dnes
Sobota - oblacno
16°C
zítra
Neděle - oblacno
17°C
pozítří
Pondělí - zatazeno
19°C
Staropražské́ speciality. V dobových hospodách bylo běžné, že si hosté k pivu donesli večeři od uzenáře
Buřty s chlebem a hořčicí patří k oblíbeným chuťovkám už mnoho let. Ilustrační foto: Dezidor / Wikimedia Commons

Staropražské́ speciality. V dobových hospodách bylo běžné, že si hosté k pivu donesli večeři od uzenáře

Staropražské́ speciality mají původ v druhé́ polovině 19. století, kdy se rozvíjely velké́ hostince, hospůdky, ale i vinárny a hotely. Spolu s nimi vznikala také́ jídla jako pražská́ šunka, kaldoun, kreplach či třeba hlemýždí sekaná.

K párkům a ostatním uzenářským výrobkům se podávaly různé́ doplňky a omáčky – například smetanový́ křen či švestková́ omáčka. Tradiční pokrmy se snoubily s určitou kulturní vytříbeností té doby.

Ve většině dobových hospod bylo běžné, že hosté si k pivu donesli večeři od uzenáře. Ti nabízeli novinku: teplé párky a vuřty „koulováky“. Standardní nabídka hospodských jídel bývala většinou jen studená: uzené́ maso, vuřty, tlačenka s cibulí či syrečky. Někdy počátkem minulého století se objevují i „utopenci“.

V řádu každého pražského tržiště byl uveden přesný́ soupis všech hub, které́ se tu mohly prodávat. Nabízet se mohly jen houby mladé́, nerozkrájené́, nejvýše překrojené́. Nesměly být okrájené́ tak, že by nebyla poznat jejich podoba.

Čokoláda v Čechách měla punc luxusu. Zato káva zdomácněla poměrně rychle. Ale vzhledem k tomu, že káva byla přeci jenom relativně drahou záležitostí, paralelně s jejím rozšířením byla patrná snaha o vypracování receptur kávovinových náhražek.

Ty se dělaly z hrachu, dokonce i ze žaludů nebo z fíků. Až pak se přišlo na to, že když se suší a praží čekankové́ kořeny, vzniká́ z nich kávovinová́ náhražka, které́ se začalo říkat cikorie.

Cikorka se rychle ujala a tento vynález postupně zatlačil zrnkovou kávu do pozice luxusního nápoje. Čaj byl dlouho vnímán jako něco, co se pije spíše ze zdravotních důvodů, a v oblibě moc nebyl. Vychutnávání si čaje, to je záležitost až začátku 20. století.


Ro(c)kování Jiřího Černého v Kaštanu

Dnes v 10:27

Pravidelná celovečerní poslechová antidiskotéka nejznámějšího z českých hudebních publicistů v pondělí 21. října.

Den válečných veteránů v Praze 8: Lampionový průvod a pouštění lodiček

Včera v 09:25

Připomeňte si ty, kteří zažívali hrůzy válek 20. století v pondělí 11. listopadu od 18 hodin.

Podzimní floristika na radnici

Včera v 07:29

Praha 13 zve na vlastnoruční tvoření a výrobu podzimních dekorací 31. října od 11 hodin.

Sokol Hostivař slaví

17. října 2019 v 16:45

Oslava 150. váročí prvního založení Sokola v Hostivaři se koná pod záštitou starosty patnácté městské části Milana Wenzla v pátek 1. listopadu.

Ocenění PVK: Služby a profesionalita zaměstnanců

17. října 2019 ve 14:04

Vysokou spokojenost s úrovní služeb ukázal poslední průzkum spokojenosti, který pro Pražské vodovody a kanalizace provedla nezávislá výzkumná agentura IBRS – International Business and Research Services.

Sběr listí nakaženého klíněnkou v Praze 7

17. října 2019 v 09:08

Praha 7 připravila pytle na sběr listí kaštanu napadeného klíněnkou jírovcovou, které si mohou zájemci vyzvednout na informačních centrech městské části. Ve spolupráci s Pražskými službami je zdarma zajištěn odvoz a likvidace listí. 

Thomayerova nemocnice získala certifikát

15. října 2019 ve 14:06

Thomayerova nemocnice 12. října opět získala Certifikát kvality a bezpečí od České společnosti pro akreditaci ve zdravotnictví na další tři roky.  Certifikát je udělován pouze těm zdravotnickým zařízením, která splňují ty nejnáročnější kritéria a podmínky pro poskytování kvalitní a bezpečné...

Další články
Nahoru