Dnes Čtvrtek - oblacno 10°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 8°C
Čtvrtek 18. 4. 2024
Svátek má Valérie
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Jonášova hořká pravda o cukru: Jak jíst sladké bez něj
Popularita jihoamerické stévie stále roste. Foto: Mokkie / Wikimedia Commons

Jonášova hořká pravda o cukru: Jak jíst sladké bez něj

V knize Hořká pravda o sladkém cukru popsal populární alternativní lékař Josef Jonáš rafinovaný cukr jako největší zlo v naší stravě. Vlastně je to něco jako jed, kterým se denodenně cpeme. Jak ale jíst bez cukru, když si ho tělo žádá?

Abychom měli nějakou oporu, vydal pan doktor kuchařku Tak chutná štěstí, v níž popisuje jak a čím nahradit rafinovaný cukr. Předem ovšem upozorňuje, že sladká jídla budou chutnat trochu jinak, než jsme zvyklí. Čím tedy podle něj cukr můžeme nahradit?

Demerara
Vyrábí se z cukrové třtiny, z níž se získá hustý sirup, který se dehydruje na krystaly cukru. Ty se pak nerafinují, ale čistí v odstředivce. Ve výsledku je podobný melase. Rozpouští se pomaleji než cukr, ale dá se vše urychlit tím, že jej nejdříve rozmícháme v troše vody na sladkou kašičku.
U nás se prodává pod názvy Raw Cane Sugar nebo Třtinový cukr z Mauricia. 100 gramů obsahuje 373 kcal (bílý cukr má 396) a je přírodním zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku a železa.
     

Med
Sladidlo pro nás v Čechách asi nejpřirozenější. V historii se používal nejen místo cukru, ale také jako lék s vlastnostmi antibiotik. Údajně také dobře působí proti rakovině tlustého střeva. Doporučuje se používat med vyprodukovaný českými včelami, protože nehrozí, že by byl kontaminován bakteriemi nebo ošetřen antibiotiky, což u nás není povoleno.


Melasa
Je považována za odpadní produkt při výrobě rafinovaného cukru. Jako potravinový doplněk je ceněna pro velké množství minerálů a stopových prvků. Obsahuje například vápník, železo, hořčík, vitamíny a enzymy. 100 gramů obnáší 250 kcal. Ještě cennější je melasa z cukrové třtiny, která obsahuje více minerálů.
     

Stévie
Stále rozšířenější sladidlo, které vlastně pochází z jihoamerického druhu chryzantémy. Do roku 2011 bylo v Evropě zakázáno. Její zpracování je totiž problematické, protože se při něm používají různé chemikálie. U nás jsou k dostání i chemicky neupravené stéviové lístky nebo drcený prášek. Dokonce se dá pěstovat i v našich podmínkách.

Sušené ovoce
Nesířené, přirozeně usušené ovoce v sušičce je výborným sladkým doplňkem jídel. Je v něm velký obsah vitamínů i minerálů. Ke ztrátě dochází sušením jen u vitamínu C.

A jeden recept jako příklad:

Nasládlé kuřecí v černém pivě

Suroviny:
4 kuřecí prsa, 250 ml černého piva, 1 polévková lžíce melasy, hladká špaldová mouka, sůl, 250 ml zeleninového vývaru, 4 badyány, 1 polévková lžíce másla, koření masala, sůl

Postup:
Kuřecí prsa naklepeme sevřenou pěstí, osolíme a okořeníme masalou. Plátky obalíme v hladké mouce a v hlubší pánvi na másle osmahneme. Asi po pěti minutách maso zalijeme pivem a přibližně 15 minut dusíme. Do pánve přidáme hvězdičky badyánu, přidáme melasu a přilijeme vývar. Zvýšíme teplotu a za občasného míchání dusíme, dokud tekutina nezhoustne na jemnou omáčku. Jako příloha je dobrá rýže, kuskus s rozinkami nebo bramborová kaše.


Autor: Zuzana Pšenicová

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru