dnes
Pátek - zatazeno
5°C
zítra
Sobota - prehanky-snih
3°C
pozítří
Neděle - prehanky-snih
2°C
Jonášova hořká pravda o cukru: Jak jíst sladké bez něj
Popularita jihoamerické stévie stále roste. Foto: Mokkie / Wikimedia Commons

Jonášova hořká pravda o cukru: Jak jíst sladké bez něj

V knize Hořká pravda o sladkém cukru popsal populární alternativní lékař Josef Jonáš rafinovaný cukr jako největší zlo v naší stravě. Vlastně je to něco jako jed, kterým se denodenně cpeme. Jak ale jíst bez cukru, když si ho tělo žádá?

Abychom měli nějakou oporu, vydal pan doktor kuchařku Tak chutná štěstí, v níž popisuje jak a čím nahradit rafinovaný cukr. Předem ovšem upozorňuje, že sladká jídla budou chutnat trochu jinak, než jsme zvyklí. Čím tedy podle něj cukr můžeme nahradit?

Demerara
Vyrábí se z cukrové třtiny, z níž se získá hustý sirup, který se dehydruje na krystaly cukru. Ty se pak nerafinují, ale čistí v odstředivce. Ve výsledku je podobný melase. Rozpouští se pomaleji než cukr, ale dá se vše urychlit tím, že jej nejdříve rozmícháme v troše vody na sladkou kašičku.
U nás se prodává pod názvy Raw Cane Sugar nebo Třtinový cukr z Mauricia. 100 gramů obsahuje 373 kcal (bílý cukr má 396) a je přírodním zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku a železa.
     

Med
Sladidlo pro nás v Čechách asi nejpřirozenější. V historii se používal nejen místo cukru, ale také jako lék s vlastnostmi antibiotik. Údajně také dobře působí proti rakovině tlustého střeva. Doporučuje se používat med vyprodukovaný českými včelami, protože nehrozí, že by byl kontaminován bakteriemi nebo ošetřen antibiotiky, což u nás není povoleno.


Melasa
Je považována za odpadní produkt při výrobě rafinovaného cukru. Jako potravinový doplněk je ceněna pro velké množství minerálů a stopových prvků. Obsahuje například vápník, železo, hořčík, vitamíny a enzymy. 100 gramů obnáší 250 kcal. Ještě cennější je melasa z cukrové třtiny, která obsahuje více minerálů.
     

Stévie
Stále rozšířenější sladidlo, které vlastně pochází z jihoamerického druhu chryzantémy. Do roku 2011 bylo v Evropě zakázáno. Její zpracování je totiž problematické, protože se při něm používají různé chemikálie. U nás jsou k dostání i chemicky neupravené stéviové lístky nebo drcený prášek. Dokonce se dá pěstovat i v našich podmínkách.

Sušené ovoce
Nesířené, přirozeně usušené ovoce v sušičce je výborným sladkým doplňkem jídel. Je v něm velký obsah vitamínů i minerálů. Ke ztrátě dochází sušením jen u vitamínu C.

A jeden recept jako příklad:

Nasládlé kuřecí v černém pivě

Suroviny:
4 kuřecí prsa, 250 ml černého piva, 1 polévková lžíce melasy, hladká špaldová mouka, sůl, 250 ml zeleninového vývaru, 4 badyány, 1 polévková lžíce másla, koření masala, sůl

Postup:
Kuřecí prsa naklepeme sevřenou pěstí, osolíme a okořeníme masalou. Plátky obalíme v hladké mouce a v hlubší pánvi na másle osmahneme. Asi po pěti minutách maso zalijeme pivem a přibližně 15 minut dusíme. Do pánve přidáme hvězdičky badyánu, přidáme melasu a přilijeme vývar. Zvýšíme teplotu a za občasného míchání dusíme, dokud tekutina nezhoustne na jemnou omáčku. Jako příloha je dobrá rýže, kuskus s rozinkami nebo bramborová kaše.


Autor: Zuzana Pšenicová

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru