dnes
Pátek - polojasno
5°C
zítra
Sobota - zatazeno
3°C
pozítří
Neděle - skorojasno
2°C
Táckárny v centru Prahy přežívají. Kde pořídíte levný a rychlý oběd?
Dietní jídelna v Městské poliklinice Praha ve Spálené ulici. Foto: www.prahamp.cz

Táckárny v centru Prahy přežívají. Kde pořídíte levný a rychlý oběd?

Je všední den, pohybujete se po centru a rádi byste se rychle a relativně levně najedli? Není nic lepšího, než navštívit některou z veřejných jídelen, starou dobrou „táckárnu“, kde bývá na výběr z vícero jídel. Vyjde to na mnohem méně peněz než oběd v restauraci, navíc ušetříte čas.

Jednou z takových jídelen je Havelská koruna v Havelské ulici, kde nabízejí plno polévek i klasických českých jídel. Polévky stojí od 26 do 35 korun. Je možné dát si bramboračku, gulášovou, hrachovku, hovězí vývar s knedlíčky, kulajdu, dršťkovou či třeba česnečku. K dostání je i zelňačka, květáková, pórková, čočková nebo slepičí.

K hlavnímu jídlu si můžete dát svíčkovou za 85 korun, segedínský guláš za 80 korun, mexický guláš za 77 korun, vepřová játra za 65 korun, jitrnicový prejt za 54 korun, střapačky se zelím za 78 korun. A mnoho dalších klasických jídel. Jeden bramborový i houskový knedlík vyjde na pětikorunu. Je možné dát si i „školní“ klasiku – buchtičky se šodó, za 61 korun.

Stravovna U Rozvařilů stále žije – přes ulici

Legendární bývala stravovna U Rozvařilů, naproti Bílé Labuti, v ulici Na Poříčí. Ta funguje nadále – jen se přestěhovala naproti, je v 5. patře obchodního domu Bílá Labuť.

Kuřecí vývar s masem a nudlemi tam vyjde na 26 korun, smažený kuřecí řízek s bramborovým salátem 89 korun, moravský vrabec se zelím nebo špenátem za 89 korun, svíčková na smetaně na 95 korun. Přílohy jsou v ceně.

trojanka-jidelna-nahled Další dobrou jídelnu lze navštívit v Trojanově ulici. Nese název Trojanka cattering. Vždy bývá v nabídce polévka a několik hlavních jídel. Nabídka se mění. Někdy si můžete pochutnat na rajské s hovězím za 82 korun či na kuřecím na špeku s bramborovými špalíčky, jindy třeba na španělském vepřovém ptáčku s rýží či na pečeném bůčku se šouletem, okurkou a cibulkou. Společnost jídla i rozváží.

Dietní jídelna v poliklinice i karlínské polévkárny

Dietní jídelna v podobě moderní samoobslužné restaurace se nachází v budově Městské polikliniky ve Spálené ulici. Ceny jsou více než přívětivé. Polévku tam je možné pořídit za 14 korun, masové jídlo za 71 korun, jídlo s omezením bílkovin za 60 korun.

K dostání tam jsou i jídla s omezením tuku, diabetická, šetřící jaterní či klasická racionální, deset deka zeleninového salátu za 11 korun. Po předchozí domluvě s vedením jídelny je možné dostat i bezlepkový pokrm.

V Karlíně, poblíž autobusového nádraží Florenc, jsou dvě „polévkárny“. Polévky tam vaří převážně migrantky. V jedné z nich – v Polévkárně paní Mančo (gruzínská majitelka, Křižíkova ulice) – mají menší porci kuřecí polévky s estragonem za 42 korun, větší za 62 korun, totéž zeleninový boršč s hovězím masem a smetanou. Polévka s chlebem vydá za hlavní jídlo.

