
Stravování šampionů? Hotová alchymie, říká nutriční expertka basketbalistů
23. července 2019 20:35
Možná byste řekli, co se tak může stát, jenže nutriční expertka národního mužstva basketbalistů Zuzana Pavelková Šafářová vás rychle vyvede z omylu. Není totiž maso jako maso, ani voda jako voda. A sáhnete-li vedle, může v nejhorším případě vzniknout dokonce i dopingový průšvih.

Hvězdný basketbalista Ondřej Balvín a jeho ideální oběd. Foto: archiv
„Čína může být i podle zkušeností jiných sportovců trochu problematická, pokud jde o zažívací problémy. Musíme být proto velmi opatrní,“ upozorňuje specialistka před výpravou basketbalové reprezentace do čínské Šanghaje, kde národní tým čeká zkraje září základní skupina premiérového mistrovství světa v éře české samostatnosti.
Šafářová ale zároveň reprezentanty uklidňuje tím, že se budou stravovat ve špičkovém hotelu s mezinárodním cateringem.
„Budu muset dohlédnout, aby se chystala jídla, na která jsou kluci zvyklí u nás, a hlavně musíme hlídat vodu. Ta bývá vždy nejproblematičtější s ohledem na bakteriální znečištění. Velmi opatrní budeme muset být i na led v pití,“ zdůrazňuje dietoložka, podle níž se pomocí exkluzivního používání balené vody zažívacím problémům běžně předejde.
„Důležité bude, aby se kluci stravovali pokud možno jen na oficiálních místech, zejména v hotelu, aby si nedej bože nedali něco někde na ulici, z čehož by mohl vzniknout malér,“ varuje specialistka.
Bez koření a exotiky
Český tým si s sebou vlastního kuchaře neveze! Nutriční expertka si už také chystá soupis požadavků na stravu, který zašle do hotelu v Šanghaji. Na základě obdrženého menu pak upřesní detailní popis postupů přípravy a skladby jídla. A v září už s místními kuchaři bude konzultovat různé detaily přímo na místě.
„Dopředu jim napíšu, aby jídla připravovali v evropském stylu a nedávali tam pro nás nezvyklá koření, která můžou působit problémy. Vyvarovala bych se pro nás exotičtějších jídel, kombinací různých koření a zejména zeleniny v syrovém stavu, zejména pokud není omytá pitnou vodou. Naopak vše, co je tepelně upravené, není rizikové. Pokud se ale hráči budou stravovat v hotelu, mělo by být vše v pořádku.“
Hovězí? Nejíst!
A pak je tu jedno zásadní téma – maso. „Už jsem si zjišťovala u antidopingové agentury, že může být problém s dopingovými látkami v jídle. Třeba i čínští olympionici určitou dobu před olympiádou vůbec nejedí maso, aby náhodou nepřijali do těla nepovolené látky. Zatímco u nás a vůbec v Evropě jsou růstové hormony u zvířat oficiálně zakázané, mimo EU platí leckdy jiné zákony a růstové hormony se běžně používají. Konkrétně v Asii se například píchají do kuřat. Přesto podle mě kuřecí není tak rizikové, protože kuře žije velice krátkou dobu, a v jeho těle se nestihne tolik uložit. A třeba u krůt se hormony nepoužívají vůbec, protože se ani nevyplatí. Ovšem rizikové je hovězí a vepřové, kdy zvířata žijí dlouho, a problematické látky se do jejich tkání ukládat mohou. Proto i tenisté a tenistky mají od vedení mužské ATP i ženské WTA oficiální doporučení nejíst vůbec hovězí maso,“ upozorňuje na další nemalé úskalí dietoložka s tím, že sportovcům tak zbývá maso kuřecí, krůtí nebo vepřové.