Jonášova hořká pravda o cukru: Jak jíst sladké bez něj
23. května 2014 08:46
Abychom měli nějakou oporu, vydal pan doktor kuchařku Tak chutná štěstí, v níž popisuje jak a čím nahradit rafinovaný cukr. Předem ovšem upozorňuje, že sladká jídla budou chutnat trochu jinak, než jsme zvyklí. Čím tedy podle něj cukr můžeme nahradit?
Demerara
Vyrábí se z cukrové třtiny, z níž se získá hustý sirup, který se dehydruje na krystaly cukru. Ty se pak nerafinují, ale čistí v odstředivce. Ve výsledku je podobný melase. Rozpouští se pomaleji než cukr, ale dá se vše urychlit tím, že jej nejdříve rozmícháme v troše vody na sladkou kašičku.
U nás se prodává pod názvy Raw Cane Sugar nebo Třtinový cukr z Mauricia. 100 gramů obsahuje 373 kcal (bílý cukr má 396) a je přírodním zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku a železa.
Med
Sladidlo pro nás v Čechách asi nejpřirozenější. V historii se používal nejen místo cukru, ale také jako lék s vlastnostmi antibiotik. Údajně také dobře působí proti rakovině tlustého střeva. Doporučuje se používat med vyprodukovaný českými včelami, protože nehrozí, že by byl kontaminován bakteriemi nebo ošetřen antibiotiky, což u nás není povoleno.
Melasa
Je považována za odpadní produkt při výrobě rafinovaného cukru. Jako potravinový doplněk je ceněna pro velké množství minerálů a stopových prvků. Obsahuje například vápník, železo, hořčík, vitamíny a enzymy. 100 gramů obnáší 250 kcal. Ještě cennější je melasa z cukrové třtiny, která obsahuje více minerálů.
Stévie
Stále rozšířenější sladidlo, které vlastně pochází z jihoamerického druhu chryzantémy. Do roku 2011 bylo v Evropě zakázáno. Její zpracování je totiž problematické, protože se při něm používají různé chemikálie. U nás jsou k dostání i chemicky neupravené stéviové lístky nebo drcený prášek. Dokonce se dá pěstovat i v našich podmínkách.
Sušené ovoce
Nesířené, přirozeně usušené ovoce v sušičce je výborným sladkým doplňkem jídel. Je v něm velký obsah vitamínů i minerálů. Ke ztrátě dochází sušením jen u vitamínu C.
A jeden recept jako příklad:
Nasládlé kuřecí v černém pivě
Suroviny:
4 kuřecí prsa, 250 ml černého piva, 1 polévková lžíce melasy, hladká špaldová mouka, sůl, 250 ml zeleninového vývaru, 4 badyány, 1 polévková lžíce másla, koření masala, sůl
Postup:
Kuřecí prsa naklepeme sevřenou pěstí, osolíme a okořeníme masalou. Plátky obalíme v hladké mouce a v hlubší pánvi na másle osmahneme. Asi po pěti minutách maso zalijeme pivem a přibližně 15 minut dusíme. Do pánve přidáme hvězdičky badyánu, přidáme melasu a přilijeme vývar. Zvýšíme teplotu a za občasného míchání dusíme, dokud tekutina nezhoustne na jemnou omáčku. Jako příloha je dobrá rýže, kuskus s rozinkami nebo bramborová kaše.