Středočeští hygienici při kontrolách stravovacích služeb pro děti zjistili nedostatky ve čtvrtině případů
19. října 2025 08:07
Nejčastěji zjišťovanými závadami bylo nedodržování požadavků na skladování a příjem potravin, například skladování potravin při nevhodné teplotě, prošlé datum spotřeby nebo neoznačené polotovary.
Dále hygienici narazili na porušení provozní hygieny, například výskyt plísně, nedostatky v úklidu nebo skladování soukromých potravin. chyby při likvidaci odpadů, ale také chybějící sítě v oknech, poškozené nádobí či absence umyvadla na ruce v prostoru kuchyně.
Nejvíce kontrol se uskutečnilo ve školních jídelnách, další ve vývařovnách, kantýnách, týkaly se i stavování v rámci dětských skupin. V několika případech se prohřešky neřešily pokutou, ale postačila domluva. Jednou bylo provedeno vyřazení potravin se stravovací služby.
„Výsledky kontrol hodnotíme jako vcelku uspokojivé, děti se tedy v našem kraji stravují bezpečně. V rámci realizace kontrol se soustřeďujeme také na edukaci personálu a snažíme se zamezit stále opakujícím se nedostatkům,“ dodala mluvčí středočeských hygieniků.

Přidejte si nás na domovskou