Dnes Čtvrtek - oblacno 10°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 8°C
Čtvrtek 18. 4. 2024
Svátek má Valérie
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Tamchynová: tělo to teď rádo teplé i ostré, okořeňte a osmažte si zbytek roku
Koření. Ilustrační foto: Troy Pickard / Wikimedia Commons

Tamchynová: tělo to teď rádo teplé i ostré, okořeňte a osmažte si zbytek roku

I pro tělo nastává podle našich vnitřních biologických hodin zima. Organismus je v přechodném období, kdy se snaží z potravy do sebe naakumulovat živiny a látky, které mají vytvořit dostatek zásob. Přichází doba, kdy tělo energií šetří. Listopad a prosinec jsou obdobím, v němž je vhodné upřednostnit takové potraviny, které tělu dodají, co potřebuje.

Dejte přednost sprše

V nadcházejících týdnech a měsících bychom se neměli příliš často napařovat a ztrácet energii dlouhou koupelí, vhodnější je pouhé sprchování. To neplatí pro saunování a otužovací aktivity vůbec.

Zásadní pro přechod těla do zimy je ochucování pokrmů. Právě v období listopadu a prosince vzrůstá chuť na pikantně okořeněná jídla. Vhodná je zejména kvalitní sójová omáčka. Neměli bychom se bát česneku, zázvoru, řeřichy, pažitky, celerové natě, cibule.

Z klasického koření bychom měli upřednostnit aromatické listové koření typické pro naši oblast jako je tymián, majoránka, saturejka, dobromysl, yzop, další pak bobkový list, kmín, nové koření a již výše zmíněný zázvor. Ten je jedno z nejvíc prohřívajících koření a tak se hodí i pro přípravu čaje na zahřátí.

Nejvhodnější je syrový zázvor, nakrájený na plátky, zalitý vroucí vodou a oslazený medem (neslaďte, dokud teplota výluhu neklesne na nižší teplotu).

Zázvor je ale možné použít i zevně. Jestliže se do vás dá „zimnice“, stačí mít doma připravený pytlíček sušeného mletého zázvoru, ten přelijete litrem horké vody, necháte chvíli vyluhovat, pak ochladíte na teplotu snesitelnou pro to, abyste si do vody mohli vložit buď nohy (pro dobré prohřátí potřebujete mít ponořeny nohy až nad kotníky), nebo ruce (vložte je až nad lokty), případně si udělejte koupel a namočte se do zázvorového výluhu celí.

Kořenová zelenina dodá letní energii

tamchynova-profi-foto-nahled

RNDr. Jana Tamchynová

V jídelníčku by měly postupně ubývat saláty a studená jídla. Více bychom měli vařit, péct a smažit. Listové saláty, rajčata, okurky a další potraviny, které vlastně „studí“, protože jsou plné vody a mají v sobě lehkou energii plodů léta, by měla pomalu vytlačovat tepelně opracovaná zelenina, zejména kořenová. Má v sobě totiž nahromaděnu energii léta a celé nadzemní části rostliny zkoncentrovanou do kořene.

Doporučuji také plodovou zeleninu (například dýni, protože v sobě skrývá slunce a to i barvou) a konečně i semena (kde je ukryta obrovská síla pro výživu nového života), například luštěniny, obiloviny, z nichž je pro svůj obsah vitamínů a minerálů asi nejužitečnější rýže (nejlepší je natural).

Autorkou textu je RNDr. Jana Tamchynová, poradkyně zdravého životního stylu a numeroložka


V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru