických zdravotních obtíží, které lze nalézt prakticky u každého člověka. Jedinou radu, kterou tito „odborníci“ poskytují, je nekonzumovat mléko a mléčné výrobky. To však může mít nepříznivý vliv na kvalitu výživy.

„Mléko je jedním z nejbohatších zdrojů vysoce kvalitních bílkovin, které obsahují nenahraditelné aminokyseliny. Je hlavním zdrojem vápníku pro zdraví našich kostí. Obsahuje všechny základní vitamíny, včetně tolik potřebného vitamínu D,“ potvrzuje Jan Krejsek v rámci projektu Bílé plus přínos mléka pro náš organismus.

Nesnášenlivost mléka odhalí až testy

Ačkoliv přináší mléko i mléčné výrobky našemu tělu řadu benefitů, existují lidé, kteří je nemohou konzumovat. Trpí buď intolerancí mléka, nebo jsou přecitlivělí na některé z alergenů obsažených v mléce. Pozor, mezi těmito dvěma stavy jsou zásadní patofyziologické rozdíly. Lze je odhalit klinickým vyšetřením podepřeným laboratorními testy.

Intolerancí mléka rozumíme sníženou aktivitu enzymu laktázy, který rozkládá mléčný cukr, laktózu. Lidé s nízkou aktivitou laktázy laktózu dostatečně nerozkládají. Ta je následně zkvašována fyziologickou střevní mikrobiotou za vzniku plynu a některých chemických látek, které jsou odpovědné za klinické obtíže. Ty se dostavují po požití většího množství mléka (zvláště syrového) s delším časovým odstupem, obvykle v řádech hodin. Většinou se jedná o bolest břicha, nadýmání a průjem.

„Všichni lidé mají po narození dostatečnou aktivitu laktázy, protože musí trávit mateřské mléko. Naše populace si udržuje laktázovou aktivitu i v dospělosti. Její nedostatek je prokazován u méně než 1% lidí. Jiné lidské populace, například žlutá nebo černošská, ztrácí laktázovou aktivitu a mléko netolerují. Tyto údaje jsou nekriticky přenášeny do naší populace a nesnášenlivost mléka je významně přeceňována,“ varuje profesor Krejsek.

V případě podezření na nesnášenlivost mléka musí definitivní rozhodnutí provést lékař. Je třeba dodat, že největší obtíže způsobuje syrové mléko. Kvašené mléčné výrobky mají laktózu z větší části rozloženou a jejich požívání nemusí činit obtíže.

Obavy z nesnášenlivosti mléka jsou u většiny lidí neopodstatněné. Vyloučení mléka a mléčných výrobků z jídelníčku zdravých lidí může mít nepříznivý vliv na jejich organismus.


Laktózová intolerance není alergie na mléko!

Vedle nesnášenlivosti mléka, která je způsobena sníženou aktivitou enzymu laktázy (rozkládá mléčný cukr – laktózu), může být vzácně příčinou zdravotních obtíží vyvolaných konzumací mléka a mléčných výrobků alergie na složky mléka. Ta je patofyziologicky zcela odlišná od intolerance.

„Jedná se o imunopatologickou reakci zprostředkovanou protilátkami třídy IgE, které určitým způsobem reagují s definovanými alergeny mléka (laktalbumin, laktoglobulin a kasein). U alergických osob vyvolá vystavení se i pouhému stopovému množství alergenů okamžitou alergickou reakci, která se dostavuje do pár minut. Její příčinou je uvolnění celého spektra biologicky aktivních látek ze žírných buněk,“ pokračuje přední český alergolog.

Postiženy mohou být všechny orgány těla. Klinické projevy, jako je svědění či otok, obvykle začínají v ústní dutině. Připojuje se výtok z nosu, mohou nastat i dechové obtíže. Na kůži se objevuje kopřivka, v čase se může vyvíjet ekzém. Pravidlem jsou střevní obtíže, bolest, průjem. Zcela výjimečně po expozici mléčným alergenům dochází k celkové anafylaktické reakci.

Alergie na mléko se někdy můžete zbavit

Diagnostika alergie na složky mléka je obtížná. Vyžaduje pečlivé klinické vyšetření a provedení kožních testů doplněných o laboratorní vyšetření krve. Osvědčuje se přechodná eliminační dieta, kdy jsou ze stravy vyšetřovaného pacienta vyloučeny všechny potraviny obsahující mléko nebo složky mléka. To je však velmi obtížné, protože stopy mléčných bílkovin jsou přítomny prakticky ve všech potravinách. Pokud je stanovena diagnóza alergie, jediným řešením je vyloučit z jídelníčku potraviny obsahující mléko.

„Zcela nově bylo zjištěno, že se někteří jedinci s alergií na mléko mohou „desenzibilizovat“ a přirozenou cestou se jí zbavit. Je to tak možné díky postupnému zařazování mléka, které je tepelně opracované (např. pečené), nejlépe v podobě koláčů ve směsi s jinými složkami potravy. Tímto způsobem lze po dlouhém čase tělo „naučit“ tolerovat mléko a mléčné výrobky,“ doplňuje profesor Jan Krejsek v rámci projektu Bílé plus.

