dnes
Pondělí - obcasny-dest
4°C
zítra
Úterý - zatazeno
6°C
pozítří
Středa - polojasno
3°C
Tamchynová: tělo to teď rádo teplé i ostré, okořeňte a osmažte si zbytek roku
Koření. Ilustrační foto: Troy Pickard / Wikimedia Commons

Tamchynová: tělo to teď rádo teplé i ostré, okořeňte a osmažte si zbytek roku

I pro tělo nastává podle našich vnitřních biologických hodin zima. Organismus je v přechodném období, kdy se snaží z potravy do sebe naakumulovat živiny a látky, které mají vytvořit dostatek zásob. Přichází doba, kdy tělo energií šetří. Listopad a prosinec jsou obdobím, v němž je vhodné upřednostnit takové potraviny, které tělu dodají, co potřebuje.

Dejte přednost sprše

V nadcházejících týdnech a měsících bychom se neměli příliš často napařovat a ztrácet energii dlouhou koupelí, vhodnější je pouhé sprchování. To neplatí pro saunování a otužovací aktivity vůbec.

Zásadní pro přechod těla do zimy je ochucování pokrmů. Právě v období listopadu a prosince vzrůstá chuť na pikantně okořeněná jídla. Vhodná je zejména kvalitní sójová omáčka. Neměli bychom se bát česneku, zázvoru, řeřichy, pažitky, celerové natě, cibule.

Z klasického koření bychom měli upřednostnit aromatické listové koření typické pro naši oblast jako je tymián, majoránka, saturejka, dobromysl, yzop, další pak bobkový list, kmín, nové koření a již výše zmíněný zázvor. Ten je jedno z nejvíc prohřívajících koření a tak se hodí i pro přípravu čaje na zahřátí.

Nejvhodnější je syrový zázvor, nakrájený na plátky, zalitý vroucí vodou a oslazený medem (neslaďte, dokud teplota výluhu neklesne na nižší teplotu).

Zázvor je ale možné použít i zevně. Jestliže se do vás dá „zimnice“, stačí mít doma připravený pytlíček sušeného mletého zázvoru, ten přelijete litrem horké vody, necháte chvíli vyluhovat, pak ochladíte na teplotu snesitelnou pro to, abyste si do vody mohli vložit buď nohy (pro dobré prohřátí potřebujete mít ponořeny nohy až nad kotníky), nebo ruce (vložte je až nad lokty), případně si udělejte koupel a namočte se do zázvorového výluhu celí.

Kořenová zelenina dodá letní energii

tamchynova-profi-foto-nahled

RNDr. Jana Tamchynová

V jídelníčku by měly postupně ubývat saláty a studená jídla. Více bychom měli vařit, péct a smažit. Listové saláty, rajčata, okurky a další potraviny, které vlastně „studí“, protože jsou plné vody a mají v sobě lehkou energii plodů léta, by měla pomalu vytlačovat tepelně opracovaná zelenina, zejména kořenová. Má v sobě totiž nahromaděnu energii léta a celé nadzemní části rostliny zkoncentrovanou do kořene.

Doporučuji také plodovou zeleninu (například dýni, protože v sobě skrývá slunce a to i barvou) a konečně i semena (kde je ukryta obrovská síla pro výživu nového života), například luštěniny, obiloviny, z nichž je pro svůj obsah vitamínů a minerálů asi nejužitečnější rýže (nejlepší je natural).

Autorkou textu je RNDr. Jana Tamchynová, poradkyně zdravého životního stylu a numeroložka


Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Touto nemocí se u nás léčí více 900 tisíc pacientů, jejich počet každý rok narůstá. Hrozí poškození ledvin i očí. Do konce listopadu se lidé po celém Česku mohou nechat zdarma vyšetřit na příznaky, které sami nepoznají

19. listopadu 2017 v 11:37

Preventivní program Zdraví národa nabídne od 20. do 30. listopadu další bezplatné vyšetření krve. V jeho průběhu budou mít zájemci starší 18 let příležitost si na vybraných pracovištích laboratoří synlab czech ověřit, jestli netrpí cukrovkou neboli diabetem 2. typu. S touto nemocí se v České...

Další články
Nahoru