Mezinárodní bufety v obchodních centrech

A další tipy: kousek od Švandova divadla se nachází fast food Korunka u Arbesa. Naproti Smíchovskému nádraží, u řeznictví, je zase hojně navštěvovaný bufet.

jidelna-tesnov-nahled V ulici Těšnov 5 je možné zavítat do Lidové Jídelny Těšnov, denně tam lze vybírat ze dvou druhů polévek, minimálně patnácti druhů hotových jídel a osmi druhů zeleninových salátů.

„Doporučuji samoobslužnou restauraci v Domě sociální péče Prahy 3 v Roháčově ulici. Opravdu výborně a levně tam vaří. Dávají velké porce. V nabídce mají vždy jednu polévku a až 8 jídel, která stojí 75 až 90 korun včetně příloh,“ napsala čtenářka Dana Vorlická.

Specifické jídelny jsou v nákupních centrech – ať již na Andělu, na Floře či kdekoli jinde. Bývají většinou v jednom patře konkrétního centra, člověk si tam může vybrat z různých fast foodu.

Koruna je minulost, na Václaváku je ale Jizera

Letitou tradici měla věhlasná Koruna na Václavském náměstí. Mnohdy se stávalo, že když si někdo od jídla „odskočil“, u talíře byl již jiný strávník, přičemž ten původní po návratu ke stolu jen valil oči. Mělo to svou poezii a odnesl to čas… Dnes jsou v Paláci Koruna především obchody nebo luxusní libanonská restaurace.

Jídelna ale na Václavském náměstí je – jedná se o součást komplexu Jizera, který se nachází v dolní části náměstí. Česká jídelna se nachází v prvním patře – má výhled na Václavák a letní terasu. Pod jídelnou je Cafe restaurant Jizera, ve sklepních prostorách pak Staročeská restaurace Jizera. Člověk se tedy může levně a dobře najíst a pak zajít na kávu do kavárny.

jidelna-nadrazni-04_1-nahled V Praze přežívá i fenomén řeznictví s jídelnou – ty se nacházejí v mnoha městských částech. Stojíte frontu na maso či uzeniny? Můžete si předtím dát oběd, stačí si jen stoupnout do vedlejší fronty. Někde i do téže. Takovou možnost máte i na několika místech v centru. Například v Kaprově ulici u stanice metra Staroměstská je rychlé občerstvení součástí řeznictví Kosina.

„Podle mne vaří nejlepší dršťkovou polévku v Praze v jídelně vedle řeznictví ve Štěpánské ulici, kousek od křižovatky s Ječnou,“ napsal čtenář P. Michal.

Najíst se můžete i ve vybraných školních jídelnách. Někteří senioři si zase vychvalují, že mohou za dobrý peníz obědvat v jídelnách podniků, kde dříve pracovali.

Čtěte také: Revoluce v dietách dle Matwikowa: živočišné tuky jsou palivem pro náš organizmus, bez nich nezhubnete. A vepřo knedlo zelo je zdravé jídlo

Další jídelny v Praze:

Marjánka, Na Bělidle 38, Praha 5

Denní jídelna, Holečkova 31, Praha 5

Jídelna Gastro MC, Národní obrany 718/22, Praha 6

Jídelna Centra sociálních služeb Praha 2, Máchova 14, Praha 2

Řeznictví, Bělehradská 80, Praha 2

U Šimůnků, Dělnická 12, Praha 7,

Smíchovské uzeniny Michal Kratochvíl, Nádražní 56/106, Praha 5

Řezník uzenář – Sup a Synové, Moskevská 51, Praha 10

Melíšek, Za Zelenou liškou, Praha 4

U Slámů, Kralická 4, Praha 10

Česká jídelna, Zenklova 19, Praha 8

Automat, Benediktská 6, Praha 1

U Vašků, Petrské náměstí 7, Praha 1

Chcete doporučit čtenářům další pražskou jídelnu, která není uvedena v tomto článku? Pište na redakce@prazskypatriot.cz, váš tip rádi zveřejníme.


Autor: Anna Skálová

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Další články
Nahoru