dnes
Čtvrtek - zatazeno
6°C
zítra
Pátek - obcasny-dest
5°C
pozítří
Sobota - prehanky-snih
3°C
Suchá dáseň: Je hned několik důvodů, proč navštívit legendární pivnici v Podskalí
Tradiční pivnice je k nepřehlédnutí. Foto: puc

Suchá dáseň: Je hned několik důvodů, proč navštívit legendární pivnici v Podskalí

Podskalí, část Prahy rozprostírající se na pravém břehu Vltavy mezi železničním mostem a Palackého náměstím, je už roky známá, mimo jiné, i pro svůj velký počet hostinců, restaurací, kaváren a podobných podniků. Jedním z nejtradičnějších míst je Suchá dáseň na rohu ulic Trojická a Pod Slovany. Má několik přezdívek, asi nejznámější je „Suchá držka“. Pražský patriot si povídal s jejím provozovatelem Ivanem Michnáčem, který je osobitý jako podnik samotný.

Hostinec provozujete už osm let. Jak byste ho charakterizoval?
Je to klasická pivnice, kde se lidé baví, moc pijí a málo jedí. Snažím se držet charakter, který má už roky. Tak to chci udržet i do budoucna, aby to byla klasická česká hospoda.

Provozovaná Slovákem.
Jasně, mí Pražané mi rozumějí. (směje se)

Jak dlouho se jmenuje Suchá dáseň?
Od první poloviny devadesátých let. Ten název vymyslel předchozí provozovatel, před tím se to myslím jmenovalo Na schůdkách.

Jaký typ zákazníků převládá?
Češi všech věkových kategorií. Kromě mladých chodí na pivo i ti, co sem vyráželi i za komančů. Občas se zastaví i zahraniční turisti, ale spíše baťůžkáři, kteří si nás najdou v bedekru.

Už dlouho čepujete Staropramen a plzeňskou dvanáctku. Neuvažujete, že byste s pivy experimentoval?
Ani ne, na tahle piva jsou zákazníci zvyklí a mají jistotu, že nedostanou nic, co by stálo dlouho v trubkách. Nasazovat nové značky je poměrně risk, který vám může v konečném důsledku spíš zhoršit pověst. Sem jdou lidi na „starouše“ a vědí, že ho dostanou v takové chuti, jakou očekávají.

Zmínil jste, že lidé moc nejí, ale přesto nabízíte i takzvané chuťovky k pivku.
Myslel jsem to spíš tak, že nejsme klasická restaurace, kde si dáte guláš se šesti. Ale hermelín, ten máme vyhlášený, hodně se prodává. Máme vlastní československou recepturu. Pak tu docela frčí libová Štýrská klobása a také sekaná. Obě mi dodává specializovaná masna.

U Suché dásně naštěstí nikoho žízní netýrají


Kromě piva, na co ostřejšího nalákáte?
Od začátku tu máme Alpský rum, zaměřujeme si i na jihoamerické tequily a rumy, těch pár nabízíme. A pak ta hospodská klasika.

V Suché dásni se jakoby zastavil čas. Plánujete nějaké inovace?
Ne, interiér chci nechat v takovém stylu, jako ho lidé znají. Jen plánuju trochu obrousit dřevěné stoly.

Podskalí postupně objevují při cestě na Vyšehrad turisté. Nehrozí, že by se Suchá dáseň zaměřila na jinou klientelu?
To určitě ne, takových podniků je v Podskalí několik. Já to tady chci držet jako doposud.

Už dlouho zde jsou nástěnné malby, které lze vidět i na toaletách. Jaký je jejich příběh?
Všechny dělal jeden motorkář, který je už mrtvý. Zabil se při jízdě. Někdo mi je na záchodě občas trochu pomaluje, ale vždy se je snažím vyčistit, ty sem prostě patří.

Kdy to v Suché dásni nejvíc žije?
Nejvíce na podzim, říjen, listopad a prosinec. Dobré jsou čtvrtky, pátky a soboty po dvacáté hodině.

Za pár měsíců se možná kvůli novému zákonu přestane i u vás kouřit. Přežije to podnik, do kterého chodí dost kuřáků?
Přežije, o to se nebojím. Ještě nejsou přesně stanovena pravidla, ani není jasné, kdy začne úplný zákaz kouření platit. Až to přijde, nějak se zařídíme.


Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup. Jak na to?

11. prosince 2017 ve 13:54

Toto degenerativní a neléčitelném onemocnění je podle primářky Tomanové potřeba podchytit v jeho počáteční fázi, zmírní se bolesti a jeho samotný nástup 

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Může vyvolat několik různých komplikací, postihuje oči, končetiny i srdce. Výskyt neustále stoupá, ročně je u nás 10 000 nových případů

9. prosince 2017 v 16:29

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně zákeřné cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům...

Alarmující zjištění: Většina lidí je při měření nemělo v pořádku, jen čtvrtina Čechů je má zdravé. Tušíte, jestli se tento zdravotní problém týká i vás?

4. prosince 2017 v 10:05

Pouze čtvrtina Čechů má zdravé cévy, zbývajícím 75 % stárnou cévy rychleji než oni sami. Lékárníci ve vybraných lékárnách po celém Česku již rok měří lidem takzvaný cévní věk – parametr, který dokáže odhalit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Speciálním přístrojem prověřili cévy už 17,5 tisícům...

Laureátka Ceny Milady Paulové 2017, prof. Jiřina Bartůňková: Je to ocenění všech mých kolegů a kolegyň

30. listopadu 2017 ve 12:06

Ve středu 29. listopadu se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo slavnostní předávání cen MŠMT, udělovaných v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2017. Jednou z cen je Cena Milady Paulové, kterou MŠMT spolupráci s NKC – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR letos udělilo...

Všichni o téhle „lejdy"slyšeli, ale jen málokdo ví, co s ní dělat. Může přijít kdykoli během života, pojí se s ní řada mýtů. Hlavně nic do pusy!

26. listopadu 2017 v 15:48

Věděli jste, že epilepsií trpí zhruba jeden ze sta lidí? Všichni o téhle „lejdy" slyšeli, ale jen málokdo ví, co je potřeba udělat, když někdo epileptický záchvat dostane.   

Jak správně pečovat o svůj mozek, jak ho nakopnout a jakým chybám se vyvarovat, radí primářka rehabilitačního ústavu

19. listopadu 2017 ve 12:02

Poznáte, kdy je váš mozek „unavený“? A jak ho nejlépe stimulovat? Či jaké vitamíny jsou nejlepší pro funkci vašich nervů? Na tyto a další otázky odpovídá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí – MUDr. Michaela Tomanová.

Další články
Nahoru