Stejně jako v případě nesnášenlivosti mléka jsou prokázané případy alergie na mléko v naší populaci vzácné. Nejčastěji se vyskytují v dětském věku (2–3% tříletých dětí). Většina dětských pacientů však z těchto obtíží „vyroste“ a v dospělosti je výskyt alergie na mléko odhadován na 0,1–0,5% populace.


Na tyto vážné následky není připravena téměř polovina Čechů. Unikátní průzkum ukázal, jak by se zachovali. Došlo by i na úplatky…

14. listopadu 2017 v 08:57 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Téměř polovina Čechů (45 %) není připravena na situaci, že by kvůli vážnému zranění při autonehodě mohla přijít o pravidelný měsíční příjem a že by si jejich léčení a rehabilitace vyžádaly další finanční náklady. Denně nebo téměř denně přitom v České republice jezdí 63 % z celkem 6,7 milionu...

Bohužel nabývá na síle, je už čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Podle profesora Kolka statisíce lidí o své nemoci neví, navíc i přes příznaky nejdou k doktorovi

14. listopadu 2017 v 08:25 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) se stává čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí doma i ve světě. Podle plicních lékařů se v nejbližších letech dostane až na třetí místo pomyslného mortalitního žebříčku. Na tuto plicní nemoc v Česku ročně zemře přes 3500 lidí, tedy o 70 % více než...

Dávejte si pozor: Tento novodobý syndrom může vést až k velkým problémům plotének. A dnes se týká už i dvacetiletých, což bylo dřív nevídané

9. listopadu 2017 ve 13:06 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Moderní doba nám přináší spoustu nových digitálních možností, ale ty s sebou nesou i mnoho negativ v podobě bolestí či zranění pohybového aparátu. Věděli jste například, že tenisový loket nevzniká jenom ze sportu, ale můžete ho mít i z počítače? Primářka rehabilitačního ústavu MUDr. Michaela...

Nůžky se rozevírají, mnoho žen bohužel ostrouhá. Síto požadavků je velmi přísné

7. listopadu 2017 v 11:16 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Lékaři reprodukčních klinik stojí před neřešitelným problémem – počet neplodných, kteří potřebují cizí vajíčka – oocyty, roste. Ochotné dárkyně však nestačí tuto poptávku pokrývat. Reprodukční kliniky tak prakticky neustále „hladoví” po kvalitních dárkyních...

Když blahobyt zabíjí: Tato nepříliš známá choroba je důsledkem špatného životního stylu, má bohužel vliv na celkové dožití člověka

7. listopadu 2017 v 09:09 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Člověk není schopen se vyrovnat s nadbytkem vymožeností moderní doby. Špatně se stravuje, je ve stresu, má nedostatek pohybu, kouří. Důsledkem toho se rozvíjí řada nemocí, které se označují jako civilizační – nebo také nemoci z blahobytu (cukrovka, cévní mozková příhoda, deprese, obezita,...

Pokud tyto choulostivé problémy nezačnete řešit včas, může docházet k jejich zhoršování. Zdravotní komplikace je mylně spojována jen se staršími lidmi, ale trpí i polovina žen. Takto diskrétně si můžete pomoci

3. listopadu 2017 ve 14:45 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Inkontinence, neboli samovolný únik moči či stolice, je mylně spojována především se staršími lidmi. Tento zdravotní problém, který je navíc vnímám jako choulostivé téma vyvolávající bezděky pocit studu, postihuje jak ženy, tak muže všech věkových kategorií. Statistiky uvádějí, že inkontinencí,...

Společné sportování s kolegy má pozitivní efekt na výsledky i atmosféru na pracovišti

3. listopadu 2017 ve 12:55 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Sportování s kolegy je stále oblíbenější. Kromě tradičního fotbalu a volejbalu jsou nyní v kurzu lední hokej, badminton a další kolektivní sporty. Jejich provozování má pozitivní vliv na atmosféru na pracovišti a zlepšuje také pracovní výsledky. I firmy si začínají uvědomovat, že sport se může...

Většina lidí neví, že touto nemocí trpí. Přitom se po padesátce týká každého druhého Čecha

30. října 2017 v 19:08 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Statistiky lékařů ukazují, že různým stupněm osteoporózy onemocní téměř každý druhý člověk starší padesáti let. „Mezi její hlavní projevy patří řídnutí kostí, které jsou křehčí a snadno se lámou i během zcela běžných denních aktivit. Dalším problémem je, že většina lidí vůbec neví, že touto nemocí...

innogy: Přes 160 zaměstnanců darovalo krev a krevní plazmu

30. října 2017 v 09:33 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

V rámci již tradiční akce Daruj krev s innogy darovali zaměstnanci minulý týden krev a krevní plazmu.

Eskymákům infarkt nehrozí. Inspirujte se jejich jídelníčkem

30. října 2017 v 07:19 | Aktualizováno 1. ledna 1970, 01:00

Oproti přímořským národům konzumujeme velmi málo ryb – přitom právě jejich olej obsahuje vysoké množství omega-3, které mají příznivý účinek na srdce a cévy a snižují riziko infarktu myokardu. Řešení je přitom jednoduché – komu ryby nechutnají, ten může tělu dodat potřebné množství kapslemi...

Další články
Nahoru