dnes
Pátek - zatazeno
0°C
zítra
Sobota - polojasno
0°C
pozítří
Neděle - snih
0°C
Tajemství diety prezidenta: Složení stravy, vztah k alkoholu i zásada třikrát a dost
Prezident Masaryk v Lánech. Foto: archiv Muzeum gastronomie

Tajemství diety prezidenta: Složení stravy, vztah k alkoholu i zásada třikrát a dost

Když se podle historických záznamů lidé ptali československého prezidenta T. G. Masaryka, jak to dělá, že netloustne, říkal, že vzdělaný člověk má přemýšlet o své dietě a nejíst a nepít přes míru a proti rozumu.

„Chcete-li to vědět, tedy jím třikrát denně: Ke snídani, napřed něco ovoce, ždibec másla a zavařeniny na topince, občas kousek opékané slaniny a tak asi půl sklenice neslazeného čaje, jídával jsem někdy i vejce naměkko, ale není to prý moc zdravé. K obědu – několik lžic bílé polévky, malý kousek masa, víc zeleniny, kousek moučníku, ovoce a černou kávu. K večeři jsem si zvykl na talířek nebo kousek buchty a mlékem obarveným kapkou kávy. To stačí,“ vysvětloval Tomáš Garrigue Masaryk.

Tři jídla a dost

Ani hosté to u něj neměli o moc lepší. Dostali totéž co on, někdy jim ale kuchař přilepšil malým předkrmem, kterým byla často lehká ryba, podporující chuť k jídlu.

Masaryk snídal, obědval a večeřel. Mezitím si nedopřával žádné svačinky, jak je dnes dietology doporučováno.

„Mezi trojím jídlem nepožívám nic, leda o páté doušek holého čaje, je-li společnost. Žaludek si potřebuje odpočinout, jako každý pracující úd, a toho se mu dostane vyhladověním. Většina lidí si nechává svůj žaludek dřít do úmoru – přejídat se je jako nosit nad své síly těžká břemena,“ říkával.

Už tehdy správně chápal, že tloušťka zkracuje život, protože přemírou jídla zaměstnáváme vnitřní orgány tak, že se příliš namáhají. Ostatně štíhlí lidé jsou také krásnější.

Alkohol jen do padesátky

Masaryk se narodil na Jižní Moravě, kde se vínu nedalo vyhnout. Ostatně říkával, že je pil už jako chlapec. Pivo se naučil pít až později, když se dostal do Brna, kde studoval na gymnáziu. Nikdy prý ale nepil kořalku, tvrdý alkohol.

 „Teprve před svým padesátým rokem jsem poznal, že alkohol není k ničemu dobrému, ale spíš k zlému a přestal jsem pít vůbec. Po mé poslední nemoci mě doktoři nutili, abych pil před jídlem skleničku vína. Nechutnalo mi a konečně jsem pokusy zjistil, že to jde bez vína také a ještě lépe. Jako prezident jsem i své hosty nutil, aby jedli bez vína nebo piva, ale nešlo to. No dobře, myslím si, ať každý dělá, jak se mu líbí. Abstinence není mým náboženstvím, ale občas se pokouším své spoluobčany upozornit, jak nemírné pití je, stručně řečeno, hloupé…,“ říkával o alkoholu.

Především na svých přednáškách pro studenty s oblibou varoval před vysedáváním v hospodách. Jeho nejoblíbenějším nápojem byla káva, kterou si dopřával i večer, ovšem, jak už bylo řečeno, kapku kávy do mléka.

Vzpomínky zaměstnanců

„Když jsem vařívala, vždycky jsem chtěla vědět, co pan prezident rád. No, po čase jsem poznala, že mu chutná taková jednoduchá domácí strava. Však také jednou povídal: „Já mám nejraději jídla, jaká vařila doma maminka“.
Anna Černá, kuchařka a hospodyně na zámku v Lánech

„Je zajímavé, že si pan prezident nikdy nepotrpěl na složitá jídla o mnoha chodech. Musím říct, že měl rád jednoduchost ve všem.“
Alois Kadlec, stolník

„Měl rád jídlo vždy vkusně upravené a pěkně podávané. Pochutnával si na dobrém moučníku, měl rád švestkové knedlíky sypané mákem. Jeho častou večeří byla jen bílá káva a kousek domácí buchty. Nejmilejším prezidentovým chodem byla černá káva po obědě. Součástí jeho snídaně byla vždy čerstvá ovocná šťáva nejraději z grepu a čerstvé ovoce. U Masaryků se vždy jedlo prostě a velice jednoduše. Nejoblíbenější jídlo dcery prezidenta Alice Masarykové bylo jednoduché – k večeři měla nejraději staročeské kyselo.“
Jiří Hlávka, kuchař


V Praze 5 pokračují jazykové kurzy

Včera v 19:58

Již od února 2020 se zájemci mohou těšit na pokračování kurzů angličtiny, italštiny, francouzštiny a němčiny.

Praha 5: Sladký život najdete na Andělu

Včera ve 14:57

Ve středu 12. února si přijďte na pěší zónu Anděl hýčkat své chuťové pohárky záplavou cukrovinek, dortů, sladkých pokrmů, nápojů a delikates. Je pro vás připraveno více jak 30 stánků s výběrem čokolád, barevných makronek, sicilských cannoli, belgických pralinek, amerických donuts či britských...

Praha 11 vysadila loni přes 190 stromů, chrání je speciální nátěr

22. ledna 2020 v 16:05

Vedle novinek v podobě letního omezení sečí či instalace zavlažovacích vaků k dřevinám ohroženým suchem vysadila loni Praha 11 na svém území celkem 194 stromů. 

VFN: Webové stránky jsou vstřícné k potřebám zdravotně postižených

22. ledna 2020 v 10:00

VFN se v posledních měsících intenzivně věnovala zjednodušení a přístupnosti webových stránek nemocnice. Nyní jsou nastaveny tak, aby vycházely vstříc potřebám nejen zrakově postižených nebo jinak handicapovaných lidí, ale třeba i starším spoluobčanům, kteří nemají tolik zkušeností...

Svíčka za Olgu Havlovou

20. ledna 2020 v 11:42

Letos uplyne 24 let od úmrtí Olgy Havlové. Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové uctí spolu s příznivci a podporovateli památku této výjimečné ženy zapálením svíčky u hrobky rodiny Havlových na Vinohradském hřbitově 24. ledna v 15:30 hodin.

Karlínský masopust

19. ledna 2020 ve 20:20

Praha 8 zve na již 17. ročník Karlínského masopustu v sobotu 15. února od 13 hodin. Masopustní průvod se z Kaizlových sadů vydá ve 13 hodin, program na Karlínském náměstí začne ve 14 hodin.

Procházky Prahou 6: Bubeneč

19. ledna 2020 ve 14:44

Po zimní přestávce zve Praha 6 na komentované procházky s Hedvikou Čenkovou. Tématem první únorové procházky, v sobotu 1. února, je Bubeneč – prvorepubliková vilová čtvrť.

Novým rektorem Anglo-American University v Praze se stal Štěpán Müller

19. ledna 2020 v 06:52

Do funkce úřadujícího rektora Anglo-American University, soukromé vysoké školy s nejdelší historií v Česku, byl počátkem ledna uveden Štěpán Müller. Dosavadní rektor Lubomír Lízal byl z funkce uvolněn a působí jako předseda představenstva Expobank.  

Další články
Nahoru